Το μέλλον μας δεν είναι χαμηλής ζήτησης!

Το μέλλον μας δεν είναι χαμηλής ζήτησης!

Τη μεγάλη εβδομάδα θα κατατεθεί το νομοσχέδιο για το Νέο Λύκειο και τις συγχωνεύσεις ΑΕΙ- ΤΕΙ προς ψήφιση στη Βουλή, επαναλαμβάνοντας ως φάρσα την κατάθεση του “προσοντολογίου” μέσα στα Χριστούγεννα. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ φοβάται τόσο πολύ το εκπαιδευτικό κίνημα, που κάνει ότι μπορεί για να το κρατήσει κοιμισμένο.

Δε θα τους περάσει! Φοιτητές/τριες, μαθητές/τριες και εκπαιδευτικοί στο δρόμο για την ανατροπή!

Ξέρουμε καλά τι φέρνει και αυτός ο νόμος και θα πλημμυρίσουμε τους δρόμους για να μην κατατεθεί. Οι καταλήψεις των σχολείων για το Νέο Λύκειο, τα περσινά μηνύματα του μαθητικού κινήματος μέσα στο γραφείου του Γαβρόγλου , οι φοιτητικές καταλήψεις ενάντια στις συγχωνεύσεις, ήταν μόνο η αρχή!

Το νομοσχέδιο αυτό

-μας αυξάνει την εξεταστέα ύλη/ μειώνει τα μαθήματα γενικής παιδείας. Αντί για ολόπλευρη μόρφωση δηλαδή, μας επιφυλάσσει περισσότερη παπαγαλία και κατήχηση!

-μετατρέπει την Γ Λυκείου σε φροντιστήριο και όχι πραγματικό σχολείο. Χάνουμε μια ολόκληρη χρονιά εν δυνάμει μόρφωσης, “κερδίζουμε” μια ολόκληρη χρονιά- εξεταστικό κάτεργο!

-μας αναγκάζει να αποφασίσουμε στα 15 τι θα κάνουμε στη ζωή μας, ταξινομεί εμάς και τις σχολές με όρους εμπορεύματος, χαμηλής και υψηλής ζήτησης.

-μας διώχνει από τα Γενικά Λύκεια/ κατατάσσει τα ΕΠΑΛ σαν σχολεία β’ κατηγορίας. Την ίδια στιγμή που δυσκολεύει την απόκτηση του απολυτηρίου- μας σπρώχνει προς την τεχνική εκπαίδευση, όπου εκεί η όποια δυνατότητα πρόσβασης υπήρχε στην τριτοβάθμια μειώνεται, καθώς σιγά-σιγά τα ΤΕΙ δεν θα υπάρχουν στα μηχανογραφικά.

Ανωτατοποιήσεις“, “αναβάθμιση” και άλλες τέτοιες εύσχημες διατυπώσεις, κρύβουν από πίσω την περαιτέρω επιχειρηματική ανασυγκρότηση των ιδρυμάτων και τη σύνδεσή τους με τις ανάγκες του κεφαλαίου, όπως αυτή προωθείται με τις συγχωνεύσεις ΑΕΙ-ΤΕΙ. Θα δημιουργηθούν προγράμματα σπουδών σε πλήρη σύμπνοια με την αγορά, επιλεκτική χρηματοδότηση στα “ανταγωνιστικά” τμήματα, 2 και 3 σχολές πάνω στο ίδιο γνωστικό αντικείμενο και διετή προγράμματα “fast-track” κατάρτισης για τις πρόσκαιρες ανάγκες του κεφαλαίου. Τα τμήματα αυτά ιδρύονται χωρίς καμία μέριμνα για το προσωπικό και τα λειτουργικά τους έξοδα, ακόμα και την εύρυθμη λειτουργία των ιδρυμάτων όπως δείχνουν οι πρώτοι μήνες λειτουργίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής. Κοινή συνισταμένη αυτής της “μεταρρύθμισης” είναι το σπρώξιμο της εργασιακής προοπτικής όλων των αποφοίτων προς τα κάτω.

Τώρα ξεκινάμε!

Το μέλλον μας δεν είναι χαμηλής ζήτησης, εμείς θα αποφασίσουμε για αυτό!

Όλοι/ες στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο Μ.Δευτέρα, 17:30 Προπύλαια.