Δε θα τους αφήσουμε να ξεπουλήσουν το πολυτεχνείο Κρήτης! Καμία εισβολή ΜΑΤ στο άσυλο!

Μέσα στη βίαιη επίθεση στα δικαιώματα της νεολαίας, την όλο και πιο αυταρχική θωράκιση του κράτους και το πέρασμα του πλούτου σε ολοένα και λιγότερα χέρια, έρχεται να οξυνθεί η επιχειρηματική λειτουργία των ελληνικών πανεπιστημίων με οριζόντιες και κάθετες τομές στα ιδρύματα, κάτι που επιβεβαιώνει και ο νέος νόμος Γαβρόγλου της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που έρχεται προς ψήφιση το ερχόμενο διάστημα. Στα Χανιά, λίγο πριν κλείσει την τετραετή θητεία της η τωρινή πρυτανεία του Πολυτεχνείου Κρήτης, επιδιώκει να ολοκληρώσει το έργο της, μετά από έναν σχεδιασμό όξυνσης της επιχειρηματικής δραστηριότητας του ιδρύματος, κλείνοντας αυθαίρετα και χωρίς κανένα διάλογο με την πολυτεχνειακή κοινότητα και τους φορείς της πόλης, συμφωνία με ξενοδοχειακή επιχείρηση για 25ετή αξιοποίηση κτιρίων του ιδρύματος που βρίσκονται μέσα στην πόλη. Η συμφωνία θα επιφέρει στο ίδρυμα 300.000 ευρώ το χρόνο, ως «εναλλακτική» στην πετσοκομμένη κρατική χρηματοδότηση που το οδηγεί σε υπολειτουργία χρόνια τώρα. Κομβικό σημείο αποτελεί η στέγαση επί 13 χρόνια της κατάληψης Rosa Nera σε ένα από αυτά τα κτίρια για την οποία, τις τελευταίες ημέρες, ο πρύτανης κ. Διγαλάκης κάλεσε την αστυνομία να επέμβει ώστε να την εκκενώσει.

Σύσσωμα τα αστικά επιτελεία βρέθηκαν εδώ και ένα μήνα στο πλευρό της διοίκησης του Πολυτεχνείου Κρήτης, υποστηρίζοντας την πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων και της άρσης του πανεπιστημιακού ασύλου. Με ερωτήσεις στη Βουλή, βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ απαίτησαν την ανεμπόδιστη εφαρμογή της συμφωνίας του ιδρύματος, ενώ δημόσιες τοποθετήσεις δεν άργησαν να βγάλουν ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων κ. Βουλγαράκης, ο πρώην πρύτανης του Πολυτεχνείου κ. Γρυσπολάκης, η πρώην υπουργός παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, το ΠΟΤΑΜΙ, ενώνοντας τις δυνάμεις τους, «φωνάζοντας» ότι αποτελούν άλλη μια εγγύηση εφαρμογής των αντιδραστικών πολιτικών που εξυπηρετούν τις ανάγκες του κεφαλαίου.

Την ίδια στιγμή, το Υπουργείο Πολιτισμού έχει εκδώσει απόφαση για καθυστέρηση εφαρμογής της παραχώρησης, μέχρις ώτου αποδειχθεί αν το συγκεκριμένο κτίριο χαρακτηρίζεται μνημείο ή όχι, με την κυβέρνηση ωστόσο να μην τοποθετείται επί του θέματος. Και πώς να τοποθετηθεί όταν από τη μία προσπαθεί να αντικρούσει τα μικροπολιτικά παιχνίδια των υπόλοιπων ευρωμνημονιακών κομμάτων της αντιπολίτευσης για τα μάτια του λαού, ενώ ταυτόχρονα εφαρμόζει πιστά και με τον σκληρότερο τρόπο όλες τις αστικές αναδιαρθώσεις, ως συνέχεια των προηγούμενων κυβερνήσεων; Είναι η κυβέρνηση που τους τελευταίους μήνες είναι ο πρωταγωνιστής στην εκκένωση μιας σειράς κατειλημμένων χώρων. Είναι η κυβέρνηση που εφαρμόζει πιστά τις εντολές της ΕΕ, ξεπουλώντας γη και ουρανό για να αποπληρώσει ένα χρέος που δεν ανήκει σε εμάς. Είναι η κυβέρνηση που κόβει λεφτά από παιδεία, υγεία, μισθούς, ασφάλιση και αυξάνει τη χρηματοδότηση των πολεμικών εξοπλισμών εξυπηρετώντας τις ανάγκες του ΝΑΤΟ και των ιμπεριαλιστών. Είναι η κυβέρνηση που και για τα πανεπιστήμια έχει ξεκάθαρη θέση: Ο νέος νόμος για την παιδεία, έρχεται να παγιώσει την υποχρηματοδότηση, ενώ με το αυτοδιοίκητο των ιδρυμάτων, η αύξηση της εισβολής των ιδιωτών στο δημόσιο πανεπιστήμιο θα είναι μεγάλη. Έτσι λοιπόν ανοίγει ο δρόμος για τη συνέχιση του ξεπουλήματος της περιουσίας των ιδρυμάτων, το πέρασμα της λειτουργίας τους σε ιδιώτες και το πέταγμα φοιτητών από το δικαίωμα στη μόρφωση.

