Ανακοίνωση νΚΑ Θεσσαλονίκης για τις φοιτητικές εστίες

Ανακοίνωση νΚΑ Θεσσαλονίκης για τις φοιτητικές εστίες

Ως νKA Θεσσαλονίκης καταδικάζουμε την απόφαση της κυβέρνησης να διώξει τους εστιακούς φοιτητές από τα σπίτια τους. Μετά από δύο βδομάδες σκληρών μέτρων και ενώ η κοινωνία έχει δείξει αντανακλαστικά κοινωνικής (και όχι ατομικής, όπως θέλουν να μας πείσουν) ευθύνης, η κυβέρνηση αντί να ανοίξει ΜΕΘ, να προσλάβει υγειονομικό προσωπικό και να υλοποιήσει τα αιτήματα των μαχόμενων υγειονομικών, αρκείται σε μια επικοινωνιακή διαχείριση της κρίσης. Σειρά λοιπόν έχουν και οι εστιακοί φοιτητές, τους οποίους η κυβέρνηση, εντελώς ανεύθυνα πετάει έξω από τα σπίτια τους, προσπαθώντας να μας πείσει ότι όλα αυτά γίνονται για την προστασία την δική τους αλλά και της κοινωνίας από τον covid19 και όχι να χρησιμοποιήσει την χρηματοδότηση ως «δώρο» σε εργολάβους, κλινικάρχες κλπ.

Και οι εστιακοί φοιτητές που θα εγκαταλείψουν τα σπίτια τους; Δε θα διασπείρουν τον ιό στις κοινότητές τους και στους συγγενείς τους, κάποιο εκ των οποίων ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες; Και οι φοιτητές που δεν έχουν ή δεν μπορούν να γυρίσουν σπίτι τους γιατί ταυτόχρονα αποτελούν (την μοναδική ορισμένες φορές) πηγή εισοδήματος; Ή αυτοί θα πρέπει να ευχαριστούν την κυβέρνηση για την θέσπιση τις εκ περιτροπής εργασίας; Αν πραγματικά τους ένοιαζε η υγεία των φοιτητών και των εργολαβικών εργαζομένων στις εστίες, θα φρόντιζαν να τηρούν τα αναγκαία μέτρα υγιεινής, κάτι που δεν συνέβη όπως καταγγέλλουν οι ίδιοι οι φοιτητές, καθώς πέραν της συνηθισμένης καθαριότητας, μόνο δύο φορές απολυμάνθηκαν οι κοινόχρηστοι χώροι! Σε αυτές τις συνθήκες εμφανίστηκαν ακόμα πιο έντονα τα προβλήματα των πολιτικών που ακολουθούν και αυτή και οι προηγούμενες κυβερνήσεις.

Αυτό το μέτρο έρχεται να χτυπήσει για ακόμα μια φορά το πιο φτωχό και πληττόμενο οικονομικά κομμάτι των φοιτητών, αποδεικνύοντας ότι ο κορονοϊός δεν είναι ταξικός αλλά η αντιμετώπισή του είναι. Είναι στην ουσία ξεσπίτωμα πολλών ανθρώπων προκειμένου να εξοικονομηθούν λεφτά ενώ έρχεται σε πλήρη αντίθεση ακόμα και με τα διαγγέλματα της κυβέρνησης για το «Μένουμε Σπίτι». Από την άλλη πλευρά, οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι στις εστίες θα μείνουν στο αέρα μέχρι την επαναλειτουργία των εστιών. Ήδη οι φοιτητές καταγγέλλουν πως η σίτιση γινόταν από την κεντρική λέσχη και όχι από τις λέσχες εστίασης των εστιών.

Στεκόμαστε αλληλέγγυοι με τους φοιτητές και τις φοιτήτριες των εστιών, σε όλη την Ελλάδα που απαιτούν το αυτονόητο: να μην ξεσπιτωθούν και να μην γίνουν υγειονομικές βόμβες για τους γύρω τους. Χαιρετίζουμε τις συνελεύσεις τους και τις κινητοποιήσεις τους που κατάφεραν να επιβάλλουν ορισμένες νίκες, όπως η διατήρηση της καθαριότητας, πράγμα καθόλου αυτονόητο όπως δείχνει το κόψιμο της σίτισης. Παλεύουμε από κοινού, εστιακοί και μη, δείχνουμε αλληλεγγύη μεταξύ μας καθώς και στα κομμάτια εκείνα της κοινωνίας που χτυπιούνται, ευπαθείς ομάδες κλπ.

Οργανωνόμαστε απέναντι σε κάθε μέτρο που δείχνει ότι προσπαθούν να ρίξουν το ξεπέρασμα και αυτής της κρίσης στις δικές μας πλάτες, από το κλείσιμο των εστιών μέχρι τις απολύσεις.

  • Ενάντια σε μέτρα, όπως η απαγόρευση κυκλοφορίας, που μόνο στόχο έχουν την καταστολή των λαϊκών δικαιωμάτων και ελευθεριών
  • Για δημόσιο και δωρεάν πανεπιστήμιο για όλες/όλους, που θα λειτουργεί με βάση τις ανάγκες τις κοινωνίας και όχι του κεφαλαίου. Κανένα κλείσιμο εστιών! Περίθαλψη, σίτιση για τους φοιτητές και διασφάλιση της υγείας και των εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων
  • Για δημόσιο σύστημα υγείας με καθολική πρόσβαση. Δωρεάν τεστ για όλους, προσλήψεις μόνιμου υγειονομικού προσωπικού, άνοιγμα ΜΕΘ, επιτάξεις και ένταξη στο δημόσιο σύστημα των ιδιωτικών μονάδων υγείας.

Στήνουμε δίκτυα αλληλεγγύης συλλογικοτήτων και μένουμε σπίτι αλλά μένουμε ενεργοί!
Αγώνας εδώ και τώρα για να χάσει η πολιτική του κεφαλαίου και της κυβέρνησης και να κερδίσει η ζωή!

νεολαία Κομμουνιστική Απελευθέρωση
οργάνωση σπουδάζουσας Θεσσαλονίκης

https://www.facebook.com/Covid19Solidarity/

Φόρμα καταγγελιών εργοδοτικής αυθαιρεσίας: https://www.facebook.com/Covid19Solidarity/app/337680106275807/