Μανωλάδα για ανήλικους πρόσφυγες ετοιμάζει η κυβέρνηση

Πριν λίγες μέρες, ανακοινώθηκε η “Εφαρμογή πιλοτικού προγράμματος αγροτικής εκπαίδευσης σε πρόσφυγες 15-18 ετών”.Το συγκεκριμένο πρόγραμμα είναι κρατικό, επιδιώκει να εμπλέξει 200 πρόσφυγες αυτών των ηλικιών που διαμένουν σε Κέντρα Φιλοξενίας της Αττικής και της Κεντρικής Μακεδονίας και ουσιαστικά βάζει τα θεμέλια για μια νέα Μανωλάδα ανηλίκων, αυτή τη φορά καλύπτοντάς την κάτω από τη λεγόμενη «αγροτική εκπαίδευση»!

Το θράσος κυβέρνησης και Ε.Ε. είναι τέτοιο που δεν διστάζουν να εκμεταλλευτούν ακόμη και ανήλικα προσφυγόπουλα! Σύμφωνα με αυτήν την πρόταση, νεαροί πρόσφυγες θα απασχοληθούν με ένα σύνολο θεωρητικών μαθημάτων, πρακτικών ασκήσεων, συμπεριλαμβανομένης της προσομοίωσης, και της πρακτικής εφαρμογής (on the job training) που απαιτούνται προκειμένου να αποτελέσουν στο άμεσο μέλλον φτηνό και εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό. Η επιλογή αυτή κάθε άλλο παρά τυχαία είναι, αφού πέρα από το κέρδος της φτηνής εργατικής δύναμης που θα προσφέρουν, τα προσφυγόπουλα θα περιοριστούν σε νέες Μανωλάδες, μακριά από την αναγκαία μόρφωση και την κοινωνική ζωή μαζί με τα υπόλοιπα παιδιά της ηλικίας τους όπως θα έπρεπε.

Τη στιγμή που όσοι πρόσφυγες κατάφεραν να φτάσουν ασφαλείς στην χώρα μας κρατούνται σε άθλιες συνθήκες και πολλές φορές χωρίς καν τη δυνατότητα να αναζητήσουν το μέλλον τους όπου αυτοί επιθυμούν, κυβέρνηση και Ε.Ε. ετοιμάζουν νέους δρόμους για να συνεχιστεί η αθλιότητα της εκμετάλλευσης των προσφύγων. Οι ίδιοι που συνάπτουν συμφωνίες ενάντια σε όλους τους λαούς της περιοχής για την κλιμάκωση των ανταγωνισμών, των επεμβάσεων και των πολέμων που δημιουργούν ξεριζωμούς και προσφυγιά, έρχονται τώρα να επεκτείνουν τη βαρβαρότητα μέσω προγραμμάτων ΕΣΠΑ. Προγράμματα που στο όνομα της «ένταξης» και «εκπαίδευσης» των προσφύγων εντείνει την εκμετάλλευσή τους, παράγωντας διαρκώς νέες Μανωλάδες και βαθαίνοντας τις καταστροφικές συνέπειες των κατευθύνσεων της Ε.Ε. για την αγροτική παραγωγή.

Να μην το επιτρέψουμε!

-Να αποσυρθεί τώρα αυτή η απόφαση. Λέμε όχι στα προγράμματα εκμετάλλευσης των προσφύγων στο όνομα της εκπαίδευσης

– Είμαστε ενάντια σε κάθε μορφή οικονομικής εξάρτησης της αγροτικής παραγωγής από τα ανταγωνιστικά προγράμματα (ΕΣΠΑ, κλπ) που διαιωνίζουν τις συνθήκες εργασιακής γαλέρας, υπηρετώντας την κερδοφορία του μεγάλου κεφαλαίου, κόντρα στις κοινωνικές ανάγκες.

– Κανένα προσφυγόπουλο και μεταναστόπουλο εκτός σχολείου

– Ελεύθερη και ασφαλής μετακίνηση των προσφύγων

-Ενάντια στον πόλεμο που γεννά ξεριζωμούς και προσφυγιά. Κοινός αγώνας ντόπιων και προσφύγων για ζωή με ειρήνη, δικαιώματα, ελευθερία, και αξιοπρέπεια!