Όχι στο νέο νόμο για τα πανεπιστήμια! Όχι στο πανεπιστήμια των επιχειρήσεων και της αστυνομικής βίας.

Όχι στο νέο νόμο για τα πανεπιστήμια! Όχι στο πανεπιστήμια των επιχειρήσεων και της αστυνομικής βίας.

Η ΝΕΟΛΑΙΑ ΘΑ ΣΥΝΤΡΙΨΕΙ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ!

Με σκληρή καταστολή και αστυνομοκρατία,η κυβέρνηση ανακοινώνει ένα  πλήρως αντιδραστικό νέο νόμο πλαίσιο για τα πανεπιστήμια, βαθιάς επίθεσης στο δημόσιο πανεπιστήμιο και τους φοιτητές. Τα 345 άρθρα του  συμπυκνώνουν και εμβαθύνουν όλες τις αντιδραστικές  αναδιαρθρώσειςπου επιχειρήθηκαν από όλες τις κυβερνήσεις ως σήμερα, από την Διαμαντοπούλου ως το Γαβρόγλου. Αποτελεί νομοσχέδιο “κομμένο και ραμμένο”στις οδηγίες Ε.Ε, ΟΟΣΑ, ΣΕΒ. Μάλιστα, όλα αυτά συμβαίνουν λίγες μέρες μετά τις φετινές φοιτητικές εκλογές, που αποτέλεσαν χαστούκι στην κυβερνητική πολιτική και την κυβέρνηση, με τους φοιτητές να μαυρίζουν μαζικά την κυβερνητική νεολαία και να ενισχύουν τις αγωνιστικές δυνάμεις.

Η βίαιη επίθεση  της κυβέρνησης στο δημόσιο πανεπιστήμιο και στα μορφωτικά  δικαιώματα των φοιτητών δεν μπορεί να προχωρήσει χωρίς τον αυταρχισμό και την καταστολή προκειμένου να προλάβει την αγωνιστική φοιτητική έκρηξη. Αυτό φαίνεται έκδηλα στο ΑΠΘ, όπου οι δυνάμεις καταστολής με την πλήρη κάλυψη της πρυτανείας έχουν μετατρέψει το πανεπιστήμιο σε πεδίο μάχης, καθώς οξύνουν συνεχώς τη βία προς τους φοιτητές. Αυτοί που μιλάνε για «άσυλο ανομίας» και για «δυσλειτουργικά πανεπιστήμια» είναι οι μόνοι που έχουν καταφέρει να διακόψουν μαθήματα, να κάνουν φοιτητές να βγαίνουν τρέχοντας από τις αίθουσες για να γλιτώσουν από τα χημικά. Αποκορύφωμα αποτέλεσε η δολοφονική επίθεση σε βάρος φοιτητή που δέχθηκε φωτοβολίδα κρότου λάμψης με ευθεία βολή στο πρόσωπο.

Σε αυτό το τοπίο έρχεται πλέον και η πανεπιστημιακή αστυνομία. Ένα μέτρο που οι φοιτητές με τους αγώνες τους έχουν καθυστερήσει την υλοποίησή του για πάνω από ένα χρόνο, που η πανεπιστημιακή κοινότητα έχει απορρίψει σύσσωμη. Οι δυνάμεις καταστολής έρχονται να προστατεύσουν την απρόσκοπτη είσοδο των managers, των ιδιωτών  των επιχειρηματικών ομίλων και την απρόσκοπτη χρήση και αξιοποίηση προς όφελος τους όλων των λειτουργιών και των υποδομών του δημόσιου πανεπιστήμιου που πληρώνουν με το υστέρημα τους τα φτωχά λαϊκά στρώματα, την ίδια στιγμή που πετάνε τα παιδιά τους έξω από τα Πανεπιστήμια με τον εξεταστικό μινώταυρο στο δημόσιο σχολείο, το ανώτατο όριο σπουδών και τις διαγραφές φοιτητών. Σύμφωνα με τις κυβερνητικές εξαγγελίες τις επόμενες μέρες οι ΟΠΠΙ θα προσπαθήσουν να εγκατασταθούν στα ιδρύματα και μάλιστα ένοπλοι! Οι εικόνες του ΑΠΘ είναι προάγγελος του τι θα αντιμετωπίσουν οι φοιτητές. Βέβαια, ας μείνουν στις αυταπάτες τους, οι φοιτητικοί σύλλογοι θα είναι εκεί, στην πρώτη γραμμή του αγώνα και η ΟΠΠΙ δεν πρόκειται να πατήσει στις σχολές!

