Καμία καταδίκη στο κίνημα μέσα και έξω από τον στρατό

Την Τρίτη 23 Μαΐου 2017, στις 9:00, στο αμφιθέατρο του κτιρίου 13 της Ευελπίδων, διεξάγεται οριστικά και αμετάκλητα η, διακοπείσα προ ενός μήνα, δίκη για την έφεση του Νίκου Αργυρίου, μέλους της Επιτροπής Αλληλεγγύης Στρατευμένων.

Ο Ν. Αργυρίου καταδικάστηκε πρωτοδίκως, πριν από ένα χρόνο, στην εξοντωτική ποινή φυλάκισης δύο ετών με αναστολή, μετά από μήνυση του τότε διοικητή του Κέντρου Εκπαίδευσης Νεοσυλλέκτων Γρεβενών και σήμερα απόστρατου αξιωματικού. Η παραπάνω ποινή, σε αντίθεση με τα αντιπολεμικά αισθήματα εργαζόμενων και νεολαίας και σε παραβίαση δεκάδων διατάξεων περί δικαιωμάτων και δίκαιης δίκης, επιβλήθηκε στο μέλος της Επιτροπής Αλληλεγγύης Στρατευμένων, επειδή στην ιστοσελίδα της Επιτροπής είχε, προ επταετίας, δημοσιευτεί επιστολή φαντάρου που κατήγγειλε καψόνια σε στρατόπεδο.

Η διαδικασία που ακολουθήθηκε στην δίκη κάθε άλλο παρά το νόμο υπερασπιζόταν και θύμιζε άλλες εποχές. Με παράνομη άρση απορρήτου, παρακολούθηση του τηλεφώνου του προσωρινού κατόχου, άρνηση να εξεταστούν όλοι οι μάρτυρες υπεράσπισης αλλά και με μία δικαστική έδρα να απαντά αντί του μηνυτή, το κλίμα της δίκης ήταν φανερό πως ήταν προδιαγεγραμμένο για να καταδικαστεί ο Νίκος Αργυρίου.

Τον καταδίκασε βέβαια για κάτι που σε όλη την κοινωνία είναι πασίγνωστο. Επειδή η Επιτροπή Αλληλεγγύης Στρατευμένων και το Δίκτυο Σπάρτακος κατήγγειλαν ως όφειλαν τα καψόνια στον στρατό, τα οποία συνεχίζονται στις μέρες μας. Φαίνεται πως μόνο οι συγκεκριμένοι εκπρόσωποι της δικαιοσύνης δεν γνώριζαν τι συμβαίνει εντός των στρατοπέδων μιας και ολόκληρη η κοινωνία βοά για τις συνθήκες εκεί.

Τα καψόνια στον στρατό σίγουρα δεν εξαφανίστηκαν, όπως διατείνεται ο μηνυτής, ούτε οι αυτοκτονίες των φαντάρων και τα διαρκή θανατηφόρα ατυχήματα. Οι συνθήκες διαβίωσης παραμένουν κάκιστες, ο αυταρχισμός είναι παρών, ενώ τα εθνικιστικά περιστατικά οξύνονται, με πρώτη μάλιστα την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και την πολιτική του Π. Καμμένου και του Δ. Βίτσα. Είναι λίγα από όλα αυτά που μας θυμίζουν πόσο αναγκαία είναι η αντεπίθεση του αντιπολεμικού κινήματος, πόσο αναγκαία είναι η παρέμβαση ενός κινήματος μέσα και έξω από τον στρατό που θα υπερασπίζεται το δικαίωμα του φαντάρου ως πολίτη με στολή.

Την Τρίτη, ύστερα από διαρκείς αναβολές και παλινδρομήσεις, η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία θα επιχειρήσουν να τελεσιδικήσουν, απέναντι στο κίνημα Μέσα κι Έξω από το στρατό, στην υπεράσπιση των δικαιωμάτων του φαντάρου-πολίτη με στολή.

Σε μια περίοδο που τα σύννεφα του πολέμου πυκνώνουν και πάλι στην ευρύτερη περιοχή μας, αυξάνονται οι εξοπλισμοί, οξύνονται οι εθνικισμοί και επιδιώκεται η στράτευση στα 18 και η βαθύτερη εκμετάλλευση της νεολαίας στο όνομα της πολεμικής ετοιμότητας, σε μια περίοδο που οξύνονται οι αντιθέσεις, η πάλη για ειρήνη ενάντια στον πόλεμο και τον μιλιταρισμό, η πάλη για δημοκρατία στο στρατό είναι πιο απαραίτητη από ποτέ.

Απαιτούμε:

Την αθώωση του Νίκου Αργυρίου-Ακύρωση της ποινής του- Απαλλαγή του από τις κατηγορίες.
Υπερασπιζόμαστε το δικαίωμα ελευθερίας του ηλεκτρονικού τύπου, της ελεύθερης διακίνησης ιδεών και ειδήσεων.
Καμιά ποινικοποίηση του κινήματος μέσα και έξω από τον στρατό.

Όλοι και όλες, την Τρίτη 23 Μάη, στα Δικαστήρια, για να απαιτήσουμε τη δικαίωση του Νίκου Αργυρίου και την αθώωση του.

ΝΑΡ για την ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ, Μάης 2017