Να γίνει η παιδεία ο σπασμένος κρίκος της επίθεσης!

Να γίνει η παιδεία ο σπασμένος κρίκος της επίθεσης!

ΜΕ ΤΑ ΣΥΓΧΡΟΝΑ ΜΟΡΦΩΤΙΚΑ- ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΗΣ ΝΕΟΛΑΙΑΣ
ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΓΙΑ ΛΙΓΟΥΣ ΚΙ ΕΚΛΕΚΤΟΥΣ

Χαιρετίζουμε το πλήθος γενικών συνελεύσεων, τις μαζικές διαδηλώσεις και καταλήψεις που πραγματοποιούνται όλο το προηγούμενο διάστημα σε μια σειρά από φοιτητικούς συλλόγους πανελλαδικά ενάντια στις εξαγγελίες του υπουργείου Παιδείας. Η αρχή έχει γίνει και όλο και περισσότεροι/ες φοιτητές/τριες κάθε βδομάδα μαζικοποιούν τις διαδικασίες των συλλόγων και τις κινητοποιήσεις. Οι μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις από άκρη σε άκρη του κόσμου, και ειδικά στην Χιλή, μας γεμίζουν κουράγιο, όρεξη και δημιουργικότητα για κλιμάκωση του αγώνα!

Η κυβέρνηση της ΝΔ παίρνοντας τη σκυτάλη από τον ΣΥΡΙΖΑ και τις αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις του Γαβρόγλου, προσπαθεί να βάλει το μαχαίρι πιο βαθιά στο κόκκαλο υλοποιώντας τις κατευθύνσεις της Ε.Ε. της Μπολόνια και του ΟΟΣΑ. Συνολικά οι αλλαγές που προωθούνται οδηγούν σε ένα πανεπιστήμιο που θα ψάχνει χρηματοδότηση στα αρπακτικά των επιχειρήσεων και θα υποτάσσει την γνώση, την έρευνα και την λειτουργία του σε αυτές, θωρακισμένο απέναντι στις αντιστάσεις (βλ. κατάργηση του ασύλου). Με παροχή αποσπασματικών γνώσεων και δεξιοτήτων, ώστε να παράγεται φτηνό εργατικό δυναμικό με πτυχία χωρίς δικαιώματα, έρμαιο στην ζούγκλα του ανταγωνισμού. Ένα πανεπιστήμιο που θα χωράει όλο και λιγότερο τη μεγάλη πλειοψηφία της νεολαίας, με μείωση των εισακτέων και διαγραφές.

Αυτό  το  πανεπιστήμιο  και  αυτή  την  εκπαίδευση  ονειρεύονται  η  Ν.Δ,  ο  ΣΥΡΙΖΑ,  η  ΕΕ  και  οι επιχειρηματίες.
Αυτή η εκπαίδευση και αυτό το πανεπιστήμιο δεν μας κάνει!!!

Οι φοιτητές και η νεολαία δεχόμαστε σκληρή επίθεση από τους μηχανισμούς του κεφαλαίου που προσπαθούν χρόνια τώρα να ξεμπερδέψουν με τις διεκδικήσεις μας. Ακριβώς λοιπόν επειδή οι επιλογές τους έρχονται σε ρήξη με τα δικαιώματα μας, η πολιτική τους δεν μπορεί να αποσπάσει συναίνεση. Έτσι, η καταστολή εντείνεται με πάνοπλες δυνάμεις, μεγάλης έκτασης ρίψη χημικών, μέχρι και την πρόκληση τραυματισμών. Καταγγέλλουμε την προκλητική βία και καταστολή και καλούμε τους φοιτητές να μην κάνουν βήμα πίσω από τις διεκδικήσεις τους.

ΓΙΑ ΜΙΑ ΜΑΖΙΚΗ ΠΑΝΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Βέβαια, η αναδιάρθρωση που βασίζεται στα πορίσματα του ΟΟΣΑ και τη συνθήκη της Μπολόνια, πλήττει συνολικά όλα τα κομμάτια της εκπαίδευσης. Από το τσάκισμα κάθε δικαιώματος και δυνατότητας στην αξιοπρεπή και μόνιμη εργασία των αναπληρωτών, μέχρι την επαναφορά της βάσης του 10, την ένταση των ταξικών φραγμών σε όλο το εύρος της εκπαίδευσης, τις αξιολογήσεις με βάση τους κανόνες της αγοράς η «αντιεκπαιδευτική» πολιτική δεν αφήνει όρθια καμία βαθμίδα. Για να κερδίσουμε πρέπει να απαντήσουμε ενωμένοι! Ήρθε η ώρα για μαζική, πανελλαδική και πανεκπαιδευτική απάντηση, για την ανατροπή της πολιτικής που διαλύει ότι είχε απομείνει από το δικαίωμα στη δημόσια και δωρεάν παιδεία, στην αξιοπρεπή εργασία. Η πανελλαδική φοιτητική κινητοποίηση στις 31/10 και η πανεκπαιδευτική πορεία στις 04/11 είναι ευκαιρία για κλιμάκωση του αγώνα!

