Ανακοίνωση της νΚΑ για την έναρξη της καινούριας σχολικής χρονιάς

Ξεκινάει μία νέα σχολική χρονιά. Και αντί αυτή να συνοδεύεται από τα όνειρα και τις ελπίδες μία νέας αρχής, ολόκληρη η κοινωνία έχει βυθιστεί στην απόγνωση και την αβεβαιότητα. Κάθε μέρα βομβαρδιζόμαστε από τα ΜΜΕ με τις επιταγές της κυβέρνησης, της τρόικας, της ΕΕ και του ΔΝΤ. Μας λένε να σφίξουμε και άλλο το ζωνάρι, να πληρώσουμε πιο πολλά για να ικανοποιήσουμε τους τραπεζίτες και τους δανειστές, να πειθαρχήσουμε σε νέα και παλιά μέτρα που στραγγαλίζουν τα δικαιώματα μας.

Και η ύφεση όλο και μεγαλώνει, τα εισοδήματα των οικογενειών μας συρρικνώνονται, η παγκόσμια κρίση βαθαίνει και οι εργαζόμενοι σε όλο τον κόσμο χάνουν όσα έχουν κατακτήσει με αγώνες.

Είναι κοινός τόπος πια, ότι τα μέτρα της κυβέρνησης όχι μόνο δε θα μας σώσουν όπως ευαγγελίζονται από τη χρεοκοπία, αλλά καταστρέφουν το παρόν και το μέλλον μας. Η πολιτική τους φορτώνει τα βάρη της κρίσης στους λαούς για να μείνουν αλώβητες οι τράπεζες, οι εργοδότες, οι επιχειρήσεις, οι τοκογλύφοι και το κεφάλαιο.

ΘΕΛΟΥΝ ΜΙΑ ΝΕΟΛΑΙΑ ΧΩΡΙΣ ΜΕΛΛΟΝ

Μας λένε να προσπαθήσουμε, να διαβάσουμε, να είμαστε υπάκουοι για να «κερδίσουμε» μία θέση στην ανεργία.

Μας λένε να πολεμήσουμε και να μισούμε το διπλανό μας για να «κερδίσουμε» μία δουλειά με 500 ευρώ, σε άθλιες συνθήκες εκμετάλλευσης.

Μας λένε να ζητιανεύουμε για την αξιοπρέπεια μας γιατί αυτή δεν είναι δεδομένη.

Μας λένε ότι πρέπει να πληρώνουμε για την εκπαίδευση, γιατί η παιδεία δεν είναι κοινωνικό δικαίωμα όλων μας, αλλά εμπόρευμα που αγοράζεται και πουλιέται. Έτσι η φετινή χρονιά ξεκινάει και μάλλον θα συνεχίσει ως τα Χριστούγεννα χωρίς βιβλία αφού πρώτα η υπουργός είχε φροντίσει να καταργήσει τον οργανισμό εκδόσεως διδακτικών βιβλίων πέρσι. Πετσοκόβει τη χρηματοδότηση στις σχολικές επιτροπές αναγκάζοντας τους γονείς να πληρώνουν για αναγκαίες λειτουργίες του σχολείου.

Μας υπόσχονται ένα «νέο σχολείο» πιο αυταρχικό, με πιο πολλές εξετάσεις, πιο προσαρμοσμένο στις απαιτήσεις της αγοράς, που θα μας «μαθαίνει» πληροφορίες και δεξιότητες που θέλουν οι επιχειρήσεις. Απειλούν όποιον καθηγητή παρεκκλίνει από αυτό το «πρότυπο εκμάθησης» με μείωση μισθού και επιπλήξεις από το διευθυντή.

Μας λένε ότι δε χρειαζόμαστε τόσα πολλά σχολεία και ότι πρέπει να συγχωνευτούν στοιβάζοντας μαθητές σε πολυπληθή τμήματα και σε ακατάλληλα κτίρια. Αντίστοιχα ότι δε χρειαζόμαστε εκπαιδευτικούς με αποτέλεσμα τεράστιες ελλείψεις στα σχολεία και άμεση ενίσχυση των φροντιστηρίων.

Μας λένε ότι οι μαθητές δε χρειάζονται ελεύθερο χρόνο, ότι είναι αλητεία να διεκδικούμε τα δικαιώματα μας, ότι δεν μπορούμε να αποφασίζουμε για τη ζωή μας γιατί δεν είμαστε ώριμοι και ικανοί.

