Εκδήλωση Χανίων | ΕΜΕΙΣ ή ΑΥΤΟΙ! Με την παιδεία των αναγκών μας ή με τα πανεπιστήμια των εταιρειών;

Εκδήλωση Χανίων | ΕΜΕΙΣ ή ΑΥΤΟΙ! Με την παιδεία των αναγκών μας ή με τα πανεπιστήμια των εταιρειών;

Παρασκευή 24/6 στις 18:00 στη Λέσχη Αναιρέσεις Χανίων (Νεάρχου 39)

Ομιλητές/-ριες:

Άννα Μπαχτή, εκπαιδευτικός, μέλος της Πολιτικής Επιτροπής του ΝΑΡ για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση
Νίκος Σακαλής, μεταπτυχιακός φοιτητής, μέλος του Κεντρικού Συμβουλίου της νεολαίας Κομμουνιστική Απελευθέρωση

Θα ακολουθήσει Cuban Party στον κήπο της Λέσχης Αναιρέσεις…

Εκδήλωση από τη νεολαία Κομμουνιστική Απελευθέρωση Χανίων (οργάνωση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ)

Είναι ολοφάνερη η προσπάθεια των αστικών κυβερνήσεων να τελειώνουν μια και καλή με ό,τι έχει απομείνει από τη δωρεάν δημόσια παιδεία. Σε αυτή την κατεύθυνση λοιπόν, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ανακοίνωσε νέο νόμο-πλαίσιο ο οποίος εγκολπώνει όλες τις αναδιαρθρώσεις που έχουν προσπαθήσει να περάσουν οι κυβερνήσεις της τελευταίας δεκαετίας τις οποίες το πανεκπαιδευτικό κίνημα είχε καταφέρει να μπλοκάρει, από τον νόμο Διαμαντοπούλου μέχρι τον νόμο Γαβρόγλου.

Πρόκειται για έναν νόμο πλαίσιο που αποτελείται από 400 σελίδες μέσα στις οποίες υπάρχουν 345 άρθρα τα οποία έρχονται για να αλλάξουν ριζικά το πανεπιστήμιο όπως το ξέρουμε. Αποτελεί μία βίαιη επίθεση στο δημόσιο πανεπιστήμιο, στα μορφωτικά και εργασιακά δικαιώματα των φοιτητ(ρι)ών, επίθεση κομμένη και ραμμένη στις απαιτήσεις της ΕΕ, του ΣΕΒ, του ΟΟΣΑ. Θέλουν τα πανεπιστήμια να προσφέρουν υποβαθμισμένη και κατακερματισμένη γνώση στους φοιτητές τους, χωρίς ενιαία προγράμματα σπουδών, αλλά με εξατομικευμένα πτυχία μίας χρήσης. Θέλουν τα δημόσια πανεπιστήμια να παράγουν έρευνα μόνο για το κεφάλαιο, ενώ δεν υπάρχει καμία σκέψη για έρευνα για τις λαϊκές και κοινωνικές ανάγκες αφού δεν αποφέρει κέρδος! Έτσι, τα ιδρύματα για να μπορέσουν να καλύψουν τις ανάγκες τους που σίγουρα δεν καλύπτει η χρόνια πετσοκομμένη χρηματοδότηση στρέφονται σε άλλους πόρους και αν αυτά τα ιδρύματα δε μπορούν να αυτοσυντηρηθούν, τότε ας συγχωνευτούν ή ας κλείσουν καλύτερα. Και προφανώς για να περάσει όλα τα παραπάνω χωρίς διαμαρτυρία από την εκπαιδευτική κοινότητα πρέπει να θωρακίσει αυταρχικά τη λειτουργία των ιδρυμάτων, πράγμα που κάνει με την ίδρυση των συμβουλίων διοίκησης, τα οποία θα αποτελούνται από μάνατζερ και εξωπανεπιστημιακούς, αποκλείοντας έτσι και τυχόν «απρόοπτα» που μπορεί να προκύψουν με τη διοίκηση από τους εργαζόμενους των ιδρυμάτων. Ένα νομοσχέδιο τέτοιας εμβέλειας δε θα μπορούσε να αφήσει και τους φοιτητές και τους φοιτητικούς συλλόγους τους εκτός της αναδιάρθρωσης, για αυτό και το υπουργείο φρόντισε τη θέσπιση «φοιτητικών συμβουλίων» με ενιαία ψηφοδέλτια, σε μία προσπάθεια να σταματήσουν τις συλλογικές διαδικασίες των φοιτητών, ώστε να ξεμπερδέψουν επιτέλους με το φοιτητικό κίνημα.

Οι φοιτητές και οι φοιτήτριες πρέπει να πάρουμε θέσεις μάχης και να μην επιτρέψουμε να ψηφιστεί ο νέος νόμος πλαίσιο, αλλά δεν μας φτάνει μόνο να πέσει ο συγκεκριμένος νόμος. Παλεύουμε για 12ετή δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση, που δεν εμπλέκονται οι εταιρείες μέσα σε αυτή, που θα μπορεί το κάθε άτομο που θέλει να σπουδάσει να μπορεί να σπουδάσει χωρίς περιορισμούς. Για ενιαία πανεπιστημιακή εκπαίδευση, με πτυχία ενιαία και αδιάσπαστα, να διδασκόμαστε πλήρως το γνωστικό μας αντικείμενο και να μη μένουμε με μισές γνώσεις, για έρευνα για αυτά που χρειάζεται ο λαός και όχι για τις ανάγκες του κεφαλαίου, για πανεπιστήμια στον έλεγχο των εργαζομένων και των φοιτητών!

Οι μέρες που έρχονται για το φοιτητικό και ευρύτερα το πανεκπαιδευτικό κίνημα είναι κρίσιμες και οι μάχες που έχουμε να δώσουμε είναι πολλές. Νομίζουν πως οι μέρες του δημοσίου δωρεάν πανεπιστημίου είναι μετρημένες. Εμείς τους απαντάμε πως μετράμε τις μέρες της πολιτικής τους. Η νεολαία δε θα υποταχθεί στα σχέδια τους για την εκπαίδευση! Θα τα τσακίσει!

Σας καλούμε στην εκδήλωση μας στην αυλή της Λέσχης Αναιρέσεις στα Χανιά (Νεάρχου 39) στις 24/6 18:00.

νεολαία Κομμουνιστική Απελευθέρωση
οργάνωση σπουδάζουσας Χανίων