Σχόλιο νΚΑ: Για την «εθελοντική» στράτευση των γυναικών.

Σχόλιο νΚΑ: Για την «εθελοντική» στράτευση των γυναικών.

Χτες ένας καταιγισμός πανομοιότυπων άρθρων σε διάφορες εφημερίδες και reels σε κυβερνητικούς λογαριασμός έσπευσε να μας ενημερώσει για την νέα μεγάλη επιτυχία του υπουργείου Άμυνας και της κυβέρνησης της ΝΔ : την «εθελοντική» στράτευση των γυναικών. Βέβαια, μάλλον δεν πέτυχε και τόσο η τεράστια προπαγανδιστική εκστρατεία που στήθηκε όλο το προηγούμενο διάστημα για να πείσει τις Ελληνίδες ότι η πατρίδα τις θέλει και εκείνες στο χακί και σε αντάλλαγμα μοιράζει πιστοποιήσεις ειδικότητας… Πράγματι, σύμφωνα με τα ίδια τα δημοσιεύματα, κατατέθηκαν μονάχα γύρω στις 160 αιτήσεις, κυρίως από νέες γυναίκες των πολύ φτωχών εργατικών- λαϊκών στρωμάτων.

Ενδιαφέρθηκαν ξαφνικά ο Δένδιας και η Nέα Δημοκρατία για τη χειραφέτηση και την ισότητα των φύλων; Δύσκολο να το πιστέψουμε, όταν μιλάμε για την ίδια κυβέρνηση που νομοθέτησε τον αντιδραστικό νόμο της υποχρεωτικής συνεπιμέλειας και αδιαφορεί επιδεικτικά για τις αμέτρητες γυναικοκτονίες, ενώ συγκαλύπτει κυκλώματα βιαστών και trafficking. Μήπως τότε είναι τέτοιος ο υπαρξιακός κίνδυνος για την Ελλάδα που επιτάσσει την συστράτευση (μεταφορική και κυριολεκτική) ολόκληρου του έθνους για να αγωνιστεί «υπέρ βωμών και εστιών»; Αυτό μάλλον προσπαθούν να πείσουν την κοινωνία, ωστόσο η πραγματικότητα είναι αρκετά διαφορετική.

Η άρχουσα τάξη και οι πολιτικοί της παρατρεχάμενοι ξέρουν πολύ καλά ότι το σύστημα έχει μπει σε εποχή αστάθειας και πολέμων, βγαίνουν λοιπόν με το μαχαίρι στα δόντια για να εξασφαλίσουν το καλύτερο δυνατό μερίδιο στον νέο διεθνή συσχετισμό που διαμορφώνεται. Επενδύουν έτσι σε έναν στρατό πιο επαγγελματικό και πιο «μάχιμο», έτοιμο να συνδράμει στους άδικους πολέμους των ΗΠΑ-ΝΑΤ0-ΕΕ, να κάνει πλάτες στο κράτος δολοφόνο του Ισραήλ και φυσικά να ανταγωνιστεί την Τουρκία για το δικαίωμα να διαλέξουν ποια πολυεθνική θα κάνει εξορύξεις στο Αιγαίο. Για να εφαρμοστεί όμως αυτή η κατεύθυνση, χρειάζεται μια κοινωνία σκυφτή και υποταγμένη. Μια «εθνική ενότητα» θεμελιωμένη στο φόβο για το μέλλον, αλλά και μια συνθήκη όπου ακόμα και η στρατιωτική υπηρεσία προσμετράται στα ατελείωτα ατομικά προσόντα που χρειάζεσαι για να επιβιώσεις στην εργασιακή ζούγκλα.

Χρέος του αντιπολεμικού κινήματος, της αντικαπιταλιστικής και κομμουνιστικής αριστεράς είναι να προβάλλει ένα διαφορετικό δρόμο από την μιζέρια ντυμένη στο χακί. Καλούμε τις νέες της εργατικής τάξης και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων να μη «τσιμπήσουν» στα πολεμοκάπηλα και εκμεταλλευτικά καλέσματα των καραβανάδων! Με μαζικό κίνημα μέσα και έξω από το στρατό παλεύουμε για να σταματήσει η εμπλοκή της Ελλάδας στους άδικους πολέμους του κεφαλαίου, να μπει φρένο στην πολεμική προετοιμασία και να ακυρωθούν τα εξοπλιστικά προγράμματα. Στο «νέο στρατό» της εθνικιστικής υστερίας και του καριερισμού εμείς αντιπροτάσσουμε τη στράτευση στην υπόθεση της κοινωνικής απελευθέρωσης, της πάλης για την ειρήνη των λαών, το ψωμί και την ελευθερία της εργαζόμενης πλειοψηφίας.