Με το νέο νόμο-πλαίσιο που κατατέθηκε το πανεπιστήμιο μας θα αλλάξει συθέμελα και θα μετατραπεί από πανεπιστήμιο σε ένα supermarket υποβαθμισμένων και κατακερματισμένων γνώσεων,  ατομικών  και χωρίς δικαιώματα πτυχίων, όπου κουμάντο θα κάνουν οι επιχειρηματίες και οι ανάγκες τους, όχι το δικαίωμα στην πλήρη επιστημονική μόρφωση και την δουλειά με δικαιώματα για όλους εμάς.

 

Πιο συγκεκριμένα με τον νέο Νόμο πλαίσιο:

 • Κατοχυρώνεται με διάφορους τρόπους η «κινητικότητα» στις σπουδές, ( ίδρυση περισσοτέρων προπτυχιακών προγραμμάτων σπουδών ανά Τμήμα, «Ελληνικό Erasmus», προγράμματα εφαρμοσμένων επιστημών και τεχνολογίας  διάρκειας  3,5 ετών,  και υποχρεωτική πρακτική άσκηση, λήψη μαθημάτων από προγράμματα σπουδών άλλων Τμημάτων, της ίδιας ή άλλης Σχολής του ΑΕΙ,  θεσμοθέτηση προγραμμάτων σπουδών δευτερεύουσας κατεύθυνσης). Έρχονται να καταργήσουν τα γνωστικά αντικείμενα και τα ενιαία προγράμματα σπουδών, χωρίς κανένα επιστημονικό υπόβαθρο, μετατρέποντας το προπτυχιακό επίπεδο σε προγράμματα παροχής κατακερματισμένων δεξιοτήτων, ατομικών προγράμματων σπουδών και συλλογής πιστωτικών μονάδων. Δημιουργούν πτυχία και πτυχιούχους μιας χρήσης… Παράλληλα, έρχεται η πλήρης υποβάθμιση των πτυχίων των ελληνικών πανεπιστημίων με αλλαγές στην ισοτιμία με τα ξένα ιδρύματα αλλά και στο ΔΟΑΤΑΠ.
 • Συνολικά, τα προγράμματα σπουδών αναπροσαρμόζονται και κατακερματίζονται, αποκόβονται από το επιστημονικό αντικείμενο και δημιουργούν εργαζόμενους ευέλικτους και εύκολα εκμεταλλευόμενους, όπως ορίζουν ο ΣΕΒ και οι επιχειρηματικοί όμιλοι και προωθούν η ΕΕ και ο ΟΟΣΑ.
 • Με τα «βομηχανικά μεταπτυχιακά και διδακτορικά» καταργείται κάθε έρευνα για τις κοινωνικές και λαικές ανάγκες και κάθε ακαδημαϊκή και ερευνητική ελευθερία. Σε συνδυασμό με την συνειδητή υποχρηματοδότηση μοναδικός δρόμος για ερευνητική δράση θα γίνονται οι εταιρείες και η πολεμική έρευνα.  Μια έρευνα που σαν ιδιωτική και επιχειρηματική λειτουργία θα απαιτεί να «βγάλει κέρδος»  μεταφέροντας  την εργασιακή ζούγκλα και της περιπλάνησης στην καρδιά της εκπαίδευσης.
