Με τους πρόσφυγες παλεύουμε μαζί, για αξιοπρεπή ζωή και ελευθερίες!

Με τους πρόσφυγες παλεύουμε μαζί, για αξιοπρεπή ζωή και ελευθερίες!

Ανακοίνωση των οργανώσεων ΝΑΡ για την κομμουνιστική απελευθέρωση και νεολαία Κομμουνιστική Απελευθέρωση για την επιχείρηση σκούπα λιμάνι της Πάτρας την Πέμπτη 3/09

Πιστή στο δόγμα «τάξη και ασφάλεια», η κυβέρνηση της ΝΔ προχώρησε σε μια ακόμα μία επιχείρηση-σκούπα στις εγκαταστάσεις του «Λαδόπουλου» στη Πάτρα συλλαμβάνοντας δεκάδες πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκουν καταφύγιο εκεί. Αφού καλλιεργήθηκε συστηματικά τις προηγούμενα μέρες μια έντονη επιχειρηματολογία από αντιδραστικούς κύκλους, που στοχοποιούν τους άστεγους πρόσφυγες ως κίνδυνο για την τοπική οικονομία, την δημόσια υγεία, την ασφάλεια, η κυβέρνηση με μια καλά προσχεδιασμένη επιχείρηση έρχεται να εντείνει την πολιτική αντιμετώπισης των προσφύγων ως εχθρών και εισβολέων με πόλεμο εναντίον τους με παράνομες επαναπροωθήσεις, εγκλεισμό στα στρατόπεδα- φυλακές και επιχειρήσεις-σκούπα εναντίων τους.

Για την κατάσταση νέο λιμάνι της πόλης δεν ευθύνονται τα θύματα του πολέμου, της φτώχειας και την προσφυγιάς. Ευθύνεται η αντιπροσφυγική πολιτική εγκλεισμού, περιορισμού του δικαιώματος ασύλου, απελάσεων, γκετοποίησης και δολοφονικών επαναπροωθήσεων, της Ευρώπης – Φρούριο και ο εγκλωβισμός των προσφύγων που επιτάσσει η συμφωνία Ε.Ε. – Τουρκίας, που αποδέχτηκαν και υλοποιούν οι κυβερνήσεις των τελευταίων χρόνων.

Στην Πάτρα εδώ και χρόνια εκατοντάδες πρόσφυγες είναι αναγκασμένοι να ζουν στους εγκαταλελειμμένους χώρους των παλιών εργοστασίων στο νέο λιμάνι, δίχως πρόσβαση στα βασικά (σίτιση, στέγη, περίθαλψη) και χωρίς να υπάρχουν οι παραμικρές υποδομές υγιεινής με μόνη τους σκέψη να καταφέρουν να διαφύγουν μέσω του λιμανιού. Καμία κρατική μέριμνα όλο αυτό τον καιρό , ούτε εν μέσω πανδημίας, για αυτούς τους ανθρώπους. Για τη σίτιση τους, το ρουχισμό και τα απαραίτητα μέτρα ατομικής προστασίας φροντίζουν όλο αυτό τον καιρό μόνο συλλογικότητες και αλληλέγγυοι/ες της πόλης της Πάτρας.

Φυσικά αυτή η παραπάνω πολιτική πάει πακέτο ,με την τυχοδιωκτική πολεμοκάπηλη πολιτική του ελληνικού κεφαλαίου που διεκδικεί το μοίρασμα των ΑΟΖ στην περιοχή καθώς και τα μέτρα της κυβέρνηση που θέλει να φορτώσει τα βάρη της διπλής υγειονομικής και οικονομικής κρίσης στους εκατοντάδες χιλιάδες εργαζομένους, πρόσφυγες , μετανάστες, άστεγους που ζουν καθημερινά κάτω από άθλιες συνθήκες χωρίς το παραμικρό μέτρο προστασίας. Παράλληλα η στοχοποίηση των προσφύγων ως «εχθρό» συμβάλλει στο να απλωθεί το δηλητήριο του ρατσισμού και της ξενοφοβίας, για να επικρατήσει ένας εμφύλιος των φτωχών.