ΚΟΙΝΗ ΑΝΑΤΡΕΠΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ ΤΩΝ ΜΑΧΟΜΕΝΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ

Χρειάζεται σύγκρουση με τις καθεστωτικές δυνάμεις των ΔΑΠ- ΠΑΣΠ – Bloco στα πανεπιστήμια που προωθούν ως πρόθυμοι υποτακτικοί την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης. Καραδοκούν στην γωνία για να συγκρουστούν με το ανατρεπτικό φοιτητικό κίνημα, να βάλουν φραγμό στην ανάπτυξη των αγώνων. Από την άλλη, είναι μεγάλης σημασίας η κοινή ανατρεπτική δράση των αγωνιστικών δυνάμεων του φοιτητικού κινήματος. Στην σημερινή κατάσταση δεν αρκούν οι εθιμοτυπικές και κατακερματισμένες κινητοποιήσεις, όταν απέναντί μας έχουμε ένα συντεταγμένο αντιδραστικό μπλοκ δυνάμεων. Αυτό που απαιτείται αυτή την στιγμή είναι σαφείς ανατρεπτικοί στόχοι με βάση τις ανάγκες μας, κατεύθυνση που να στοχεύει τον πραγματικό αντίπαλο, αποφασιστική κλιμάκωση του αγώνα με πανεκπαιδευτικά χαρακτηριστικά, ενιαία δημοκρατική οργάνωση πάνω στην βάση των μαζικών συνελεύσεων ώστε να ενωθούν όλοι όσοι αντιστέκονται. Εκεί θα κριθεί η στάση όλων των μαχόμενων δυνάμεων (ΜΑΣ, ΑΡΕΝ κ.α.).

 Παλεύουμε για:

 1. Αποκλειστικά δημόσια δωρεάν εκπαίδευση για όλους με γενναία αύξηση των δαπανών για την παιδεία. Όχι στις συγχωνεύσεις και τις περικοπές. Καμία σκέψη για αναθεώρηση του άρθρου 16- καμία σκέψη για δίδακτρα! Δωρεάν σίτιση-στέγαση-μετακίνηση για όλους.
 2. Ενιαία πανεπιστημιακή εκπαίδευση με ελεύθερη πρόσβαση στην γνώση, στην επιστήμη και στην τεχνολογία. Αγωνιζόμαστε μαζί με τους μαθητές, για ένα σχολείο που θα μορφώνει και θα δίνει εφόδια για την δουλειά και την ζωή και όχι για ένα σχολείο εξεταστικό κάτεργο.
 3. Όχι στην ισοτιμία των πανεπιστημιακών πτυχίων με τα ιδιωτικά «μαγαζιά» της κατάρτισης. Ένα ενιαίο πτυχίο ανά γνωστικό αντικείμενο με όλα τα επαγγελματικά δικαιώματα σε αυτό. Όλη η απαραίτητη επιστημονική γνώση στις βασικές σπουδές. Καμία διάσπαση των πτυχίων
 4. Παλεύουμε για δημοκρατικές ελευθερίες μέσα και έξω από τις σχολές. Κάτω τα χέρια από το άσυλο! Ελεύθερη πολιτική, πολιτιστική δράση και ιδεολογική έκφραση σε όλους τους εκπαιδευτικούς χώρους. Κάτω τα χέρια από τους διαδηλωτές!
 5. Παλεύουμε για να σπουδάζει ο κάθε νέος με αξιοπρέπεια ενάντια στην βαρβαρότητα των νέων ταξικών φραγμών στην μόρφωση! Κανένα όριο σπουδών. Καμία σκέψη για διαγραφές!
 6. Αγωνιζόμαστε για αξιοπρεπή δουλειά με δικαιώματα. Κανένας νέος άνεργος! Λιγότερη δουλειά- δουλειά για όλους με αύξηση των αποδοχών! Αγωνιζόμαστε μαζί με τους εκπαιδευτικούς για μαζικές προσλήψεις!

Η πάλη του φοιτητικού κινήματος χρειάζεται να συνδεθεί με το ευρύτερο και λαϊκό κίνημα για:

 • Πάλη ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησης της Ν.Δ. Καμία αυταπάτη για δήθεν πιο φιλολαϊκό ΣΥΡΙΖΑ.
 • Ανατροπή όλων των μνημονιακών μέτρων και των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων
 • Ρήξη και έξοδο από ΕΕ και ευρώ από εργατική, αντικαπιταλιστική σκοπιά.
 • Παύση πληρωμών-διαγραφή του χρέους. Κατάργηση των δανειακών συμβάσεων
 • Έξω τώρα από το ΝΑΤΟ! Να φύγουν όλοι οι ιμπεριαλιστικοί στόλοι από την Μεσόγειο.