νΚΑ: Σπέρνουν ανέμους, θα θερίσουν θύελλες! Όλοι/ες στις εκπαιδευτικές κινητοποιήσεις στις 21/1

νΚΑ: Σπέρνουν ανέμους, θα θερίσουν θύελλες! Όλοι/ες στις εκπαιδευτικές κινητοποιήσεις στις 21/1

ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΣΤΙΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 21/1

Η νεολαία Κομμουνιστική Απελευθέρωση χαιρετίζει τους χιλιάδες φοιτητές και φοιτήτριες, και συνολικά τον κόσμο της εκπαίδευσης που αψήφησε την τρομοκρατία της κυβέρνησης και έδωσε το παρόν στις κινητοποιήσεις που καλέστηκαν από φοιτητικούς συλλόγους ενάντια στο νομοσχέδιο Κεραμέως. Σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Γιάννενα, Ηράκλειο, Χανιά και Βόλο η νεολαία κατέβηκε στο δρόμο και έδειξε ότι δε θα επιτρέψει στην κυβέρνηση και το υπουργείο με αφορμή την πανδημία, να ισοπεδώσουν όποιο δικαίωμα έχει μείνει όρθιο μετά από δέκα χρόνια κρίσης.

Την ίδια στιγμή που τα πανεπιστήμια είναι κλειστά περίπου ένα χρόνο, που το δημόσιο σχολείο διαλύεται από την αντιεκπαιδευτική επιμονή της κυβέρνησης στην τηλεεκπαίδευση και τα προβλήματα μόρφωσης, αι κοινωνικοποίησης των παιδιών γιγαντώνονται, που εκπαιδευτικοί και γονείς έχουν φτάσει στα όρια τους, η κυβέρνηση επιλέγει να επιτεθεί με τον πιο σκληρό τρόπο στην δημόσια εκπαίδευση. Αντί να πάρει μέτρα ώστε να ξανανοίξουν οι σχολές με ασφάλεια και όλες τις υγειονομικές προϋποθέσεις, ξοδεύει 30 εκ. ευρώ στη συγκρότηση πανεπιστημιακής αστυνομίας και όχι για πρόσληψη καθηγητών, όχι για μόνιμο προσωπικό καθαριότητας, όχι για την ενίσχυση των κτιριακών υποδομών και του εξοπλισμού, δηλαδή όχι για να έχουμε αξιοπρεπείς σπουδές!

Το πρωτοφανές γεγονός της κατάθεσης του νομοσχεδίου για την εκπαίδευση από κοινού από το ΥΠΑΙΘ, σε συνεργασία με το υπουργείο ΠΡΟ.ΠΟ, μόνο τυχαίο δεν είναι καθώς οι διατάξεις του περισσότερο θυμίζουν εσωτερικό κανονισμό λειτουργίας στρατοπέδου παρά εκπαιδευτικού ιδρύματος!! Το μεγαλύτερο μέρος του αποτελούν οι διατάξεις για πειθαρχικά μέτρα, τη μεταφορά του δόγματος «νόμος και τάξη» μέσα στα ιδρύματα, με την χουντικής έμπνευσης ένταση της καταστολής με την ίδρυση πανεπιστημιακής αστυνομίας. Παράλληλα, θεσμοθετούν την ελεγχόμενη είσοδο, η συλλογική δράση των φοιτητών ποινικοποιείται και η δράση των φοιτητικών συλλόγων θα αντιμετωπίζεται με πειθαρχικές ποινές, που μπορεί να οδηγούν και στη διαγραφή!!

Με το νομοσχέδιο αλλάζει ο τρόπος πρόσβασης των μαθητών στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, πετώντας έξω από την τριτοβάθμια εκπαίδευση δεκάδες χιλιάδες παιδιά. Με την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής (ΕΒΕ) και με αλλαγές στα μηχανογραφικά, μειώνονται δραματικά οι εισακτέοι, καθώς επιβάλλεται βάση εισαγωγής ακόμα και ψηλότερη από το δέκα, ενώ η μείωση των επιλογών θα αφήνει έξω ακόμα περισσότερα παιδιά. Κόβει τα όνειρα σε χιλιάδες παιδιά που πασχίζουν να τελειώσουν το σχολείο (ειδικά σε τέτοιες συνθήκες) και να περάσουν στο πανεπιστήμιο. Σε συνδυασμό με την ένταση των εξεταστικών φραγμών (Τράπεζα Θεμάτων) σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, στην ουσία διαμορφώνει μια πολύ δύσβατη διαδρομή για τα πιο αδύναμα οικονομικά παιδιά!

Τέλος, θεσμοθετούνται τα όρια φοίτησης και οι διαγραφές φοιτητών. Σε μια περίοδο που μεγάλο κομμάτι της φοιτητικής κοινότητας αναγκάζεται να εργαστεί για να τελειώσει τις σπουδές του ( και σίγουρα δεν καλύπτεται από το δικαιολογητικό των αποδεδειγμένα 20 ωρών εργασία, που θέτει το ν/σχ, όταν η νεολαία κατά βάση δουλεύει μαύρα) αποτελεί σκληρό ταξικά μεροληπτικό μέτρο.

