Προκήρυξη νΚΑ: Να γίνει η παιδεία ο σπασμένος κρίκος της επίθεσης στα δικαιώματά μας!

Προκήρυξη νΚΑ: Να γίνει η παιδεία ο σπασμένος κρίκος της επίθεσης στα δικαιώματά μας!

ΝΑ ΓΙΝΕΙ Η ΠΑΙΔΕΙΑ Ο ΣΠΑΣΜΕΝΟΣ ΚΡΙΚΟΣ ΤΗΣ ΕΠΙΘΕΣΗΣ ΣΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΜΑΣ!

ΝΑ ΗΤΤΗΘΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΕ-ΟΟΣΑ!

ΚΑΤΩ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΤΩΝ ΣΚΛΗΡΩΝ ΦΡΑΓΜΩΝ, ΤΗΣ ΧΟΥΝΤΙΚΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΑΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ.

Την περασμένη εβδομάδα το φοιτητικό κίνημα και η νεολαία έδωσαν μια δυναμική απάντηση στην κυβέρνηση και τα σχέδια της για την εκπαίδευση. Χιλιάδες νέοι και νέες, σωματεία και μαζικοί φορείς του εκπαιδευτικού και εργατικού κινήματος βροντοφώναξαν σε όλες τις πόλεις της Ελλάδας ότι αυτές οι αλλαγές δε θα περάσουν. Η απαγόρευση της κυβέρνησης, δια στόματος της ΕΛ.ΑΣ., έγινε κουρελόχαρτο στο δρόμο από τις διαδηλώσεις.

Παρόλα αυτά, η Κεραμέως για ακόμα μια φορά αδιαφόρησε για τον κόσμο της εκπαίδευσης που διεκδικεί τις ανάγκες του και κατέθεσε στη Βουλή το νομοσχέδιο μεσάνυχτα σαν τον κλέφτη. Τολμάν να μιλάν για μειοψηφίες, η υπουργός και η κυβέρνηση, όταν από την αρχή της χρονιάς εκατοντάδες σχολεία τελούσαν υπό κατάληψη απαιτώντας ασφαλές υγειονομικό περιβάλλον (15 μαθητές ανά τάξη) και εκείνοι απλά τα ξανανοίγουν όπως τα άνοιξαν. Όταν μεθόδευσαν ηλεκτρονικές εκλογές στα εκπαιδευτικά σωματεία και η συμμετοχή δεν ξεπέρασε το 5%. Όταν σύσσωμη η πανεπιστημιακή κοινότητα, δεκάδες Φοιτητικοί Σύλλογοι και συνδικαλιστικά όργανα εργαζομένων στα ιδρύματα, κείμενα υπογραφών με χιλιάδες, τάσσονται ενάντια στην πολιτική τους. Τολμάν να μιλάν για μειοψηφίες αυτοί που εκπροσωπούν μια χούφτα ιδιωτικών ομίλων – και εκπαιδευτικών- και τα συμφέροντά τους!

Με τις αλλαγές που ετοιμάζονται να ψηφίσουν, που είναι πάγιες κατευθύνσεις του ΟΟΣΑ και της ΕΕ (συνθήκη Μπολόνια) τεράστιο κομμάτι της νεολαίας θα πεταχτεί εκτός τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Το νέο σύστημα με την λεγόμενη «Ενιαία Βάση Εισαγωγής» και τα διπλά μηχανογρφικά, στην ουσία οι εισακτέοι θα μειωθούν περίπου κατά 40%, σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές. Μαζί με όλα αυτά θεσπίζονται όρια φοίτησης και διαγραφές φοιτητών, που θα ισχύσουν και για τους ήδη φοιτούντες. Σε μία περίοδο που πολλοί φοιτητές αναγκάζονται να δουλέψουν για να φέρουν σε πέρας τις σπουδές τους.

Τεράστιο κομμάτι του νομοσχεδίου αποτελούν το νέο πειθαρχικό δίκαιο και η πανεπιστημιακή αστυνομία, που όπως μας θύμισε ο υφυπουργός Παιδείας έχει ξαναϋπάρξει το 1969 (!!!). Θέλουν να φιμώσουν το μαχόμενο φοιτητικό κίνημα, τη νεολαία που προφανώς αντιδρά και θα αντιδρά σε κάθε τέτοια αντιδραστική αλλαγή που καταστρέφουν το μέλλον της. Η ακραία καταστολή που εφαρμόζει η κυβέρνηση (είτε με πρόσχημα την πανδημία, είτε τα άριστα και καθώς πρέπει ιδρύματα) είναι αναγκαίο συστατικό μιας βάρβαρης πολιτικής που για ακόμα μια φορά φορτώνει τη χασούρα των λίγων σε όλους εμάς, στην πλειοψηφία της νεολαίας και τους εργαζόμενους.