Ως νεολαία Κομμουνιστική Απελευθέρωση, βλέπουμε τη συγκεκριμένη μάχη ως κόμβο για να μπλοκάρουν οι εργαζόμενοι και η νεολαία στα Χανιά τις πολιτικές διάλυσης του δημόσιου δωρεάν πανεπιστημίου και του ξεπουλήματος των δημόσιων χώρων σε ιδιώτες, τις αυταρχικές πολιτικές χτυπήματος των χώρων αντίστασης, πολιτικές που εξυπηρετούν με τον καλύτερο τρόπο την προσπάθεια του καπιταλισμού να υπερβεί την κρίση του προς όφελος του κεφαλαίου. Συμμετέχουμε με όλες μας τις δυνάμεις μέσα από τα σωματεία και τους φοιτητικούς συλλόγους που παρεμβαίνουμε, μέσα από την Ενωτική Πρωτοβουλία (ΕΑΑΚ), την ΑΝΤΑΡΣΥΑ και σε κοινή δράση με τις μαχόμενες δυνάμεις της Αριστεράς, σε συντονισμό με πολιτικές συλλογικότητες των κινημάτων της πόλης ώστε να μην εφαρμοστεί η συμφωνία παραχώρησης των κτιρίων στον ιδιώτη. Οι αντιστάσεις που έχουν δημιουργηθεί στα Χανιά είναι μεγάλες και διαπερνούν δεκάδες σωματεία και φορείς, κάτι που ήδη έχει βάλει φρένο στην προσπάθεια της διοίκησης του Πολυτεχνείου Κρήτης να ολοκληρωθούν τα σχεδιά της χωρίς να το καταλάβει κανείς.

Θα συνεχίσουμε αυτή τη μάχη και μέσα στο καλοκαίρι, αποτρέποντας την εισβολή των αστυνομικών δυνάμεων στο άσυλο για να μη σπάσει η κατάληψη Rosa Nera, προσπαθώντας να συσπειρώσουμε όλες τις φωνές αντίστασης ώστε να μην περάσει το ξεπούλημα των κτιρίων. Το εργατικό και νεολαιίστικο κίνημα της πόλης θα βάλει φρένο στην αυταρχική πολιτική που εφαρμόζει η πρυτανεία του ιδρύματος και δε θα αφήσει ούτε την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ούτε τα υπόλοιπα αστικά επιτελεία να διαλύσουν ό,τι απέμεινε από το δημόσιο δωρεάν χαρακτήρα του Πολυτεχνείου Κρήτης. Ο αγώνας αυτός οφείλει και μπορεί να κερδίσει την αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για το ίδρυμα, ώστε τα υπόλοιπα κτίρια του Πολυτεχνείου Κρήτης να αξιοποιηθούν με τέτοιον τρόπο ώστε να καλύπτουν τις ανάγκες σε σίτιση, στέγαση, πολιτισμό, μακριά από ιδιώτες, αλλά από και για τους ίδιους τους φοιτητές και τους εργαζόμενους του ιδρύματος, όπως και τη χανιώτικη κοινωνία.

ΟΧΙ ΣΤΟ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΤΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ!
ΕΞΩ ΟΙ ΕΤΑΙΡΙΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΧΟΛΕΣ – ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΚΡΑΤΙΚΗΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΤΩΡΑ!
ΚΑΜΙΑ ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΜΑΤ ΣΤΟ ΑΣΥΛΟ – ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΛΗΨΗ ROSA NERA!