Το μαύρο αυτό νομοσχέδιο έρχεται να συμπληρώσει τα μέτρα που έχει πάρει έως τώρα η κυβέρνηση της ΝΔ στην εκπαίδευση. Η κυβέρνηση έχει ήδη φροντίσει να εξισώσει τα πτυχία των ιδιωτικών κολλεγίων με αυτά των ΑΕΙ και παράλληλα να δώσει ένα αποφασιστικό χτύπημα στην υποβάθμιση της επαγγελματικής εκπαίδευσης με το κλείσιμο δεκάδων δημόσιων Ι.Ε.Κ και την υποβάθμιση σπουδών και πτυχίων στα υπόλοιπα.

Προωθούν ένα πανεπιστήμιο φυλακή, όπου η εργατική νεολαία «θα τρώει πόρτα» και όσοι τυχεροί φθάνουν ως την αποφοίτηση το πτυχίο τους θα θυμίζει περισσότερο διαβατήριο για την ανεργία.

Εν ολίγοις, η κυβέρνηση αξιοποιεί την πανδημία και τα απονεκρωμένα πανεπιστήμια για να βαθύνει ακόμα περισσότερο την εκπαιδευτική αναδιάρθρωση στα πλαίσια των κατευθύνσεων ΕΕ-ΟΟΣΑ σε όφελος των δυνάμεων του κεφαλαίου. Προωθούν ένα πανεπιστήμιο φυλακή, όπου η εργατική νεολαία «θα τρώει πόρτα» και όσοι τυχεροί φθάνουν ως την αποφοίτηση το πτυχίο τους θα θυμίζει περισσότερο διαβατήριο για την ανεργία. Ο ιδεολογικός μανδύας, ότι θα «τελειώσει με τις μειοψηφίες», ουσιαστικά κρύβει από πίσω του την ανάγκη να τελειώνει με το κεκτημένο της ελληνικής κοινωνίας για μαζικά πανεπιστήμια που θα χωράνε την κοινωνική πλειοψηφία ανεξαρτήτου εισοδήματος. Ουσιαστικά, θέλει να εξασφαλίσει ότι δε θα μπορέσει κανείς να αντιδράσει απέναντι σε αυτές τις σκληρές αλλαγές, το φοιτητικό και νεολαιίστικο κίνημα που πάντα αποτελούσε αγκάθι , παλεύουν να μην ξαναεμφανιστεί.

Είναι βαθιά γελασμένοι και νυχτωμένοι.  Η νεολαία πάλεψε  και νίκησε πολύ ισχυρότερους εχθρούς από την Κεραμέως, τον Χρυσοχοίδη και τον Μητσοτάκη!! 

Δεν πρόκειται να σώσει κανέναν η συμπολίτευση παρά αντιπολίτευση που κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ, που παρά τις βαρύγδουπες δηλώσεις, όσο ήταν στην κυβέρνηση παγίωσε την υποχρηματοδότηση της εκπαίδευσης και δεν πήρε κανένα ουσιαστικό μέτρο για τη στήριξη των σπουδών μας. Ας θυμίσουμε ότι με το πόρισμα Παρασκευόπουλου άνοιξε το δρόμο για την κατάργηση του ασύλου και το χτύπημα των συλλογικών διαδικασιών. Παράλληλα θα στηρίξει την αγορά των ραφάλ από το ελληνικό κράτος έναντι 2,3 δισεκ  ευρώ ενώ πρόσφατες είναι οι δηλώσεις του για ειδική ενίσχυση των αστυνομικών δυνάμεων. Χρήματα που, ειδικά εν μέσω πανδημίας, πρέπει και απαιτούμε να δοθούν για τις κοινωνικές ανάγκες, την παιδεία, την υγεία, τους μισθούς μας! Από την αδυναμία ουσιαστικής αντιπολίτευσης δεν ξεφεύγει ούτε το ΜΕΡΑ 25 που έχει προτείνει σαν κόμμα τη θεσμοθέτηση της πανεπιστημιακής αστυνομίας!

Τα πρώτα δείγματα έχουν ήδη δοθεί. Δεκάδες φοιτητικοί σύλλογοι συζητάνε, συνεδριάζουν και αντιδρούν σε όλη την Ελλάδα και ετοιμάζονται να απαντήσουν ακόμα πιο δυναμικά! Παράλληλα, όλα τα κομμάτια της πανεπιστημιακής κοινότητας έχουν αντιδράσει και απαιτούν  να μην κατατεθεί το νομοσχέδιο. Μαθητές και εκπαιδευτικά σωματεία το απορρίπτουν και δηλώνουν έτοιμοι να κινητοποιηθούν. Το νομοσχέδιο είναι ήδη καθολικά απονομιμοποιημένο.