Τολμάν να μιλάνε για αναβάθμιση των ιδρυμάτων αυτοί που τα αφήνουν να ρημάζουν από την υποχρηματοδότηση και την υποστελέχωση, στο όνομα του «δημοσιονομικού εξορθολογισμού» την ίδια στιγμή που με τον τελευταίο προϋπολογισμό μείωσαν εκ νέου τη χρηματοδότηση της τριτοβάθμιας με στόχο την υποβάθμισή της για να την ωθήσουν στην ιδιωτικοποίηση. Θέλουν να κλείσουν ολόκληρα τμήματα γιατί λένε δεν ανταποκρίνοται στις «ανάγκες της αγοράς», λες και η γνώση και η επιστήμη αναπτύσσεται μόνο για ότι «πουλάει. Μετακυλύουν  το κόστος σπουδών σε εμάς και τις οικογένειές μας, με την εισαγωγή διδάκτρων και την ανυπαρξία οποιασδήποτε μέριμνας. Εξίσωσαν τα πτυχία μας με αυτά των ιδιωτικών κολλεγίων και μας κατέστησαν σαφές, ότι αριστεία σημαίνει να έχεις λεφτά να πληρώσεις για να σπουδάσεις.

Συνολικά η κυβέρνηση της ΝΔ επιτίθεται  προωθεί  μια πολύ βαθιά συνολικά αντιδραστική πολιτική στην  εκπαίδευση. Επιδιώκει μια εκπαίδευση για «λίγους και εκλεκτούς», ενώ για την πλειοψηφία της νεολαίας επιφυλάσσει  «ευέλικτες», υποβαθμισμένες γνώσεις κατάρτισης, γιατί την προορίζει για φτηνό, ευέλικτο, χωρίς δικαιώματα εργατικό δυναμικό για τις επιχειρήσεις. Ιδιωτικοποιημένη, υποταγμένη στις ανάγκες του κέρδους και της αγοράς, βαθιά αυταρχική. Αυτή η πολιτική ακολουθείται από την ΕΕ σε όλες τις  χώρες της Ευρώπης, όπως την αποφάσισαν στην σύνοδο της Μπολώνια..

Όμως η νεολαία απάντησε και το ποτάμι πίσω δε γυρνά! Μέσα από Γενικές συνελεύσεις και συντονισμό των Φοιτητικών Συλλόγων σε όλη την Ελλάδα, το φοιτητικό κίνημα συσπειρώνεται και οργανώνει την πάλη του. Μέσα από πολύμορφες δράσεις, αποκλεισμού των ιδρυμάτων και μαζικές πορείες δείχνουμε ότι το νομοσχέδιο θα μείνει στα χαρτιά. Σε αυτήν την κατεύθυνση συνεχίζουμε, όλοι οι φοιτητές και όλες οι φοιτήτριες στις γενικές συνελεύσεις, ακόμα μια φορά θα επιβάλουμε τις ανάγκες μας σε μόρφωση, δουλειά, υγεία και ελευθερίες.

Δεν μπορούμε και δε θα κάνουμε πίσω. Ζητάμε μορφωτικά δικαιώματα, μόνιμη εργασία με αξιοπρεπείς συνθήκες, ενίσχυση της δημόσιας υγείας και μας απαντάνε με ακραία καταστολή και αστυνομοκρατία. Απαιτούμε αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για την παιδεία και την υγεία και δίνουν χρήματα σε πολεμικούς εξοπλισμούς, ραφάλ και τις δυνάμεις καταστολής. Την ίδια στιγμή δε, θέλουν να αυξήσουν τη στρατιωτική θητεία στους 12 μήνες.

Δεν πρόκειται να σώσει κανέναν η συμπολίτευση παρά αντιπολίτευση που κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ, που παρά τις βαρύγδουπες δηλώσεις, όσο ήταν στην κυβέρνηση παγίωσε την υποχρηματοδότηση της εκπαίδευσης και δεν πήρε κανένα ουσιαστικό μέτρο για τη στήριξη των σπουδών μας. Ας θυμίσουμε ότι με το πόρισμα Παρασκευόπουλου άνοιξε το δρόμο για την κατάργηση του ασύλου και το χτύπημα των συλλογικών διαδικασιών. Παράλληλα στήριξε την αγορά των ραφάλ από το ελληνικό κράτος έναντι 2,3 δισεκ  ευρώ ενώ πρόσφατες είναι οι δηλώσεις του για ειδική ενίσχυση των αστυνομικών δυνάμεων. Χρήματα που, ειδικά εν μέσω πανδημίας, πρέπει και απαιτούμε να δοθούν για τις κοινωνικές ανάγκες, την παιδεία, την υγεία, τους μισθούς μας! Από την αδυναμία ουσιαστικής αντιπολίτευσης δεν ξεφεύγει ούτε το ΜΕΡΑ 25 που έχει προτείνει σαν κόμμα τη θεσμοθέτηση της πανεπιστημιακής αστυνομίας!

