Εγκληματικές οι ευθύνες κυβέρνησης και εκκλησίας για τον κορονοϊό

Εγκληματικές οι ευθύνες κυβέρνησης και εκκλησίας για τον κορονοϊό

Μόλις χθες και μετά από αρκετές παλινωδίες ο υπουργός υγείας ανακοίνωσε το κλείσιμο όλων των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, καθώς και των φροντιστηρίων, για δύο εβδομάδες. Σε καμία περίπτωση τα μέτρα αυτά δεν είναι επαρκή όπως φροντίζουν να μας «ενημερώσουν» τα καθεστωτικά μέσα ενημέρωσης, τα οποία ισορροπούν διαρκώς ανάμεσα σε μια άκριτη και τυφλή υποστήριξη της κυβέρνησης, αλλά και στην επικίνδυνη αναπαραγωγή του πανικού. Είναι τραγική ειρωνεία την ώρα που οι πρόσφυγες και μετανάστες στοχοποιούνται ως ασύμμετρη απειλή, η επιδημία να έρχεται στη χώρα από τα ακριβά σαλόνια του Μιλάνο και τους ορθόδοξους προσκυνητές στο όρος Σινά. Δεν είναι ωστόσο τα όσα συμβαίνουν αποτέλεσμα κάποιας θεϊκής τιμωρίας ή κακοδαιμονίας, αλλά ακριβώς αποτελέσματα της εγκληματικής αμέλειας, ανεπάρκειας ή και αδιαφορίας μιας σειράς κρατικών θεσμών.

Οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία έγκαιρα είχαν προειδοποιήσει για τις τραγικές ελλείψεις σε προσωπικό κaι υλικοτεχνικές υποδομές στο δημόσιο σύστημα υγείας. Ούτε ένα μέτρο δεν πήρε το υπουργείο υγείας για να τις καλύψει. Ούτε ένα νέο κρεβάτι σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας δεν άνοιξε, ούτε ένας νέος νοσηλευτής ή γιατρός δεν έπιασε δουλειά. Αντίθετα, μια σειρά συντηρητικών καθηγητών ιατρικής υπερασπιζόντουσαν… το θαύμα της θείας κοινωνίας και υποκλινόντουσαν στον αναδυόμενο ανορθολογισμό.

Την ίδια στιγμή, το τηλεφωνικό κέντρο του ΕΟΔΥ (πρώην ΚΕΕΛΠΝΟ), ενημερώνει πως η θεία κοινωνία, είναι απολύτως ασφαλής και δε μεταδίδει τον κορονοϊό(!). Φυσικά, αυτό δεν ήταν ένα απλό λάθος ενός τυχαίου τηλεφωνητή: η όλη σιωπή της κυβέρνησης σε σχέση με τη στάση της Εκκλησίας, η οποία επιβεβαιώθηκε με την πρόσφατη απόφαση της Ιεράς Συνόδου, επιβεβαιώνει τους ισχυρούς δεσμούς μεταξύ των δύο. Πολύ περισσότερο, η Εκκλησία αποτελεί έναν κρατικό θεσμό, η εξουσία του οποίου είναι εξαιρετικά δύσκολο –και πολιτικά κοστοβόρο- να αμφισβητηθεί, ακόμα και με τη μορφή του προσωρινού κλεισίματος των εκκλησιών. Αντίθετα, οι ίδιοι οι αρμόδιοι, υπουργοί, ακόμα και ο ΠτΔ, συμμετέχουν σε λειτουργίες και κοινωνούν, παραβιάζοντας οι ίδιοι τις προφυλακτικές οδηγίες αποτροπής της μαζικής μετάδοσης. Από την άλλη η κυβέρνηση πέρα από την αναπαραγωγή του σκοταδισμού, δρομολογούν επίδομα ελεημοσύνης σε εργαζόμενους εταιρειών που κλείνουν και συνυπολογισμό της άδειας με την κανονική προβλεπόμενη ετήσια άδεια.

Με βάση τις πιο πρόσφατες μελέτες, αποδεικνύεται πως σε περιοχές με ικανοποιητική δυνατότητα πρόσβασης του πληθυσμού σε επαρκείς υπηρεσίες περίθαλψης η θνητότητα είναι πολύ μικρή, ενώ σε περιοχές που για διάφορους λόγους δεν υπήρχε τέτοια δυνατότητα, η θνητότητα ήταν  υπερδεκαπλάσια. Αυτό λοιπόν που πραγματικά δολοφονεί μαζικά είναι η αδυναμία πρόσβασης του πληθυσμού σε σύγχρονες και επαρκείς υπηρεσίες περίθαλψης, αδυναμία που εντείνεται από τις θρησκευτικές προκαταλήψεις και δεισιδαιμονίες, αλλά και την οργανωμένη στάση του θεσμού της Εκκλησίας, ο οποίος στοχεύει στη διατήρηση των σκήπτρων του και μόνο. Σε αυτήν την κατεύθυνση το εργατικό και νεολαίστικο κίνημα πρέπει να απαιτήσει:

Άδεια με πλήρης αποδοχές σε εργαζόμενους γονείς για όσο παραμένουν κλειστά τα σχολεία. Να μη συμπεριληφθεί αυτό το διάστημα ως κανονική άδεια.

– Πλήρης απόδοση του μισθού στους εργαζομένους, σε όποιους χώρους επιβληθεί καραντίνα ακόμα και αν οι ίδιοι δε φέρουν τον ιό.

Πλήρης δημόσια και δωρεάν κάλυψη του κόστους των εξετάσεων για τον κορονοϊό και όποιον άλλων εξετάσεων απαιτούνται.

– Να λειτουργήσουν άμεσα τα κλειστά κρεβάτια ΜΕΘ και να ανοίξουν όσα χρειάζεται / αναγκαστική επίταξη των ιδιωτικών δομών υγείας σε περίπτωση εξάπλωσης της επιδημίας.

Άμεσα προσλήψεις όλου του αναγκαίου προσωπικού (ιατρικού, νοσηλευτικού και λοιπού) για την επαρκή στελέχωση ων νοσοκομείων.

– Να εξασφαλιστεί η προμήθεια σε φάρμακα, υγειονομικό υλικό, είδη υγιεινής όλων των δημόσιων μονάδων υγείας.

Μέτρα Υγιεινής και Ασφάλειας για τους χώρους δουλειάς και ιδιαίτερα για τις μονάδες υγείας.

– Ειδική μέριμνα για τους πρόσφυγες-μετανάστες και τις οικογένειές τους, για βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης και εργασίας. Αξιοπρεπείς, υγιεινοί, χώροι φιλοξενίας για τους πρόσφυγες και όχι στρατόπεδα συγκέντρωσης. Δωρεάν, πλήρης ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Δωρεάν υγιεινή και ποιοτική σίτιση.

νεολαία Κομμουνιστική Απελευθέρωση