ΝΑΡ-νΚΑ Χανίων: Αλληλεγγύη στους συλληφθέντες από την εκκένωση της Rosa Nera!

ΝΑΡ-νΚΑ Χανίων: Αλληλεγγύη στους συλληφθέντες από την εκκένωση της Rosa Nera!

Κάτω τα χέρια από τους αγωνιστές και τους κοινωνικούς χώρους!
Αλληλεγγύη στους συλληφθέντες από την εκκένωση της Rosa Nera!

Έχουν περάσει 5 χρόνια από την αρχική υπόσχεση του Πολυτεχνείου Κρήτης, επί πρυτανείας Διγαλάκη και κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ τότε, για την εκκένωση της κατάληψης Rosa Nera με αφορμή την υπογραφή 25ετους συμφωνίας με την εταιρεία Belvedere για την «αξιοποίηση» των κτιρίων του λόφου Καστέλι από την εταιρεία με αντίτιμο 300.000 το χρόνο. 3.5 χρόνια μετά, τα ξημερώματα της 5ης Σεπτεμβρίου του 2020, η υπόσχεση αυτή έγινε πραγματικότητα, με δυνάμεις καταστολής που είχαν έρθει στα Χανιά από όλη την Κρήτη και την Αθήνα να εισβάλλουν στην κατάληψη και κατά τη διάρκεια της εκκένωσης να συλλαμβάνουν 16 άτομα, εκ των οποίων οι 4 είναι μετανάστες. 1,5 χρόνο σχεδόν μετά από αυτό, στις 2/2/2022, δηλαδή, δικάζονται οι 16 συλληφθέντες με τις κατηγορίες της διατάραξης κοινής ειρήνης, φθοράς μνημείου και παράνομης εισόδου στη χώρα, κατηγορίες που δέχτηκαν από τη μήνυση της Belvedere, με την έμμεση και άμεση συναίνεση του Πολυτεχνείου Κρήτης.

Είναι ολοφάνερο από τις κινήσεις που έχει ακολουθήσει το ίδρυμα τα τελευταία χρόνια -και ιδιαίτερα η συνέχιση αυτών κατά τη διάρκεια της πανδημίας- πως προτεραιότητα του δεν είναι ούτε η υγειονομική προστασία των φοιτητών/ριων και του προσωπικού, ούτε η συμβολή του στη βελτίωση της ζωής του Χανιώτικου λαού, αλλά το ξεπούλημα της ακίνητης περιουσίας του. Ήδη από την πρυτανεία του Γρυσπολάκη, ύστερα του Διγαλάκη και τώρα με αυτή του Διαμαντόπουλου, φαίνεται πως η πρυτανική αρχή του Πολυτεχνείου Κρήτης ενδιαφέρεται περισσότερο για την διεύρυνση της επιχειρηματικής δραστηριότητας του ιδρύματος με στόχο την κάλυψη της πετσοκομμένης κρατικής χρηματοδότησης, παρά για την αξιοποίηση ιστορικών κτιρίων και μέρους της πολιτιστικής κληρονομιάς της πόλης με τα μάτια στραμμένα στον Χανιώτικο λαό ή, ακόμη, στην μέριμνα για την κάλυψη των αναγκών των φοιτητών/ριων του Πολυτεχνείου Κρήτης. Αυτή είναι η στάση γενικότερα του ιδρύματος, το οποίο τα τελευταία 4 χρόνια έχει οξύνει κατά πολύ την επιχειρηματική του δραστηριότητα, με τα ερευνητικά που πραγματοποιούνται σε συνεργασία με ιδιωτικές εταιρείες (και όχι μόνο, αφού πάντα υπάρχουν και τα ερευνητικά με το ΝΑΤΟ, την ΕΛ.ΑΣ. και τον στρατό) να πολλαπλασιάζονται με στόχο όχι την κοινωνική προσφορά που θα έχουν, αλλά το κέρδος που θα προσφέρουν στο ίδρυμα.

Παρά την αντίσταση που έχουν δείξει από το 2017 ήδη οι φοιτητές/ριες και ο χανιώτικος λαός στο ξεπούλημα του λόφου Καστέλι, το Πολυτεχνείο Κρήτης έμμεσα και άμεσα συμμετέχει στην αγωγή ενάντια στους 16 συλληφθέντες -2 εκ των οποίων είναι φοιτητές του ιδρύματος -αφού ανανέωσε την 25ετη σύμβαση του με την εταιρεία και «υποσχέθηκε» σε απόφαση της συγκλήτου πως η κατάληψη θα εκκενωθεί ξανά «με κάθε νόμιμο μέσο», δηλαδή για άλλη μία φορά θα μπουν οι δυνάμεις καταστολής σε χώρο ασύλου!

