Δεν είναι δώρο. Είναι ο 13ος μισθός και είναι κατάκτησή μας!

Δεν είναι δώρο. Είναι ο 13ος μισθός και είναι κατάκτησή μας!

Ενώ η πανδημία καλπάζει με δεκάδες νεκρούς την ημέρα και η οικονομία καταβαραθρώνεται το “success story” της κυβέρνησης καταρρέει. Ούτε η ύφεση έμεινε στο 3%, ούτε η Ελλάδα έγινε covid-free και σίγουρα δεν προστατεύτηκαν οι εργαζόμενοι και οι οικογένειές τους. Εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι έζησαν για μήνες με 534€ την στιγμή που το μεγάλο κεφάλαιο έπαιρνε και συνεχίζει να παίρνει δωράκια από το κράτος (μείωση ενοικίου, άτοκα δάνεια, επιδοτήσεις και φρέσκο κρατικό χρήμα όπως στην περίπτωση της Aegean).

Η κυβέρνηση αξιοποιεί την πανδημία για να  ενταθεί η επίθεση στα δικαιώματα μας. Απολύσεις, απληρωσιά, μειώσεις μισθών μέσω του προγράμματος συν-εργασία, καθώς και το αντεργατικό νομοσχέδιο Βρούτση συνθέτουν την επίθεση στην εργατική τάξη. Παράλληλα,  όπως και στο πρώτο lockdown η κυβέρνηση αξιοποιεί την υγειονομική κρίση για να βάλει σε γύψο τα δημοκρατικά μας δικαιώματα: από την απαγόρευση των διαδηλώσεων μέχρι τη χουντικής έμπνευσης απαγόρευση συναθροίσεων για την επέτειο του Πολυτεχνείου και τις 6 Δεκέμβρη, την αστυνομοκρατία την ημέρα της πανεργατικής απεργίας στις 26 Νοέμβρη, την καταστολή και την ολοένα αυξανόμενη αστυνομική βία.

Παρά την προπαγάνδα κυβέρνησης και ΜΜΕ δεν πήρε πολύ καιρό για να πειστεί και ο πλέον δύσπιστος ότι η υγεία του λαού ήταν τελικά τελευταία στην λίστα προτεραιοτήτων της κυβέρνησης. Το καλοκαίρι άνοιξε με διαδικασίες fast track η αγορά και ο τουρισμός για να ικανοποιηθούν ο ΣΕΒ και ο ΣΕΤΕ και επιχειρηματικοί κολοσσοί όπως η TUI. Σε συνδυασμό με την  μηδενική ενίσχυση του ΕΣΥ, τα δυσεύρετα τεστ και τα ανύπαρκτα υγειονομικά πρωτόκολλα το δεύτερο κύμα της πανδημίας στην χώρα ήταν σφοδρότερο και φονικότερο.

Ακόμη και τώρα καθώς πλησιάζουμε τα Χριστούγεννα είναι σαφές πως η κυβέρνηση βάζει στο στόχαστρο το δώρο των Χριστουγέννων, τον 13ο μισθό δηλαδή στον οποίο βασίζονται όλοι οι εργαζόμενοι για να βγάλουν τα έξοδά τους. Για όλους αυτούς τους εργαζόμενους που βρίσκονται ή βρίσκονταν σε αναστολή το δώρο θα δοθεί σε τρεις φάσεις. Μία από τον εργοδότη σύμφωνα με τον μισθό του εργαζομένου, και σε δύο δόσεις από το κράτος αναλογικά με τα 534 και τα 800 ευρώ! Αυτό σημαίνει μείωση έως και 80% ξανά στο δώρο και σημαίνει πως θα υπάρχει πραγματικά πρόβλημα επιβίωσης ειδικά για τους  εργαζόμενους στην εστίαση και στον τουρισμό!

Το δώρο δεν αποτελεί κάποιου είδους “εξυπηρέτηση”. Δεν είναι μια παροχή ούτε ένα ευκαιριακό επίδομα! Είναι ο 13ος μισθός και αποτελεί κατάκτηση της εργατικής τάξης, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε άλλες χώρες. Κανείς δεν μπορεί να το μειώνει ή να το παίρνει πίσω όποτε θέλει. Ως ΝΑΡ και νΚΑ καλούμε τον κάθε εργαζόμενο που πλήττεται αλλά και σύσσωμη την εργατική τάξη να παλέψει για αυτόν τον 13ο μισθό. Να καταβληθεί με ευθύνη κράτους και εργοδοσίας στο ύψος του ονομαστικού μισθού και ούτε ευρώ παρακάτω! Και ας είναι ξεκάθαρο αυτό και στους εργοδότες: να μην διανοηθούν να μην καταβάλουν το δώρο ή να προχωρήσουν στην τακτική του εκβιασμού των εργαζομένων ώστε να το πάρουν πίσω!

Την στιγμή που η κυβέρνηση παζαρεύει το δώρο των Χριστουγέννων φέρνει προϋπολογισμό που αυξάνει κατακόρυφα τις δαπάνες για τον στρατό και τους ιμπεριαλιστικούς εξοπλισμούς, την αστυνομία και μειώνει τα κονδύλια για την υγεία και την παιδεία! Δίνουν εκατομμύρια για τους καναλάρχες και τον μεγάλο περίπατο αλλά όχι για τους εργαζόμενους. Και αν αναρωτιούνται που να βρουν λεφτά για την υγεία και τους εργαζόμενους ας μας ρωτήσουν να τους πούμε. Στην φορολόγηση του μεγάλου κεφαλαίου και ειδικά του τουριστικού που τα τελευταία πέντε  χρόνια έβγαλε 120 δις κέρδη στις πλάτες των εργαζόμενων του κλάδου. Να μην πληρώσουμε ξανά την κρίση τους! Την κρίση να πληρώσει το κεφάλαιο!

Σε αυτή την κρίσιμη περίοδο είναι απαραίτητο να απαντήσουμε σε αυτή την ολομέτωπη επίθεση! Σαν ΝΑΡ και νΚΑ καλούμε τους εργαζόμενους να οργανωθούν στα σωματεία τους και να παλέψουν μέσα από αυτά για να μην γίνει πραγματικότητα ο μεσαίωνας που σχεδιάζουν για εμάς κυβέρνηση-ΕΕ-Κεφάλαιο! Να δώσουμε την μάχη για συνδικαλιστικές ελευθερίες, για εργασία με δικαιώματα, για μια ζωή με αξιοπρέπεια! Να καταγγελθεί οποιαδήποτε προσπάθεια ή μεθόδευση μη καταβολής του δώρου όπως και κάθε εργοδοτική αυθαιρεσία! Όπως και στις 17 Νοέμβρη να παλέψουμε ο φόβος να αλλάξει στρατόπεδο!

νεολαία Κομμουνιστική Απελευθέρωση