Στήριξη του Socijalizam (Κροατία/Σερβία) προς τους συλληφθέντες διαδηλωτές της 17ης Νοέμβρη

Στήριξη του Socijalizam (Κροατία/Σερβία) προς τους συλληφθέντες διαδηλωτές της 17ης Νοέμβρη

“Κάθε χρόνο η Ελλάδα γιορτάζει την επέτειο της 17ης Νοέμβρη, ημέρα που οι διαδηλώσεις φοιτητών και εργατών γκρέμισαν την χούντα που κυβερνούσε τη χώρα το ’60-’70.

Φέτος, η δεξιά κυβέρνηση απαγόρευσε τον εορτασμό της επετείου. Η επίσημη δικαιολογία της ήταν η πανδημία του κορωνοϊού, αλλά οι προετοιμασίες για τη διακοπή των εορτασμών των αριστερών οργανώσεων ετοιμάζονται από πριν την πανδημία. Και οι συγκεντρώσεις απαγορεύτηκαν μόνο γύρω από αυτή την επέτειο, όχι άλλες ημερομηνίες.
Παρ’ όλα αυτά, ο κόσμος βγήκε στο δρόμο και η κυβέρνηση επιστράτευσε χιλιάδες αστυνομικούς, κανόνια νερού και χημικά εναντίον τους. Δρακόντιες ποινές επιβλήθηκαν σε συλληφθέντες , αλλά τελικά τίποτα, ούτε η τρομοκρατία της δεξιάς, δεν εμπόδισε τη μνήμη του πώς έριξε ο ίδιος ο λαός τη δικτατορία.
Χαιρετίζουμε τις φίλες και τους φίλους μας του Νέου Αριστερού Ρεύματος για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση και ειδικά τους συλληφθέντες, που υπέστησαν ή υφίστανται καταστολή.”
Σε προηγούμενη ανακοίνωσή της στις 15 Νοέμβρη, η οργάνωση Socijalizam ανέφερε για την επέτειο του Πολυτεχνείου:
“Η ελληνική κυβέρνηση απαγόρευσε την πορεία της 17η Νοέμβρη!
Οι ελληνικές αρχές πέρασαν διάταγμα που απαγορεύει όλες τις συγκεντρώσεις για περισσότερα από τέσσερα άτομα τις επόμενες τρεις ημέρες. Σύμφωνα με φοιτητές και εργαζόμενους αγωνιστές, η απόφαση αυτή δεν έχει καμία σχέση με την πανδημία, αλλά χρησίμευσε ως δικαιολογία. Αντιθέτως, συνέβη για να αποτραπεί η διεξαγωγή διαδηλώσεων στις 17 Νοεμβρίου. Είναι μια αντισυνταγματική απόφαση που πάρθηκε για πρώτη φορά από το 1974. ΗΈνωση Δικαστών και Εισαγγελέων μίλησε δημόσια για την απόφαση αυτή, επιδιώκοντας την κατάργησή της.
Λόγω της επιδείνωσης της οικονομικής, κοινωνικής και πολιτικής κατάστασης, η κυβέρνηση της ακροδεξιάς Νέας Δημοκρατίας, σε μια σειρά αντιδημοκρατικών μέτρων, συνεχώς αυξάνει την καταστολή ως μόνη απάντηση στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ελληνική κοινωνία. Ο εορτασμός της 17ης Νοέμβρη έχει ιδιαίτερη σημασία για την ελληνική αριστερά, καθώς αντιπροσωπεύει τη μνήμη όσων έγιναν από την χούντα. Την Παρασκευή 13 Νοέμβρη έγινε βάναυση αστυνομική επέμβαση στο ίδιο το Πολυτεχνείο. Έχει επίσης διαμορφωθεί ειδική Πανεπιστημιακή Αστυνομία. Όλα έδειχναν ότι οι φοβισμένες ελληνικές αρχές ήθελαν να εμποδίσουν την επέκταση των διαδηλώσεων σε εκείνη τη σημαντική ημερομηνία. Αυτή η απόφαση μόλις το επιβεβαίωσε.
Ζήτω η μνήμη της 17ης Νοέμβρη!
Ζήτω η πάλη των Ελλήνων εργατών και φοιτητών!