Μας τάζουν πολλές επιλογές μετά το σχολείο εννοώντας τα πανεπιστήμια που κλείνουν και υποβαθμίζονται, τα ιδιωτικά ΙΕΚ και κολλέγια, τη μαθητεία χωρίς μισθό και δικαιώματα.

Μας λένε ότι για τη σημερινή κατάσταση δε φταίνε οι κυβερνήσεις, το κέρδος, οι πλούσιοι που τα φάγανε αλλά εμείς! Εμείς και οι γονείς μας που πληρώνουν ατελείωτους φόρους, που αγωνίζονται για να επιβιώσουν.

Θυσιάζουν τη γενιά μας για να πληρώσουμε το χρέος και τους τόκους του και ταυτόχρονα μας λένε ότι δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική λύση και διέξοδος.

ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ;

Να τους δείξουμε ότι δε θα περπατήσουμε το μοναχικό δρόμο της υποταγής, αλλά το δρόμο του ανυποχώρητου αγώνα για να πάρουμε πίσω τη ζωή μας. Το δρόμο της οργάνωσης, της συλλογικότητας και της αλληλεγγύης.

Οι εξεγέρσεις σε όλο τον κόσμο, οι γεμάτες πλατείες του Μάιου και Ιουνίου, οι απεργίες των εργαζομένων και οι αντιστάσεις την προηγούμενη χρονιά ενάντια στις συγχωνεύσεις ήταν μόνο η αρχή.

Μας φοβούνται! Για αυτό ετοιμάζουν νέα σχέδια βίαιης καταστολής του λαού και των αγώνων του.

Τώρα που οι φοιτητές καταλαμβάνουν τις σχολές και οι πλατείες ξαναγεμίζουν, κανείς δεν πρέπει να λείπει από τη μάχη για την ανατροπή τους!

ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΝΙΚΗΣΟΥΜΕ!

Να νικήσουμε στέλνοντας στα τσακίδια την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και κάθε άλλη επίδοξη κυβέρνηση, με όποιο πρόσωπο και αν εμφανιστεί που θέλει να συνεχίσει το καταστροφικό της έργο. Αυτή η κυβέρνηση εξαπάτησε επανειλημμένα το λαό, ξεπουλάει τα πάντα, ξυλοκοπά απεργούς και διαδηλωτές, γίνεται όλο και πιο επικίνδυνη. Ήρθε η ώρα να φύγει και να πληρώσει για τα εγκλήματα της, για την τεράστια κλοπή εις βάρος των εργαζομένων και της νεολαίας.

Να νικήσουμε με κοινό αγώνα και ξεσηκωμό όλης της νεολαίας και της κοινωνίας. Με τους φοιτητές που είναι τους δρόμους και αγωνίζονται για μία εκπαίδευση δημόσια και δωρεάν για όλους, απαλλαγμένη από τα δεσμά του κεφαλαίου, για μία εκπαίδευση που θα έχει αξία για την κοινωνία, θα υπηρετεί τις ανάγκες μας και όχι το κέρδος.

Να νικήσουμε με μαζική ανυπακοή και παρατεταμένο αγώνα! Με εξέγερση και καταλήψεις! Να πάρουμε τις αποφάσεις του αγώνα στα χέρια μας!

Αυτή η χρονιά να γίνει η χρονιά των συνελεύσεων και των κινητοποιήσεων. Κόντρα σε όσους μας καλούνε απλά να εκλέξουμε τους αντιπροσώπους μας στα 15 μελή, να οργανώσουμε συνελεύσεις όπου θα αποφασίζουμε όλοι εμείς για το πλαίσιο πάλης και τις δράσεις μας. Έτσι θα μπορούμε να συντονίζουμε των αγώνα μας με τις συνελεύσεις των άλλων σχολείων αλλά και των φοιτητών, των εκπαιδευτικών και των υπολοίπων εργαζομένων μακριά από γραφειοκρατίες.

ΜΑΣ ΦΑΙΝΟΝΤΑΙ ΜΕΓΑΛΟΙ ΟΣΟ ΕΙΜΑΣΤΕ ΓΟΝΑΤΙΣΤΟΙ… ΝΑ ΣΗΚΩΘΟΥΜΕ!

ΟΛΟΙ ΣΤΟ ΠΑΝΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΣΤΙΣ 15/9, 13.00 ΠΡΟΠΥΛΑΙΑ

νεολαία ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