Μας θέλουν σύγχρονους δούλους. ΝΑ ΤΟΥΣ ΑΝΑΤΡΕΨΟΥΜΕ!

Μας θέλουν σύγχρονους δούλους. ΝΑ ΤΟΥΣ ΑΝΑΤΡΕΨΟΥΜΕ!

Σε μια προσπάθεια να εξωραΐσει την αντιλαϊκή της πολιτική, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ ανακοίνωσε τη χορήγηση έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης ύψους 400 ευρώ, σε μη επιδοτούμενους νέους ανέργους ηλικίας 18 έως 24 ετών. Τη στιγμή που ετοιμάζεται να ψηφίσει νέα βάρβαρα μέτρα στα πλαίσια της τρίτης «αξιολόγησης» και να θέσει στο απόσπασμα το δικαίωμα στην απεργία, η κυβέρνηση που κατήργησε το ειδικό επίδομα ανεργίας για τους νέους κάτω των 29 (2η αξιολόγηση), πανηγυρίζει σήμερα για την εφάπαξ καταβολή ενός επιδόματος σαφώς μικρότερου και με πολύ λιγότερους δικαιούχους (σύμφωνα με την κυβέρνηση 55.000 είναι οι νέοι που δυνητικά μπορούν να το λάβουν).

Ταυτόχρονα με το “τυράκι” της έκτακτης ενίσχυσης, η κυβέρνηση επιχειρεί σταδιακά και σε δόσεις να εξοικειώσει την νεολαία με νέες επιθετικές αναδιαρθρωτικές τομές. Ο λόγος γίνεται για το Ποινολόγιο των ανέργων, το οποίο μπορεί να αποσύρθηκε προς ώρας – ύστερα από τη γενική κατακραυγή – η «λογική πίσω από αυτό» όμως κάνει συχνά την εμφάνιση της. Δια στόματος λοιπόν της διοικήτριας του ΟΑΕΔ, έγινε γνωστό ότι για τη συγκεκριμένη ενίσχυση δε μπορούν να θεμελιώσουν δικαίωμα όλοι οι νέοι άνεργοι κάτω των 24 ετών, αλλά μόνο αυτοί που είναι εγγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ πριν από την 31 Οκτωβρίου. Αυτό και μόνο συνιστά απόδειξη σύμφωνα με το υπουργείο και τον ΟΑΕΔ για το ότι οι άνεργοι αυτών των ηλικιών, αναζητούν εργασία. Όχι όμως και οποιαδήποτε εργασία, αλλά αυτή που τους «παρέχει» ο ΟΑΕΔ, μέσω των προγραμμάτων του.

Τι κι αν οι νέοι και οι νέες γνωρίζουν πολύ καλά ότι voucher στον ιδιωτικό και κοινωφελής εργασία στο δημόσιο τομέα σημαίνουν υπερεκμετάλλευση, εργατικά ατυχήματα και ανακύκλωση της ανεργίας. Τι κι αν ο ΟΑΕΔ ύστερα από χρόνια περικοπών δεν εξασφαλίζει καμία παροχή στους άνεργους και ιδιαίτερα στους νέους. Μιλάμε βέβαια για τον οργανισμό που θα διαθέσει μόλις το 1/3 των εσόδων του για επιδόματα ανεργίας, τα οποία καλύπτουν σύμφωνα με τα στοιχεία του ίδιου του οργανισμού μόλις το 10,26% των ανέργων, ενώ για το 2018 προυπολογίζεται ότι θα έχει πλεόνασμα 586 εκατ. ευρώ.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ συνεχίζει το έργο των προκατόχων της, το οποίο σήμερα αποδίδει τους δηλητηριώδεις του καρπούς. Μείωση των δεικτών της ανεργίας με παράλληλη εκτόξευση της ελαστικής εργασίας. Υποκατώτατος μισθός για τη νεολαία και εξώθηση της στο φαύλο κύκλο της διαρκούς κατάρτισης και προσαρμογής στις ανάγκες της αγοράς. Γενικός αποκλεισμός των ανέργων και ιδιαίτερα των νέων από το δικαίωμα στο επίδομα ανεργίας, φτώχεια και περιθωριοποίηση.