Σε μία πόλη όπως τα Χανιά, όπου η πλειοψηφία των δημόσιων χώρων πλέον αξιοποιούνται από το ντόπιο και μη κεφάλαιο, κάτι που έχουμε καταλάβει ακόμα βαθύτερα την περίοδο της πανδημίας και των αλλεπάλληλων lockdown, έχουμε καταλάβει πως αυτό που χρειαζόμαστε ΔΕΝ είναι άλλο ένα πολυτελές ξενοδοχείο. Σε μία πόλη που ανοίγει την αγκαλιά της μόνο για τους τουρίστες και τα λεφτά τους και ξεχνάει τους ντόπιους, που ο πολιτισμός καταλήγει να είναι οικονομικά απρόσιτος και ταξικός, όπου δεν υπάρχει καμία απολύτως δομή για άστεγους και μετανάστες, έχουμε καταλάβει πως η κατάληψη της Rosa Nera αποτελούσε και αποτελεί καταφύγιο για τους πληττόμενους της τοπικής κοινωνίας. Πρόκειται για έναν χώρο δημόσιο και ανοιχτό για όλους/ες που, παρά τις υπαρκτές διαφορετικές αφετηρίες και ιδεολογικές αναφορές, προωθεί την χειραφέτηση και την ανατροπή. Πρόκειται για έναν χώρο που προσφέρει δωρεάν πρόσβαση στο ιστορικό κέντρο των Χανίων, το οποίο χωράει πλέον μόνο τους τουρίστες, που προσφέρει στέγη σε όσους/ες δεν έχουν χρήματα για να πληρώσουν τα εξωφρενικά ενοίκια των Χανίων.

Αυτό που χρειάζεται η πόλη των Χανίων δεν είναι καταστολή αγωνιστών/ριών, ούτε η εκκένωση για άλλη μια φορά της κατάληψης. Χρειάζεται ένα ανεξάρτητο κέντρο αγώνα που θα αποτελέσει κέντρο που θα αποτελέσει κέντρο πολιτικής και πολιτιστικής ζύμωσης της νεολαίας και των εργαζομένων της πόλης, αντεπίθεσης, στο οποίο θα μπορούν ελεύθερα να συντονίζονται οι φοιτητικοί σύλλογοι του Πολυτεχνείου Κρήτης και του ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ., με τα ταξικά πρωτοβάθμια σωματεία, με τη νεολαία και τους/ις εργαζόμενους/ες! Χρειάζεται δομές για τους/ις πληττόμενους της πόλης, μέριμνα για τους/ις φοιτητές/ριες!

Για αυτό η συνέχιση της επίθεσης στη Rosa Nera και τους συλληφθέντες δε πρέπει να μείνει αναπάντητη!

Από τα ξημερώματα ήδη της ημέρας που εκκενώθηκε η κατάληψη φάνηκαν τα αντανακλαστικά του τοπικού κινήματος, με τις μαζικές πορείες και συνελεύσεις που πραγματοποιήθηκαν για την οργάνωση και τον συντονισμό της αντίστασης ενάντια στην εκκένωση της κατάληψης. Έτσι και τώρα πρέπει να συνεχιστεί η αντίσταση ενάντια στην επίθεση που δέχονται οι συλληφθέντες. Η αλληλεγγύη μας ως νεολαία Κομμουνιστική Απελευθέρωση στους συλληφθέντες και στη Rosa Nera είναι αυτονόητη. Αλληλεγγύη και στήριξη, που εντάσσονται στα πλαίσια γενικότερης αντίστασης. Απέναντι στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, που με τις βαθιά αντιλαϊκές πολιτικές της τσακίζει κάθε πτυχή της ζωής μας, από την υγεία μας μέχρι την εργασία, την εκπαίδευση, τους δημόσιους χώρους, την καθημερινότητα μας, ακόμα και τη φύση που ζούμε! Απέναντι στο τοπικό κράτος, σε οποιονδήποτε επίδοξο διαχειριστή βάζει τα κέρδη απέναντι από τις ζωές μας. Η πόλη και η νεολαία της χρειάζεται να αναπνεύσει και θα το κερδίσουμε με κάθε δυνατό τρόπο και ευρύτερα απέναντι σε όποιους καταστρέφουν τους χώρους του κινήματος και τις ζωές μας.

ΝΑΡ – νΚΑ Οργανώσεις Χανίων, Τρίτη 1/2/2022