Παλεύουμε για την ενότητα όλου  του κόσμου της εκπαίδευσης (μαθητών, φοιτητών, εκπαιδευτικών, γονιών) και με την εργαζόμενη πλειοψηφία,  για να μην περάσει και να μην εφαρμοστεί ποτέ ο Νόμος αυτοί και οι άλλες αντιδραστικές ρυθμίσεις και νόμοι της ΝΔ. Προωθούμε την ανατρεπτική  κοινή δράση όλων των μαχόμενων δυνάμεων του κινήματος και της αριστεράς απέναντι στην κυβέρνηση και την αστική πολιτική στην εκπαίδευση, την υγεία και τις σαρωτικές αλλαγές που προωθούνται. Για να ξανανοίξει η εκπαίδευση με όλα τα υγειονομικά μέτρα, για να δοθούν λεφτά για την παιδεία και όχι για τους πολεμικούς εξοπλισμούς και τα κανάλια, για να μην γίνει η παιδεία ένα ακριβό εμπόρευμα για λίγους. Κοινή δράση που χτίζεται πάνω στο αναγκαίο περιεχόμενο και μορφές, που δεν θα «κρύψει» τις εγκληματικές ευθύνες όλων των μέχρι τώρα κυβερνήσεων για όλα αυτά που ζει η νεολαία στο σήμερα.

ΝΑ ΑΠΟΣΥΡΘΕΙ ΤΩΡΑ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ

ΝΑ ΑΝΟΙΞΟΥΝ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΣΧΟΛΕΣ ΜΕ ΟΛΑ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

ΔΩΣΤΕ ΛΕΦΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ, ΟΧΙ ΓΙΑ ΠΟΛΕΜΙΚΟΥΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ.

ΕΝΙΑΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ/ΕΣ

 • Ούτε σκέψη για Πανεπιστημιακή Αστυνομία! Οι φοιτητές που παλεύουν για σπουδές, δουλειά, υγεία και δικαιώματα δεν είναι εγκληματίες! Όχι  στο νέο  πειθαρχικό δίκαιο.
 • Όχι στα όρια φοίτησης και τις διαγραφές φοιτητών.
 • Όχι στη νέα βάση εισαγωγής στην τριτοβάθμια. Παλεύουμε για αύξηση του αριθμού των εισακτέων με στόχο  την ανεμπόδιστη πρόσβαση σε αυτήν όλων των παιδιών που το επιθυμούν, ειδικά φέτος  με τα τεράστια προβλήματα που προκάλεσε στους μαθητές το κλείσιμο των σχολείων.
 • Όχι στα ενιαία ψηφοδέλτια και τις ηλεκτρονικές ψηφοφορίες! Κάτω τα χέρια από τους φοιτητικούς συλλόγους.
 • Καμία ποινική δίωξη σε βάρος συλλογικών φορέων, φοιτητών, εργαζομένων, αγωνιστών/ τριων για τη συμμετοχή τους στις κινητοποιήσεις. Οι αγώνες μας δεν ποινικοποιούνται!
 • Λεφτά για την παιδεία και την υγεία- όχι για Rafale και την αστυνομία! Καμία σκέψη για εφαρμογή της αξιολόγησης και την σύνδεσή της με την χρηματοδότηση των ιδρυμάτων!
 • Όχι στην ισοτίμηση των πτυχίων ΑΕΙ με των ιδιωτικών κολλεγίων. Πτυχία με συνολική εποπτεία και όλα τα επαγγελματικά δικαιώματα, μόνη προϋπόθεση για μόνιμη και σταθερή δουλειά.
 • Δημόσια δωρεάν εκπαίδευση για όλους. Ενάντια σε κάθε σκέψη για κατάργηση σχολών και μείωση εισακτέων, χωρίς κατατμήσεις και υπερεξειδικεύσεις, με σπουδές για τις κοινωνικές ανάγκες και όχι τις ανάγκες της  «αγοράς» και των πολέμων.
 • Να δοθούν λεφτά για να ανοίξει εδώ και τώρα κανονικά η τριτοβάθμια εκπαίδευση- Όχι στην μονιμοποίηση της τηλεκπαίδευσης! Έως 15 μαθητές στην τάξη, χωρισμός των ετών σε ομάδες, με δωρεάν παροχή των απαραίτητων μέτρων προστασίας, και διεξαγωγή τακτικών τεστ στους φοιτητές. Εξασφάλιση των απαραίτητων χώρων και άμεση πρόσληψη όλου του απαραίτητου μόνιμου εκπαιδευτικού προσωπικού!
 • Καμία σκέψη για αύξηση της θητείας!
 • Εδώ και τώρα ριζική ενίσχυση της δημόσιας υγείας!

νεολαία Κομμουνιστική Απελευθέρωση