 • Αναβαθμισμένος ρόλος της ΕΘΕΑΕ για την συγχώνευση, κατάργηση τμημάτων με περιοδική πιστοποίηση ανά 5 έτη από ΕΘΑΕΕ με αγοραία κριτήρια ‘όπως τον δυσανάλογα μεγάλο ή μικρό ετήσιο αριθμό φοιτητών ή αποφοίτων του Α.Ε.Ι., την ιδιαίτερα χαμηλή προτίμηση για εισαγωγή στα προγράμματα σπουδών τυπικής εκπαίδευσης που παρέχει , την καλύτερη σύνδεση της ανώτατης εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας και την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη της χώρας ή συγκεκριμένων περιφερειών.
 • Παράλληλα, δεν λείπουν και περαιτέρω αλλαγές για τη χρηματοδότηση του πανεπιστημίου. Αφού πριν από ένα χρόνο συνδέθηκε με την αξιολόγηση, τώρα θεσμοθετούνται μια σειρά παροχές υπηρεσιών επί πληρωμή, που καμία σχέση δεν έχουν με τις ανάγκες μόρφωσης της νεολαίας και που θα αξιοποιούν τους περιορισμένους πόρους του υποχρηματοδοτούμενου πανεπιστημίου.
 • Βαθαίνει η αυταρχική θωράκιση της λειτουργίας των ιδρυμάτων. Επαναφέρει τα συμβούλια ιδρύματος με αναβαθμισμένο το ρόλο των εξωπανεπιστημιακών μανατζαρέων που θα καθορίζονται από την «αγορά», εκτοπίζοντας τα όποια ψήγματα επίδρασης του πανεπιστημιακού κινήματος και των εργαζόμενων στο πανεπιστήμιο στην διοίκηση του. Η κυβέρνηση θέλει να θωρακίσει την πολιτική της και από ‘απρόβλεπτα’ περιστατικά στο κομμάτι της διοίκησης και να εμπλέξει πιο οργανικά τα επιχειρηματικά συμφέροντα,.
 • Τέλος η κυβέρνηση αφού δεν κατάφερε να χτυπήσει και να διαλύσει τους φοιτητικούς συλλόγους και τις συλλογικές διαδικασίες του, επιχειρεί μέσω της θέσπισης “φοιτητικών συμβουλίων” και με “ενιαία ψηφοδέλτια” και εκλογές απόλυτα ελεγχόμενα από τους Πρυτάνεις και τη διοίκηση για την ανάδειξη εκπροσώπων στα όργανα διοίκησης των Πανεπιστημίων, να διαμορφώσει παραμάγαζα απόλυτα ενσωματωμένα και συναινετικά στο όραμα Κεραμέως για το επιχειρηματικό πανεπιστήμιο της νέας εποχής. Επιχειρεί η παρουσία των φοιτητών να σφραγίζεται από την συναλλαγή και συνδιαλλαγή μακρυά από τις ζωντανές διαδικασίες, αγωνιστικές αποφάσεις και κινητοποιήσεις πίστεύοντας πως θα καταφέρει να βάλει στο γύψο τους φοιτητικούς συλλόγους.

