Να μην κατατεθεί το πολυνομοσχέδιο έκτρωμα για την εκπαίδευση!

Να μην κατατεθεί το πολυνομοσχέδιο έκτρωμα για την εκπαίδευση!

Η κυβέρνηση της ΝΔ εν μέσω πανδημίας παίρνει την επιλογή να καταθέσει ένα ακόμη αντιεκπαιδευτικό πολυνομοσχέδιο προς δημόσια διαβούλευση, με τα δημοσιεύματα να αναφέρουν πως σύντομα (μέσα στον Μάη) θα το φέρει και προς ψήφιση! Με κλειστά σχολεία και πανεπιστήμια,  η κυβέρνηση ετοιμάζεται να βάλει για ακόμη μια φορά ταφόπλακα στα μορφωτικά και εργασιακά δικαιώματα της νεολαίας και των εκπαιδευτικών φέρνοντας προς ψήφιση το εν λόγω νομοσχέδιο. Αντί η κυβέρνηση να ασχοληθεί με το να ενισχύσει αποφασιστικά την δημόσια υγεία, να προσλάβει άμεσα το απαραίτητο υγειονομικό προσωπικό , να επιτάξει εδώ και τώρα ιδιωτικές κλινικές, να μεριμνήσει για την μαζική διεξαγωγή τεστ στο λαό, να πάρει τα απαραίτητα μέτρα ώστε να μην φορτωθεί για ακόμη μια φορά τα βάρη της κρίσης η μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία , έρχεται σαν τον κλέφτη να βάλει ακόμα ένα λιθαράκι στην διάλυση της δημόσιας-δωρεάν παιδείας.

Ως γνήσιος συνεχιστής των πολιτικών του ΣΥΡΙΖΑ και πιστός ακολουθητής των επιταγών ΕΕ και ΟΟΣΑ, η κυβέρνηση της ΝΔ έρχεται να πετσοκόψει το εκπαιδευτικό προσωπικό από τα ήδη διαλυμένα σχολικά ιδρύματα και να εντείνει τους ταξικούς φραγμούς σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης. Έρχεται να χτίσει ένα πιο αυταρχικό σχολείο, να υλοποιήσει κάθε αντιεκπαιδευτικό μέτρο που προτείνουν ο ΣΕΒ και ο ΙΟΒΕ στην πιο αντιδραστική κατεύθυνση, χωρίς καν να διαμορφωθεί πλήρης αιτιολογική έκθεση για αυτό το νομοσχέδιο, το οποίο δεν απαντάει σε κανένα άγχος μαθητών και γονιών για το τι μέλλει γενέσθαι με τις πανελλήνιες και τις προαγωγικές εξετάσεις.

Πιο συγκεκριμένα, προβλέπεται αύξηση του αριθμού μαθητών ανά τάξη από το νηπιαγωγείο μέχρι το λύκειο, μέτρο που συνεπάγεται άμεσα μαζικό κλείσιμο σχολείων. Επιπλέον, όσα σχολεία δεν κλείσουν μεταμορφώνονται σε εξεταστικό κάτεργο που για να προαχθεί ένας μαθητής από τάξη σε τάξη θα πρέπει να αντιμετωπίσει τράπεζα θεμάτων, αύξηση των εξεταζόμενων μαθημάτων και αύξηση του ελάχιστου μέσου όρου προαγωγής. Προφανώς τα ΕΠΑΛ, που για τις κυβερνήσεις αποτελούν περισσότερο αποθήκες ψυχών και διαμόρφωσης φθηνών εργατικών χεριών παρά εκπαιδευτικά ιδρύματα, δεν μένουν ανεπηρέαστα αφού προβλέπεται ανώτατο ηλικιακό όριο φοίτησης στα 17 έτη πετώντας εκτός ΕΠΑΛ το 1/3 των μαθητών του, ωθώντας το σε φορείς μη τυπικής εκπαίδευσης. Παράλληλα αναθερμαίνεται ο αυταρχικός χαρακτήρας του σχολείου με αλλαγές όπως οι πολυήμερες αποβολές, η υποχρεωτική κοσμιοτάτη διαγωγή και η αλλαγή από την κοινωνιολογία πίσω στα λατινικά. Όλες αυτές είναι αλλαγές οι  πιο πολύ μοιάζουν να σωφρονίζουν τους μαθητές ενώ παράλληλα πετούν στην παραπαιδεία τους μαθητές που έχουν τη δυνατότητα και εκτός εκπαίδευσης τους μαθητές που δεν έχουν, παρά μοιάζουν να είναι λύση στα υπαρκτά προβλήματα των μαθητών.

Προφανώς οι εκπαιδευτικοί δεν μένουν στο απυρόβλητο, αφού τόσο η αύξηση μαθητών ανά τάξη όσο και η αξιολόγηση που επανέρχεται στο προσκήνιο η αξιολόγηση, εσωτερική και εξωτερική, συνεπάγεται μαζικές απολύσεις καθηγητών. Η επιχειρηματικοποίηση της εκπαίδευσης, όπως τα εργαστήρια δεξιοτήτων, οι εξ’ αποστάσεως εκπαίδευση κοκ, έρχεται να επιβάλει συνεχή επαγγελματική κατάρτιση για τους εκπαιδευτικούς κάτω από τον αυταρχικό έλεγχο της αξιολόγησης. Οι εκπαιδευτικοί που θα μείνουν θα πρέπει να καθησυχάζουν ότι θα ακολουθήσουν κατά γράμμα τις νεοσυντηρητικές τάσεις του νέου Λυκείου ενώ παράλληλα θα γίνονται πασπαρτούρ μπροστά στις ανάγκες του κεφαλαίου.