Να μην επιτρέψουμε την στοχοποίηση των προσφύγων. Στεκόμαστε στο πλάι τους διεκδικώντας ζωή με δικαιώματα και ελευθερίες, έξω από τα δεσμά των πολέμων, της φτώχειας και της εξαθλίωσης που γεννά ο σύγχρονος καπιταλισμός. Μόνος δρόμος ο κοινός αγώνας ντόπιων και μεταναστών ενάντια στη αντεργατική, ρατσιστική και απάνθρωπη πολιτική κυβερνήσεων-ΕΕ-ΝΑΤΟ, ενάντια στον ιμπεριαλισμό και τον πόλεμο.

Ως ΝΑΡ για την κομμουνιστική απελευθέρωση και νεολαία Κομμουνιστική Απελευθέρωση Πάτρας καλούμε όλες τις μαχόμενες δυνάμεις του κινήματος να καταδικάσουν τέτοια περιστατικά καταστολής και επίθεσης ενάντια στους πρόσφυγες. Το επόμενο διάστημα είναι αναγκαίο να παρθούν πρωτοβουλίες από τις δυνάμεις της μαχόμενης αριστεράς και του κινήματος για να διεκδικήσουμε άμεσα αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης για όλους, πρόσβαση σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, υγεία, παιδεία, για να σταματήσουν τώρα οι πολιτικές εγκλωβισμού και γκετοποίησης.

Απαιτούμε:

-Αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης για τους πρόσφυγες, μέσα στον ιστό των πόλεων. Καμία σκέψη για επιχειρήσεις-σκούπα.

Άμεσος απεγκλωβισμός των προσφύγων και των μεταναστών από τα στρατόπεδα συγκέντρωσης.. Κατάργηση της ρατσιστικής συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας. Ελεύθερη μετακίνηση τους για εγκατάσταση σε όποια χώρα επιθυμούν ή στο εσωτερικό της χώρας.

-Άμεσα μέτρα για την προστασία της υγείας όλων των προσφύγων με κλείσιμο-κατάργηση όλων των στρατοπέδων .

Στέγασή τους σε κατοικίες με συνθήκες υγιεινής διαβίωσης. Επέκταση των προγραμμάτων στέγασης για όλους τους πρόσφυγες. Να μένουν σε αξιοπρεπείς συνθήκες, όπως δικαιούνται και αυτοί και κάθε άστεγος. Αν δεν επαρκούν τα διαμερίσματα και οι κατοικίες να επιταχτούν κατάλληλα καταλύματα.

-Όχι στην απαγόρευση εισόδου στη χώρα και την Π.Ν.Π. αναστολής κατάθεσης αιτήσεων ασύλου στους πρόσφυγες. Κατάργηση του πρόσφατου νόμου άσυλο 4636/2019 περιορισμού του δικαιώματος ασύλου. Όχι στην ανακήρυξη των προσφύγων ως εχθρών, εισβολέων, στις επιχειρήσεις στρατιωτικής αποτροπής της εισόδου τους, στις απελάσεις και τις φυλακίσεις.

Παροχή νομιμοποιητικών εγγράφων σε όλους τους πρόσφυγες και άδεια εργασίας, ώστε να μπορούν να αντιμετωπίσουν τα βιοτικά τους προβλήματα. Ίσα δικαιώματα στην υγεία, την εργασία, την πρόνοια, την παιδεία. Παροχή υπηρεσιών υγείας σε όλους όσους κατοικούν στη χώρα μας, δίνοντας ΑΜΚΑ σε κάθε αιτούντα.

Να σταματήσει κάθε εμπλοκή και στήριξη της Ελλάδας στις πολεμικές επεμβάσεις και τις στρατιωτικές επιχειρήσεις σε άλλες χώρες. Έξοδος από το ΝΑΤΟ, να κλείσουν οι βάσεις.