Καινούργιος Ουρανός | Προβολή ντοκιμαντέρ και εκδήλωση με το συντελεστή Γιάννη Ξύδα | 10 Νοεμβρίου, Αθήνα

Καινούργιος Ουρανός | Προβολή ντοκιμαντέρ και εκδήλωση με το συντελεστή Γιάννη Ξύδα | 10 Νοεμβρίου, Αθήνα

Η νεολαία Κομμουνιστική Απελευθέρωση οργανώνει την Τετάρτη 10/11 στις 17:00 στην Αθήνα, στο αίθριο της Φιλοσοφικής, την προβολή του ντοκιμαντέρ «Καινούργιος Ουρανός» και στην συνέχεια θα ακολουθήσει εκδήλωση με το συντελεστή Γιάννη Ξύδα και το μέλους της ΠΕ του ΝΑΡ, Γιώργο Μιχαηλίδη.

Σχετικά με το ντοκιμαντέρ:

Μετά το εξαιρετικό Οι παρτιζάνοι των Αθηνών, που αναφέρεται στη νικηφόρα ΕΑΜική Αντίσταση στην Αθήνα στην περίοδο της κατοχής, ο «Καινούργιος Ουρανός: Οι γυναίκες στον Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας», το δεύτερο ντοκιμαντέρ της ομάδας Συλλογική Μνήμη, που έκανε πρεμιέρα στο 23ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, απέσπασε εξαιρετικές κριτικές. Πλήθος θεατών είδαν την ταινία στις παρατεταμένες προβολές στους θερινούς κινηματογράφους.

Στον Καινούργιο Ουρανό, γυναίκες μαχήτριες του ΔΣΕ από διάφορες περιοχές της Ελλάδας αφηγούνται τη ζωή τους κατά την περίοδο της Λευκής Τρομοκρατίας, που ακολουθεί την υπογραφή της Συνθήκης της Βάρκιζας τον Φλεβάρη του 1945. Η σκηνή της παράδοσης των όπλων, μετά την υπογραφή της συνθήκης που βλέπουμε στο πρώτο πλάνο, αποτελεί και τη χρονική αφετηρία της ταινίας. Οι μαχήτριες του ΔΣΕ αφηγούνται τη ζωή τους στο βουνό, όπου καταφεύγουν κυνηγημένες και την ένταξή τους σε παρτιζάνικες ομάδες που αποτελούν τη μαγιά του Δημοκρατικού Στρατού.

Διαβάστε περισσότερα στο αφιέρωμα από το ΠΡΙΝ.