Αυτή η κατάσταση δεν είναι αποτέλεσμα κάποιου λάθους που μένει να διορθωθεί. Αποτελεί κεντρική κατεύθυνση της ΕΕ, των προηγούμενων αλλά και της τωρινής κυβέρνησης, για τη διαχείριση της ανεργίας. Σε αυτά τα πλαίσια η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ προωθεί το δικό της ιδιαίτερο μίγμα αστικής πολιτικής. Επιχειρεί να γενικεύσει τα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας και να προσανατολίσει ολοένα και περισσότερους πόρους για την ανακύκλωση της ανεργίας στους υποστελεχωμένους φορείς του δημοσίου, στοχεύοντας να καλύψει τα κενά που αφήνουν οι μνημονιακοί περιορισμοί στις προσλήψεις, αλλά και να διαμορφώσει πελατειακούς δεσμούς με το πιο σκληρά χτυπημένο τμήμα της τάξης αλλά και της νεολαίας. Εξού και οι προσπάθειες εξασφάλισης δανείου από την Παγκόσμια Τράπεζα τον Μάρτιο του 2017, αλλά και οι κινήσεις στα πλαίσια διαβουλεύσεων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την εξαίρεση των πόρων για τη διαχείριση της ανεργίας από τους κρατικούς προϋπολογισμούς, από τον υπολογισμό του ελλείματος και του χρέους.

Θέλουν να δέσουν τη ζωή μας πιο σφιχτά στα συμφέροντα ντόπιου και διεθνούς κεφαλαίου, στους υπερεθνικούς οργανισμούς τους. Θέλουν να μας μετατρέψουν σε ελεήμονες του μνημονίου με ανθρώπινο πρόσωπο που υλοποιούν. Ακόμα και αυτή η πενιχρή ενίσχυση – όπως άλλωστε και το κοινωνικό μέρισμα – καταβάλλεται υπό την προυπόθεση της απρόσκοπτης συνέχισης των πολιτικών των αιματηρών πρωτογενών πλεονασμάτων.

ΔΕ ΘΑ ΥΠΟΤΑΧΘΟΥΜΕ! – ΘΑ ΤΟΥΣ ΑΝΑΤΡΕΨΟΥΜΕ!

Σήμερα το εργατικό και το νεολαιΐστικο κίνημα πρέπει να ανασυγκροτηθούν, με μορφές οργάνωσης από τα κάτω. Τα ιδιαίτερα οξυμένα λαϊκά προβλήματα, αλλά και πλευρές της επίθεσης θα τροφοδοτούν διαρκώς αγωνιστικές διαδικασίες που θα εμπλέκουν μη συνδικαλισμένους εργαζόμενους, άνεργους, νέους και νέες. Από αυτές τις διαδικασίες μπορούν να ξεπηδήσουν πρωτόλειες μορφές οργάνωσης που μπορούν να πάρουν στα χέρια τους τους αγώνες. Ο πρωτότυπος νεολαιΐστικος ριζοσπαστισμός πρέπει να πάρει σταθερότερη μορφή και βαθύτερο περιεχόμενο αντικυβερνητικό, αντιΕΕ αντικαπιταλιστικό. Σήμερα στο βαθύ χειμώνα Πρέπει το κίνημα να αναμετρηθεί με την πολιτική κυβέρνησης-ΕΕ-κεφαλαίου και να ενωθεί στη βάση ανατρεπτικών πολιτικών στόχων, συγκροτώντας ένα ανεξάρτητο από την αστική πολιτική κέντρο αγώνα όλων των αντιστάσεων. Η μαχόμενη αριστερά θα κριθεί από το κατά πόσον θα συμβάλει μέσα από την κοινή δράση σε αυτή την κατεύθυνση. Ενώ σε πολιτικό καθοδηγητικό νεύρο της προσπάθειας μπορεί να αναδειχθεί η αντικαπιταλιστική αριστερά, ενωνόμενη με τους χιλιάδες νέους, άνεργους και εργαζόμενους που στενάζουν κάτω από τους κλειστούς ορίζοντες που διαμορφώνει η πολιτική ΕΕ – κεφαλαίου.