 

Συναδέλφισσες/οι

Όλοι καταλαβαίνουμε ότι οι μέρες που έρχονται είναι κρίσιμες για το φοιτητικό και εκπαιδευτικό κίνημα. Μετά και τις φοιτητικές εκλογές το γάντι για την ανασυγκρότηση των φοιτητικών συλλόγων πέφτει στις δυνάμεις του κινήματος. Από αυτήν τη σκοπιά εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι η ΠΚΣ λείπει από τα μεγάλα κινηματικά ραντεβού που είχαν οι φοιτητικοί σύλλογοι τις προηγούμενες μέρες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και αντ’αυτού καλεί σε συντονισμό ΔΣ στην Αθήνα θυμίζοντας μέρες… καραντίνας. Οι αγωνιζόμενες δυνάμεις του κινήματος, αντιλαμβανόμενοι τις ευθύνες μας πρέπει να εξασφαλίσουμε την αγωνιστική ανάταση και κλιμάκωση της πάλης των φοιτητικών συλλόγων, εκεί θα κριθούμε όλοι! Η ΕΑΑΚ θα παίξει πρωτοπόρο ρόλο σε αυτή τη διαδικασία!

Καλούμε όλους τους φοιτητές και τις φοιτήτριες να παλέψουν ενάντια στο νέο χτύπημα στο δημόσιο και δωρεάν πανεπιστήμιο. Είναι σαφές ότι η κυβέρνηση έχει κάνει θέμα τιμής την συντριβή της ευρωπαϊκής ανορθογραφίας που ονομάζεται φοιτητικό κίνημα στην Ελλάδα. Δεν θα τους δώσει η γενιά μας αυτή την χαρά!! Το φοιτητικό κίνημα θα φροντίσει να φάει τα μούτρα της!

Τρία χρόνια τώρα έκλεισε τα πανεπιστήμια επικαλούμενη την πανδημία, πετάει έξω απ τις σχολές χιλιάδες νέους βορρά στους ιδιώτες της εκπαίδευσης, χτυπάει εργασιακά και επαγγελματικά δικαιώματα, συντρίβει τις οικογένειές μας με τους απλησίαστους λογαριασμούς στο ρεύμα και τα νοίκια, μας γεμίζει βάσεις και μας σέρνει όλο και πιο βαθιά σε πολεμικές περιπέτειες θωρώντας μας κρέας για τα κανόνια του ΝΑΤΟ. Νομίζουν ότι θα τα περνάνε όπως στην Βουλή με τις κοινοβουλευτικές ψευτοαντιπολιτεύσεις τύπου ΣΥΡΙΖΑ-ΚΙΝΑΛ.. Απέναντι στον άκρατο ανταγωνισμό,το δόγμα  της ατομικής ευθύνης και το ανηλεές κυνήγι προσόντων για την επιβίωση  την απάντηση θα δώσουν οι αγωνες!

ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ! ΘΑ ΕΚΔΙΚΗΘΟΥΜΕ ΓΙΑ ΟΛΑ!

Τις επόμενες μέρες πανελλαδικά όλοι οι φοιτητικοί σύλλογοι προχωρύν σε γύρο γενικών συνελεύσεων για να αποφασίσουν την κλιμάκωση της μάχης απέναντι στους ΟΠΠΙ και τον νέο Νόμο πλαίσιο. Με καταλήψεις, και διαδηλώσεις. Με περιφρούρηση των ιδρυμάτων μας απέναντι στους ένοπλους τραμπούκους των ΜΑΤ και των ΟΠΠΙ. Με κάλεσμα στο εργατικό και λαικό κίνημα να σταθεί εδώ δίπλα μας.

 • Να μην κατατεθεί ο νέος νόμος πλαίσιο!
 • Ανατροπή του νόμου Κεραμέως –Χρυσοχοϊδη
 • Να φύγουν άμεσα τα ΜΑΤ από το ΑΠΘ- έξω οι δυνάμεις καταστολής από το άσυλο- Να μην τολμήσουν να βάλουν τους ΟΠΠΙ στα ιδρύματα!
 • Κάτω τα χέρια από τους φοιτητικούς μας συλλόγους- οι φοιτητές/τριες καθορίζουν μόνοι τους το πως οργανώνονται- τα ενιαία ψηφοδέλτια δε θα περάσουν!
 • Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για την παιδεία, στο ύψος των αναγκών. Αποκλειστικά δημόσια – κρατική χρηματοδότηση, καμία εμπλοκή ιδιωτών και επιχειρήσεων
 • Ανατροπή του νόμου για την αξιολόγηση, καμία σύνδεσή της με την χρηματοδότηση
 • Δημόσια Δωρεάν Παιδεία για όλους, χωρίς ταξικούς φραγμούς και αποκλεισμούς
 • Ενιαία πανεπιστημιακή εκπαίδευση – πλήρης εποπτεία του γνωστικού αντικειμένου, ένα πτυχίο ανά γνωστικό αντικείμενο – το πτυχίο μόνη προϋπόθεση για δουλειά. Όχι στην διάλυση των σπουδών και των γνωστικών αντικειμένων σε ένα άθροισμα, ασύνδετων, φτηνών, ευέλικτων καταρτίσεων.
 • Έρευνα για τις ανάγκες της κοινωνίας και όχι για τα συμφέροντα του κεφαλαίου
 • Αυξήσεις στους μισθούς, σταθερή μόνιμη δουλειά για όλους, Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας.

νεολαία Κομμουνιστική Απελευθέρωση