Το εν λόγω πολυνομοσχέδιο όμως δεν μένει μόνο στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση αλλά περιλαμβάνει διατάξεις και για τα πανεπιστήμια. Πιο συγκεκριμένα έρχεται να αυστηροποιήσει περαιτέρω το καθεστώς απόκτησης μετεγγραφής , μέσω της επιβολής επιπλέον ακαδημαϊκών κριτηρίων, στερώντας έτσι σε χιλιάδες νέους την δυνατότητα να σπουδάσουν στο αντικείμενο που έχουν επιλέξει. Ταυτόχρονα η κυβέρνηση απόλυτα πιστή στις ντιρεκτίβες της ΕΕ-ΟΟΣΑ έρχεται να τονώσει την «εξωστρέφεια» των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, δηλαδή να θυσιάσει τις σπουδές της νεολαίας στις συμπληγάδες της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας του κεφαλαίου. Μάλιστα στα πλαίσια ενίσχυσης της περιβόητης εξωστρέφειας των ιδρυμάτων φέρνει και διατάξεις που ανοίγουν διάπλατα το δρόμο για επιβολή διδάκτρων στις προπτυχιακές σπουδές με πρόσχημα την ίδρυση ξενόγλωσσων προπτυχιακών προγραμμάτων!

Καθόλου δεν μας εκπλήσσει το γεγονός πως η κυβέρνηση φέρνει αυτόν τον αντιεκπαιδευτικό οδοστρωτήρα εν μέσω πανδημίας, με κλειστά σχολεία και πανεπιστήμια. Ακολουθεί πιστά την τακτική όλων των προκατόχων της ελπίζοντας να πιάσει στον ύπνο τους φοιτητικούς συλλόγους, τα σωματεία των εκπαιδευτικών και την μαθητική κοινότητα. Για ακόμη μια φορά φάνηκε όμως πως η κυβέρνηση λογάριασε χωρίς τον ξενοδόχο! Το πανεκπαιδευτικό κίνημα βρέθηκε από την αρχή στην πρώτη γραμμή της μάχης πραγματοποιώντας μαζικές κινητοποιήσεις, καταδικάζοντας την άθλια μεθόδευση της κυβέρνησης. Κυβέρνηση και Υπουργείο να είναι βέβαιοι πως απέναντι στους σχεδιασμούς στους θα βρουν πιο μαζικά και αποφασιστικά σύσσωμο όλο το μαχόμενο εκπαιδευτικό κίνημα!

Παλεύουμε συλλογικά και ανυποχώρητα:

//Για αποκλειστικά δημόσια δωρεάν παιδεία για όλους με γενναία αύξηση των δαπανών για την παιδεία και τις ανάγκες των φοιτητών και των εργαζομένων. Καμία σκέψη για αναθεώρηση του άρθρου 16- Καμία σκέψη για δίδακτρα! Δωρεάν σίτιση-στέγαση-μετακίνηση για όλους τους φοιτητές!

// Για να σπουδάζει κάθε νέος με αξιοπρέπεια κόντρα στην βαρβαρότητα των νέων ταξικών φραγμών στην μόρφωση. Καμία σκέψη για διαγραφές!

// Για ενιαία πανεπιστημιακή εκπαίδευση με ελεύθερη πρόσβαση στην γνώση, στην επιστήμη και στην τεχνολογία. Αγωνιζόμαστε μαζί με τους μαθητές, για ένα σχολείο που θα μορφώνει και θα δίνει εφόδια για την δουλειά και την ζωή και όχι για ένα σχολείο εξεταστικό κάτεργο.

// Για δημοκρατικές ελευθερίες μέσα και έξω από τις σχολές. Κάτω τα χέρια από το άσυλο! Ελεύθερη πολιτική, πολιτιστική δράση και ιδεολογική έκφραση σε όλους τους εκπαιδευτικούς χώρους. Καμία σκέψη για ηλεκτρονικές ψηφοφορίες!

// Για αξιοπρεπή δουλειά με δικαιώματα. Κανένας νέος άνεργος! Λιγότερη δουλειά- δουλειά για όλους με αύξηση των αποδοχών! Αγωνιζόμαστε μαζί με τους εκπαιδευτικούς για μαζικές προσλήψεις!

Η πάλη του φοιτητικού κινήματος χρειάζεται να συνδεθεί με το ευρύτερο και λαϊκό κίνημα για:

-Πάλη ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησης της Ν.Δ. Καμία αυταπάτη για δήθεν πιο φιλολαϊκό ΣΥΡΙΖΑ.
-Ανατροπή όλων των μνημονιακών μέτρων και των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων
-Ρήξη και έξοδο από ΕΕ και ευρώ από εργατική, αντικαπιταλιστική σκοπιά.
-Παύση πληρωμών-διαγραφή του χρέους. Κατάργηση των δανειακών συμβάσεων
-Έξω τώρα από το ΝΑΤΟ! Να φύγουν όλοι οι ιμπεριαλιστικοί στόλοι από την Μεσόγειο.

ΟΛΟΙ-ΕΣ ΣΤΟ ΠΑΝΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ

ΤΕΤΑΡΤΗ 13.05 στις 13:00 ΠΡΟΠΥΛΑΙΑ