Απεργία στη NOKIA: Network cable unplugged

Απεργία στη NOKIA: Network cable unplugged

Η νεολαία Κομμουνιστική Απελευθέρωση και το Νέο Αριστερό Ρεύμα στηρίζουν ολόπλευρα τον αγώνα των εργαζομένων στη NOKIA για αξιοπρεπείς συνθήκες δουλειάς! Για να μείνουν όλοι οι συνάδελφοι στις θέσεις τους και να μην απολυθεί κάνεις.

Από τη δίκη μας θέση δηλώνουμε ότι: αποτελεί πρόκληση για την εργατική τάξη και τη νέα βάρδια της σε μια τέτοια εποχή, λίγο μετά το κανόνι της Thomas Cook και με την ανεργία να έχει σταθεροποιηθεί κοντά στο 20%, μια πολυεθνική εταιρεία με σημαντική κερδοφορία να ανακοινώνει ότι δρομολογεί 60 απολύσεις στην Ελλάδα και να αρνείται να διαπραγματευθεί αξιοπρεπή συλλογική σύμβαση εργασίας με το επιχειρησιακό σωματείο.

Η στάση φυσικά της εταιρείας δεν πέφτει σαν κεραυνός εν αιθρία. Από την εποχή ΣΥΡΙΖΑ ετοίμαζε τις απολύσεις και από τότε ανοιχτά αρνιόταν να διαπραγματευθεί ΣΣΕ. Σήμερα με τη ΝΔ , η επίθεση κλιμακώνει! Το περιεχόμενο του αναπτυξιακού νομοσχεδίου της κυβέρνησης έδωσε το σήμα στη διοίκηση της NOKIA. «Προχωράτε!»

Αξίζουν τον σεβασμό μας οι εργαζόμενοι της NOKIA, που όπως και οι εργαζόμενοι της ΣΙΔΕΝΟΡ υψώνουν το ανάστημα τους και διεκδικούν την αξιοπρέπεια τους. Θα βρισκόμαστε στο πλευρό τους σε κάθε καμπή της μάχης. Θα προσπαθούμε να διαδίδουμε το μήνυμα τους! Για να φτιαχτεί μια ασπίδα προστασίας των εργαζομένων στη νέα διαφαινόμενη καμπή της κρίσης και της επίθεσης στα εργατικά δικαιώματα. Δε χρειαζόμαστε όμως μόνο αποτελεσματική άμυνα! Πρέπει να περάσουμε στην αντεπίθεση! Αυτό έδειξε μεταξύ άλλων και η εμπειρία ΣΥΡΙΖΑ.

Χρειάζεται άμεσα πρωτοβαθμια σωματεία και φοιτητικοι σύλλογοι σε ΑΕΙ-ΤΕΙ να βγουν μπροστά και να στηρίξουν την απεργία στη NOKIA για να αναγκαστεί η εταιρεία να υπογράψει ΣΣΕ και να μη γίνει καμία απόλυση. Πέρα όμως από αυτή τη μάχη, χρειάζεται παντού να μεταλαμπαδεύθει πνεύμα μαχητικής συσπείρωσης για την αντεπίθεση των εργατικών δικαιωμάτων. Που να τα βάζει με την κυβέρνηση, το κεφάλαιο και τις πολιτικες τους. Η εργατική τάξη και η νέα γενιά μπορούν να παρέμβουν με τρόπο καθοριστικό στις εξελίξεις. Με ανασυγκροτημένο εργατικό-λαϊκό κίνημα μπορεί να μπει σφήνα στα σχέδια τους, διεκδικώντας να χάσει πλούτο και δύναμη το κεφάλαιο. Με ισχυρή επαναστατική-αντικαπιταλιστική αριστερά που δε θα τα διπλώνει μπροστά στις προκλήσεις της εποχής, αλλά θα τραβά τις συγκρούσεις μέχρι το τέλος.