Βασικό καθήκον λοιπόν το επόμενο διάστημα αποτελεί η πάλη για την υπεράσπιση του δικαιώματος της νεολαία στην μόρφωση και την δουλειά, απέναντι στην επίθεση που θέλει να την σπρώξει στην φτηνή ευέλικτη κατάρτιση και στην φτηνή ευέλικτη δουλειά. Στην υπεράσπιση των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών, απέναντι στην πολιτική που την στοχοποιεί, που  θεωρεί τους νέους «ανεύθυνους» και «τεμπέληδες», που έχει στο κέντρο της τον έλεγχο και την καταστολή. Στο ίδιο το δικαίωμα στην ζωή, απέναντι σε μια πολιτική που την βλέπει σαν κρέας στα κανόνια, στους τυχοδιωκτισμούς του ιμπεριαλισμού και τις επιθετικές επιδιώξεις του κεφαλαίου.

Παλεύουμε για την ενότητα όλου  του κόσμου της εκπαίδευσης (μαθητών, φοιτητών, εκπαιδευτικών, γονιών) και με την εργαζόμενη πλειοψηφία,  για να μην περάσει και να μην εφαρμοστεί ποτέ ο Νόμος αυτοί και οι άλλες αντιδραστικές ρυθμίσεις και νόμοι της ΝΔ. Προωθούμε την ανατρεπτική  κοινή δράση όλων των μαχόμενων δυνάμεων του κινήματος και της αριστεράς απέναντι στην κυβέρνηση και την αστική πολιτική στην εκπαίδευση, την υγεία και τις σαρωτικές αλλαγές που προωθούνται. Για να ξανανοίξει η εκπαίδευση με όλα τα υγειονομικά μέτρα, για να δοθούν λεφτά για την παιδεία και όχι για τους πολεμικούς εξοπλισμούς και τα κανάλια, για να μην γίνει η παιδεία ένα ακριβό εμπόρευμα για λίγους. Κοινή δράση που χτίζεται πάνω στο αναγκαίο περιεχόμενο και μορφές, που όμως δεν μπορεί να χωράει δυνάμεις όπως το bloco ή η ΠΑΣΠ ξεπλένοντας τις εγκληματικές ευθύνες που έχουν για όλα αυτά που ζει η νεολαία στο σήμερα.

ΝΑ ΜΗΝ ΚΑΤΑΤΕΘΕΙ ΤΟ ΝΕΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ

ΝΑ ΑΝΟΙΞΟΥΝ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΣΧΟΛΕΣ ΜΕ ΟΛΑ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

ΔΩΣΤΕ ΛΕΦΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ, ΟΧΙ ΓΙΑ ΠΟΛΕΜΙΚΟΥΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ.

ΕΝΙΑΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ/ΕΣ

  • Να δοθούν λεφτά για να ανοίξει εδώ και τώρα κανονικά η τριτοβάθμια εκπαίδευση- Όχι στην μονιμοποίηση της τηλεκπαίδευσης! Έως 15 μαθητές στην τάξη, έως 50 φοιτητές ανά αμφιθέατρο, με δωρεάν παροχή των απαραίτητων μέτρων προστασίας, και διεξαγωγή τακτικών τεστ στους φοιτητές. Εξασφάλιση των απαραίτητων χώρων και άμεση πρόσληψη όλου του απαραίτητου μόνιμου εκπαιδευτικού προσωπικού!
  • Όχι στο νέο τρόπο εισαγωγής που σπρώχνει στις αγκάλες των κολλεγιαρχών χιλιάδες νεολαίους. Ειδικά φέτος με το αίσχος της τηλεκπαίδευσης απαιτούμε ελεύθερη πρόσβαση στην τριτοβάθμια!
  • Έξω η  πανεπιστημιακή αστυνομία από τις σχολές μας. Δε θα πατήσετε το ποδάρι σας. Όχι στην αστυνομοκρατία και την τρομοκράτηση! Πάλη για τις λαϊκές ελευθερίες! Επανακατοχύρωση και διεύρυνση του ασύλου!
  • Όχι στα όρια φοίτησης και τις διαγραφές, όχι στα νέα πειθαρχικά πλαίσια, όχι στις κάρτες εισόδου και την ελεγχόμενη είσοδο!
  • Όχι στο τσάκισμα επαγγελματικών-εργασιακών δικαιωμάτων και την ισοτίμηση των πτυχίων ΑΕΙ-κολεγίων. Επαγγελματικα δικαιώματα για όλους.  Μόνιμη-σταθερή-αξιοπρεπή δουλειά για όλους
  • Καμία σκέψη για στράτευση στα 18. Όχι σε αύξηση της στρατιωτικής θητείας. Όχι στους νέους εξοπλισμούς
  • Εδώ και τώρα ριζική ενίσχυση της δημόσιας υγείας!

ΤΟ ΜΑΖΙΚΟ ΦΟΙΤΗΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ ΘΑ ΤΟΥΣ ΣΑΡΩΣΕΙ

νεολαία Κομμουνιστική Απελευθέρωση