Δεκέμβρης 2008 | Μια ρωγμή από το μέλλον

Δεκέμβρης 2008 | Μια ρωγμή από το μέλλον

Επανακυκλοφορεί η Έκδοση των Αναιρέσεων για το Δεκέμβρη του ’08.
Μπορείτε να την προμηθευτείτε από τις Λέσχες των Αναιρέσεων στις διάφορες πόλεις, από τα μέλη του ΝΑΡ και της νΚΑ, ενώ ακόμα μπορείτε να στείλετε inbox στη σελίδα ή mail στο [email protected].

“Τι ήταν η εξέγερση του Δεκέμβρη; Ήταν τέλος; Ήταν αρχή; Από που ήρθε, γιατί συνέβη; Γιατί δεν έχει ξανασυμβεί; Μπορεί να ξανασυμβεί;

Πληθώρα επιστημονικών εργασιών, διδακτορικών ερευνών, πολιτικών τοποθετήσεων και αναλύσεων έχουν παραχθεί σε διεθνές επίπεδο, εντούτοις τα ερωτήματα παραμένουν και η συζήτηση μένει ανοιχτή.

Φέτος συμπληρώνεται μια δεκαετία από τον Δεκέμβρη. 10 χρόνια πυκνού ιστορικού χρόνου με γεγονότα που φαντάζουν πολύ πιο σημαντικά από την εξέγερση του 2008. Κρίση, απαντήσεις σε αυτή, Αραβική Άνοιξη, Occupy, πλατείες, πάρκο Γκεζί, πόλεμοι, κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, δημοψήφισμα. Όλα αυτά μοιάζουν να καθιστούν τον Δεκέμβρη μια απλή κουκίδα στο σχέδιο της ακολουθίας συμβάντων, μετά από άλλα όπως το Αργεντινάζο, τη Μάχη του Σιάτλ, τη Γένοβα, τη Θεσσαλονίκη του 2003, τα γαλλικά προάστια του 2005, το φοιτητικό κίνημα του ’06-’07.

Υπάρχει λόγος να επανερχόμαστε σε αυτή την κουβέντα; Έχει νόημα να κρατάμε ανοιχτή αυτή τη συζήτηση;

Η Λέσχη νεολαίας, θεωρίας και πολιτισμού “Αναιρέσεις” απαντάει θετικά. Και το κάνει περνώντας στην πράξη με την επανέκδοση του “Δεκέμβρης 2008: Μια ρωγμή από το μέλλον”. Γραμμένο τον Ιανουάριο του 2009, το κείμενο αυτό αποτελεί την προσπάθεια που έκαναν η νεολαία Κομμουνιστική Απελευθέρωση και το Νέο Αριστερό Ρεύμα να τοποθετηθούν πάνω στις κρίσιμες πλευρές των γεγονότων. Έχοντας γραφτεί λίγες ημέρες μετά από τα αυτά, σε καμία περίπτωση δεν αξιώνει να είναι μια ολοκληρωμένη αποτίμησή τους. Είναι όμως µια στρατευμένη ματιά που επιχειρεί να αποκρούσει την ιδεολογική επίθεση που δέχτηκε ο Δεκέμβρης του ‘08, ενώ παράλληλα αποτελεί µια αποτύπωση του τρόπου που κάποιοι έζησαν και κατανόησαν εκείνες τις ημέρες.

Η θετική αυτή προσέγγιση στην επιμονή του Δεκέμβρη έρχεται γιατί αντιλαμβανόμαστε ότι ερωτήματα όπως αυτά που αναφέραμε θα φέρουν απαντήσεις και σε άλλα. Μπορεί να ξανασυμβεί κάτι σαν τον Δεκέμβρη; Θα είναι πάλι κάτι τόσο απροσδόκητο; Τι θα (πρέπει να) κάνουμε (μέχρι) τότε;

Μελετώντας κάθε κουκίδα όπως αυτή του Δεκέμβρη του ’08, μπορούμε ίσως να αποκτήσουμε μια καλύτερη εικόνα του σχεδίου των γραμμών που τις ενώνει. Και τότε θα έρθουμε σε καλύτερη θέση για να χαράξουμε εμείς την επόμενη γραμμή προς τις κουκίδες του μέλλοντος.”