Η NOKIA δεν είναι μια απλή εταιρεία. Γνωρίζουν καλά οι μέτοχοι της, ότι οι αποφάσεις τους επηρεάζουν συνολικά τον λεγόμενο «δυναμικό» κλάδο των τηλεπικοινωνιών και της πληροφορικής. Αυτόν στου οποίου τα πόδια πέφτουν κατά καιρούς τα στελέχη της τωρινής αλλά και της προηγούμενης κυβέρνησης ψέλνοντας ύμνους στην ψηφιακή εποχή και την 4η βιομηχανική επανάσταση. Είναι η εταιρεία που μπορεί να βυθίζει την Φινλανδία σε εθνικό πένθος όταν το επιθυμεί, ανακοινώνοντας ραγδαίες μειώσεις στο προσωπικό, όπως έκανε το 2016. Είναι η εταιρεία που έχει σχεδόν μονοπωλήσει την εγκατάσταση κεραιών κινητής/σταθερής τηλεφωνίας/4G στη νότια Ελλάδα. Ενώ μαζί με την Ericsson και άλλες ευρωπαϊκές και αμερικανικές εταιρείες πιέζουν την ΕΕ, να πάρει μέτρα για την αντιμετώπιση του ανερχόμενου γίγαντα της Ανατολής, την Huaweii που απειλεί να μπει ως ισχυρός παίχτης στην ευρωπαϊκή αγορά.

Ο κόσμος της εργασίας – από την άλλη – ξέρει, ότι ενώ οι νέες τεχνολογίες θα μπορούσαν να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής των ανθρώπων, έχουν χρησιμοποιηθεί διεθνώς με τρόπους που εντατικοποιούν την εργασία, κατακερματίζουν και τυποποιούν τη διανοητική εργασία για να την ελέγξουν απόλυτα, θολώνουν τα όρια μεταξύ εργάσιμου και ελεύθερου χρόνου ούτως ώστε το κεφάλαιο να εισχωρήσει μέχρι και τη τελευταία δημιουργική στιγμή της καθημερινότητας του εργαζομένου. Δεν πιστεύουμε λοιπόν στη μαγική εικόνα που θέλουν να παρουσιάσουν οι εταιρείες-πυλώνες αυτού του κλάδου, ούτε φυσικά τους πιστούς παπαγάλους πολιτικους-διανοουμενους-δημοσιογραφους της 4ης τεχνολογικής επανάστασης! Δεν μας απασχολούν οι δυσκολίες τους! Δεν μοιραστήκαμε τα κέρδη τους! Δε θα βάλουμε πλάτη για το συμφέρον των εταιρειών τους!

Το ψηφιακό κλουβί, άλλοτε παρουσιάζεται με τη λάμψη των γραφείων της Google και άλλοτε με τις πρακτικές των εργασιακών κάτεργων των call center. Το διακύβευμα της εποχής μας είναι το πως αυτός ο πολυκόσμος της σύγχρονης εργατικής τάξης θα ενωθεί σε ένα ορμητικό ποτάμι που θα φέρει τα πάνω κάτω. Εμβρυακές μορφές αυτής της αδύναμης τάσης είναι η σημερινές αντιστάσεις! Και οι εργαζόμενοι των τηλεπικοινωνιών και της πληροφορικής πρέπει να είναι περήφανοι ότι έχουν μικρες αλλά σημαντικές παρακαταθήκες για το μέλλον στην Ελλάδα αλλά και διεθνως. Από την ελπιδοφόρα συγκρότηση της Πανεθνικής Ένωσης Εργαζομένων στα Call Center – «Αλληλεγγύη» στη γειτονική Αλβανία, μέχρι τη συγκλονιστική άρνηση των εργαζομένων της Google να εργαστούν για λογαριασμό πολεμικών προγραμμάτων της κυβέρνησης των ΗΠΑ, υπάρχουν δεκάδες παραδείγματα που δείχνουν ότι μέσα στο σκοτάδι της εποχής μας, υπάρχει δυνατότητα με τη δύναμη των μαζών να αλλάξει η ροή των πραγμάτων.

Η απεργία λοιπόν της NOKIA αξίζει να μετατραπεί σε ένα σχολείο εργατικής αλληλεγγύης, από τα κάτω ενημέρωσης και αντιπληροφόρησης. Μπροστά βγαίνουν οι άνθρωποι που καθιστούν την επικοινωνία παγκόσμιο φαινόμενο, με αδιανόητη ακρίβεια και ταχύτητα σε σχέση με το πως μπορούσαμε να φανταστούμε τα πράγματα ακόμα και μια 20ετια πίσω. Είναι οι άνθρωποι που διαμορφώνουν τις προϋποθέσεις όχι απλά της σύνδεσης των ανθρώπων, αλλά της ένωσης τους, της εντατικότερης αλληλεπίδρασης των πολιτισμών, του συντονισμού των κινημάτων, της Αριστερας. Είμαστε στο πλευρό τους με ολες μας τις δυναμεις!

Ο αγώνας των εργαζομένων στη NOKIA μπορεί να κερδίσει

Στηρίζουμε την επόμενη επιχειρησιακή απεργία στις 23/10!

νεολαία Κομμουνιστική Απελευθέρωση