Παρεμπόδιση φοιτητών από ΜΑΤ μέσα στο ΠΑΜΑΚ και μηνύσεις από τον πρύτανη. Όχι στην άρση του πανεπιστημιακού ασύλου!

Την Τρίτη 4 Απρίλη, οι φοιτητές και οι φοιτήτριες του Πανεπιστημίου Μακεδονίας βρέθηκαν μπροστά σε ένα σκηνικού σκληρού αυταρχισμού που από τη μία θυμίζει άλλες εποχές κι από την άλλη επιβεβαιώνει τον βαθιά αντιδημοκρατικό χαρακτήρα της κυρίαρχης πολιτικής σήμερα. Αστυνομικές δυνάμεις, αποτελούμενες και από ΜΑΤ, βρέθηκαν μέσα στο πανεπιστημιακό άσυλο, παρεμποδίζοντας τον κόσμο να μπει και κάνοντας έλεγχο ταυτότητας σε όσους επιχειρούσαν να περάσουν στο χώρο! Όλα αυτά με την εντολή του πρύτανη του ΠΑΜΑΚ, Αχιλλέα Ζαπράνη, που κατά το παρελθόν έχει προβεί σε μια σειρά αυταρχικών ενεργειών όπως ο παρεμποδισμός διεξαγωγής γενικών συνελευσεων φοιτητικών συλλόγων και οι μηνύσεις σε φοιτητές για εκδηλώσεις οικονομικής ενίσχυσης προσφύγων, ενέργειες στις οποίες προστίθενται και οι σημερινές μηνύσεις σε φοιτητές που κατά τα λεγόμενά του παρεμπόδισαν την Τρίτη την εκδήλωση στο ΠΑΜΑΚ!

Αφορμή για τη συγκεκριμένη εντολή του πρύτανη αποτέλεσε, κατά τον ίδιο, η αντίδραση κάποιων φοιτητών προς εκδήλωση που διεξήχθη στο ίδρυμα από την Ύπατη Αρμοστία του ΟΗΕ με τη συμμετοχή της διευθύντριας της Ελληνικής Υπηρεσίας Ασύλου, Μαρίας Σταυροπούλου, και στην οποία διοργάνωση θα αναλυόταν η κυβερνητική πολιτική για τους πρόσφυγες. Μια πολιτική που έχει λυγίσει τη μεγάλη πλειοψηφία της νεολαίας με τη σφραγίδα όλων των ελληνικών κυβερνήσεων, μια πολιτική που εξυπηρετεί τα συμφέροντα του κεφαλαίου, στηρίζοντας την εμπλοκή της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους μέσω του ΝΑΤΟ, μια πολιτική που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ πατάει επί πτωμάτων για να εφαρμόσει, ικανοποιώντας τις εντολές της ΕΕ και κατά την οποία οι πρόσφυγες είτε είναι ένα φτηνό εργατικό δυναμικό, είτε είναι ανεπιθύμητοι στην Ευρώπη και τους αξίζει να κλειστούν σε “στρατόπεδα συγκέντρωσης” που θα διαχειρίζονται ΜΚΟ, η Ύπατη Αρμοστία κι άλλες επιτροπές και οργανώσεις που προσβλέπουν στο κέρδος τους, είτε απλά θα στέλνονται πίσω στις χώρες του πολέμου και της καταστροφής.

Αυτή η πολιτική βρίσκει κατά την πρυτανεία του ιδρύματος χώρο στο πανεπιστήμιο, αλλά οι διαφορετικές απόψεις της νεολαίας αντιμετωπίζουν την καταστολή της αστυνομίας και σέρνονται στα δικαστήρια από τον ίδιο τον πρύτανη! Ο αυταρχισμός, η βία και η καταστολή, η κατάλυση του πανεπιστημιακού ασύλου αποτελούν στόχο των αστικών αναδιαρθρώσεων που μέσα από συγκρότηση του νέου πανεπιστημίου, έρχονται να διαλύσουν κάθε δικαίωμα και να επιβάλουν το καθεστώς “νόμος και τάξη” στο σύνολο των κοινωνικών δομών.

Ως νεολαία Κομμουνιστική Απελευθέρωση καταδικάζουμε την πρυτανεία του ΠΑΜΑΚ για τη στάση της να επιβληθεί μέσω της αστυνομίας και να μηνύσει φοιτητές, καταπατώντας το πανεπιστημιακό άσυλο, παρεμποδίζοντας και απειλώντας φοιτητές και φοιτήτριες. Τα πανεπιστήμια οφείλουν να είναι κλειστά στον αυταρχισμό και την αστυνομία, κλειστά στις εταιρίες και τους ιδιώτες, κλειστά στις αντιλαϊκές πολιτικές και ανοιχτά στη νεολαία, ανοιχτά στο φοιτητικό κίνημα και τις δομές του, ανοιχτά στην ελεύθερη έκφραση και δράση της πληττόμενης πλειοψηφίας!

νεολαία Κομμουνιστική Απελευθέρωση