Ανακοίνωση νΚΑ Θεσσαλονίκης ΑΘΩΟΙ οι 9 πρώην εργαζόμενοι στον “Φούρνο του Λάμπρου”

Με πανηγυρική -ομόφωνη- αθώωση των 9 πρώην εργαζόμενων στον «φούρνο του Λάμπρου» ολοκληρώθηκε στις 9/5/2018 η 3η και τελευταία συνεδρίαση του Γ’ Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Θεσσαλονίκης.

Οι πρώην εργαζόμενοι πριν από 4 και πλέον χρόνια ξεκίνησαν έναν ηρωικό αγώνα αντιδρώντας στην εργοδοτική αυθαιρεσία (μη καταβολή δεδουλευμένων, ανασφάλιστη εργασία, εξαντλητικά ωράρια κ.ά.). Τόλμησαν να σηκώσουν το ανάστημά τους και βρήκαν απέναντί τους απολύσεις, τραμπουκισμούς, αστυνομοκρατία και κατασκευασμένες κατηγορίες.

Η κατηγορία για εκβιασμό του εργοδότη από τους πρώην εργαζόμενους κατέπεσε. Tο στημένο κατηγορητήριο διέψευσε η πραγματικότητα της μαύρης και ανασφάλιστης εργασίας που η εργοδοσία επιλέγει να χρησιμοποιεί για να αντλεί υπεραξία στις πλάτες των εργαζόμενων, κι όταν αυτή καταγγέλεται κάνει τον ανήξερο. Σε πλήρη σύμπνοια φυσικά με τις πολιτικές της κυβέρνησης-ΕΕ που ουσιαστικά ποινικοποιούν τη συνδικαλιστική δράση, ψηφίζουν τους αντιαπεργιακούς νόμους, διαλύουν τους ελεγκτικούς μηχανισμούς.

Για ένα πλατύ αγωνιστικό δυναμικό, ειδικά στη νεολαία και τους εργαζόμενους φοιτητές, ο αγώνας αυτός αποτέλεσε ένα από τα σχολεία συνδικαλιστικής δράσης σε δύσκολους χώρους όπως αυτός του επισιτισμού. Καρπός αυτής της μάχης ήταν η συγκρότηση του σχήματος της Αγωνιστικής Παρέμβαση στον Επισιτισμό που στη συνέχεια μετασχηματίστηκε σε ΛΑΝΤΖΑ.

Καθοριστικό για την έκβαση ήταν και είναι το κύμα αλληλεγγύης που αναπτύχθηκε από την πρώτη στιγμή του αγώνα μέσα από τις εργατικές συλλογικότητες και τα σωματεία της πόλης.

Η συλλογική διεκδίκηση για τα δικαιώματα μας και η αλληλεγγύη μας με τους εργαζόμενους που βιώνουν ακραίες συνθήκες δουλειάς είναι το μόνο όπλο μας μπροστά στην αυθαιρεσία των εργοδοτών, αλλά και στην προσπάθεια τους να μας πείσουν ότι ο εργασιακός Μεσαίωνας τους είναι η μόνη μας πραγματικότητα!

Ως νΚΑ θα συμβάλλουμε στις προσπάθειες για μια συλλογική απάντηση στα προβλήματα της εργαζόμενης νεολαίας και στον ουσιαστικό αποκλεισμό της από το συνδικαλισμό, στο ξεπέρασμα της ηττοπάθειας. Για τη διαμόρφωση όρων μιας κινηματικής και πολιτικής αντεπίθεσης, με στόχο:

– την ταξική ανασυγκρότηση των συλλογικών μορφών οργάνωσης. Για τη συσπείρωση αγωνιστών μέσα σε χώρους δουλειάς ή κλάδους, με τη δημιουργία επιτροπών αγώνα, με τη συσπείρωση σε υπάρχοντα σωματεία ή και με τη συμβολή στη δημιουργία νέων συνδικαλιστικών συγκροτήσεων.

– ένα αγωνιστικό κέντρο συνάντησης των κοινωνικών και πολιτικών αντιστάσεων, σε πλήρη ανεξαρτησία από την συστημική, κυβερνητική πολιτική και τον υποταγμένο συνδικαλισμό.

– Ενίσχυση της αντικαπιταλιστικής ταξικής πτέρυγας στους τόπους δουλειάς, κατοικίας και εκπαίδευσης

Ο αγώνας συνεχίζεται μέχρι την αποζημίωση των απολυμένων και την καταβολή των δεδουλευμένων τους.

– Νίκη στον αγώνα των 9 πρώην εργαζόμενων

– Άμεση καταβολή των δεδουλευμένων

– Κάτω ο αντιαπεργιακός νόμος και η ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης

– Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους, με κοινωνική ασφάλιση και πλήρη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη

– Ριζικές αυξήσεις στους μισθούς, ανάλογα με τις ανάγκες μας. Κατάργηση του υποκατώτου μισθού

– Πάλη για την ανατροπή των μνημονιακών εφαρμοστικών νόμων και ρυθμίσεων. Ξήλωμα του Μνημονίου, απελευθέρωση από χρέος, μνημόνια, ευρώ και ΕΕ.

ΤΖΑΜΠΑ ΔΕ ΔΟΥΛΕΨΑΜΕ ΠΟΤΕ ΚΑΙ ΓΙΑ ΚΑΝΕΝΑΝ

Θεσσαλονίκη, 10 Μάη 2018

Οργάνωση Θεσσαλονίκης της νΚΑ