Να ανατραπούν τα μέτρα 1ης και 2ης αξιολόγησης. Να μην ψηφιστούν τα μέτρα της 3ης. Διακοπή των διαπραγματεύσεων, ρήξη με τα ευρωμνημόνια!
Ανατροπή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και κάθε επίδοξου διαχειριστή αυτής της πολιτικής.
Διαγραφή του χρέους, ρήξη/έξοδος από ευρώ/ΕΕ. Εθνικοποίηση τραπεζών και στρατηγικών πυλώνων της οικονομίας με εργατικό και κοινωνικό έλεγχο.
Ανατροπή των πολιτικών που καθιστούν τη νεολαία σύγχρονο δούλο του κεφαλαίου!

Κατάργηση του υποκατώτατου για τους νέους κάτω των 25 ετών, ανατροπή των σχεδιασμών για αλλαγή του τρόπου εφαρμογής του με βάση την εμπειρία. Ίση αμοιβή, για ίση εργασία!
Απαγόρευση των δοκιμαστικών, και κάθε μορφής περιορισμένης προστασίας των νέων εργαζόμενων.
Κατάργηση κάθε διάταξης που συγκροτεί την ελληνική εκδοχή του Συμφώνου Πρώτης Απασχόλησης.
Ανατροπή των σχεδιασμών για θεσμοθέτηση νέων σχέσεων εργασίας «δυτικού τύπου» (minijobs κτλ). Κατάργηση όλων των ελαστικών εργασιακών σχέσεων.
Θεσμοθέτηση ενιαίων σχέσεων εργασίας, πλήρους & σταθερής απασχόλησης. Επαναφορά των κλαδικώνΣΣΕ, υπερίσχυση της ευνοϊκότερης για τους εργαζόμενους σύμβασης και υποχρεωτική εφαρμογή της στο σύνολοτου κλάδου. 5ήμερο-35ωρο, επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751€, ως πρώτο μέτρο για ριζικές αυξήσεις στους μισθούς.
Ανατροπή του νόμου Κατρούγκαλου και όλων των αντιασφαλιστικών μεταρρυθμίσεων. Δημόσια κοινωνική ασφάλιση για όλους. Δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, με αναβάθμιση των δημόσιων υπηρεσιών υγείας! Δήμευση της περιουσίας των εργοδοτών που απασχολούν αδήλωτα εργαζόμενους, άμεση κατάργηση όλων των μορφών μισοασφαλισμένης εργασίας.

ΜΟΝΙΜΗ & ΣΤΑΘΕΡΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ!

Ανατροπή της υπεραντιδραστικής πολιτικής διαχείρισης της ανεργίας! Άμεσα μέτρα για την ανακούφιση των άνεργων!

Μαζικές προσλήψεις σε υγεία, παιδεία κοινωνικές υπηρεσίες – όχι στο αίσχος της κοινωφελούς εργασίας.
Πρόγραμμα δημόσιων επενδύσεων με εργατικό και κοινωνικό έλεγχο, κόντρα στις κατευθύνσεις της ΕΕ & τους νόμους της αγοράς.
Να ανατραπεί η πολιτική ενεργητικής διαχείρισης της ανεργίας, ρήξη με τα ΕΣΠΑ. Κανένα νέο δάνειο από την Παγκόσμια Τράπεζα ή την ΕΕ για τη διαιώνιση αυτής της πολιτικής.
Ανατροπή κάθε προσπάθειας αναδιοργάνωσης του ΟΑΕΔ και μετατροπής του σε φορέα διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού και ελέγχου των ανέργων. Ούτε σκέψη για εφαρμογή ποινολογίου ανέργων, ανατροπή των περιορισμών στους δικαιούχους επιδομάτων.
Επίδομα ανεργίας για όλους του ανέργους χωρίς προυποθέσεις! Ίσο με τον κατώτατο μισθό. Επαναφορά του ειδικού επιδόματος ανεργίας για νέους κάτω των 29 ετών.