νΚΑ: Οι φοιτητικές εκλογές μαύρισαν τις κυβερνητικές πολιτικές. Ισχυρά τα αποτελέσματα της ανεξάρτητης ανατρεπτικής αριστεράς!

νΚΑ: Οι φοιτητικές εκλογές μαύρισαν τις κυβερνητικές πολιτικές. Ισχυρά τα αποτελέσματα της ανεξάρτητης ανατρεπτικής αριστεράς!

Δείτε τα αποτελέσματα των φοιτητικών εκλογών στο ειδικό site της νΚΑ: ekloges.nka.gr

————————-

Χαιρετίζουμε τους χιλιάδες φοιτητές και τις φοιτήτριες που και φέτος συμμετείχαν στις μαζικές φοιτητικές εκλογές που διεξήχθησαν στα πανεπιστήμια της χώρας. Η μεγάλη άνοδος της συμμετοχής σε σχέση με πέρσι ήταν συνέπεια ενός αγωνιστικού κλίματος που εκφράστηκε τα τελευταία χρόνια στις σχολές σε συνδυασμό με ανώτερα πολιτικά ερωτήματα που αναδείχθηκαν εντός της νεολαίας αυτούς τους μήνες με κέντρο συνολικά τις κοινωνικές και πολιτικές εξελίξεις. Η αύξηση αυτή δείχνει ότι η νεολαία, παρά τη στοχοποίησή της, οργανώνεται στους συλλογικούς φορείς, διεκδικεί και αγωνίζεται.

Λίγες μέρες πριν τις βουλευτικές εκλογές, οι φοιτητές μαύρισαν μαζικά στις φοιτητικές κάλπες την κυβερνητική πολιτική στοχοποιώντας την για το έγκλημα των Τεμπών, την καταστολή και την φτωχοποίησητη της νεολαίας. Η προσπάθεια της ΝΔ να εγκαθιδρύσει την πανεπιστημιακή αστυνομία, να κάνει τα πανεπιστήμια έρμαιο των επιχειρηματικών συμφερόντων, να διαλύσει κάθε είδους δικαίωμα στην επαγγελματική και εργασιακή προοπτική των αποφοίτων, να επιβάλει ψευτοσυλλόγους με ηλεκτρονικές εκλογές έπεσε στο κενό στην πράξη με τους αγώνες του φοιτητικού κινήματος, αλλά και στις κάλπες με το μαύρισμα της κυβερνητικής νεολαίας (ΔΑΠ-ΝΔΦΚ). Μεγάλη αδυναμία να πείσει τη νεολαία στις σχολές έδειξε και η αστική αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ μέσω της παράταξης «Δίκτυο», το οποίο σημείωσε χαμηλά ποσοστά. Η συναίνεση συνολικά στις αστικές πολιτικές φαίνεται φέτος ότι βρίσκει σημαντικό φραγμό στους κόλπους των φοιτητικών συλλόγων και του φοιτητικού κινήματος.

Οι δυνάμεις που εξέφρασαν τους αγώνες μέσα στα πανεπιστήμια και στήριξαν τις κινητοποιήσεις με διαφορετικούς τρόπους απέναντι στα κυβερνητικά σχέδια σημείωσαν σημαντική άνοδο. Για δεύτερη χρονιά η ΠΚΣ αναδεικνύεται πρώτη δύναμη, ενώ ενισχυμένα ήταν τα ψηφοδέλτια της ΕΑΑΚ, της ΑΡΕΝ και άλλων αριστερών αγωνιστικών σχημάτων.

Μαζική άνοδο κατέγραψαν τα ψηφοδελτία της ανεξάρτητης ανατρεπτικής αριστεράς μέσα από πολλά σχήματα της ΕΑΑΚ και τα νέα αριστερά-αγωνιστικά σχήματα. Σε δεκάδες συλλόγους σε όλη την Ελλάδα εκφράστηκε μια ισχυρή δυναμική που αναζητά μια άλλη αριστερά, που θέλει να στείλει μήνυμα ανυπακοής και απειθαρχίας απέναντι στο σύστημα και σε όσους πίνουν νερό στο όνομά του,  ώστε το κίνημα και η αντικαπιταλιστική αριστερά να είναι πιο δυνατοί για τους αγώνες της επόμενης μέρας. Εξέφρασαν την ανάγκη για μία αριστερά που θα είναι μπροστά στους αγώνες για μόρφωση, δουλειά, ζωή, ελευθερίες και ειρήνη. Για μια αριστερά που θα συμβάλλει στην ανάπτυξη ενός ζωντανού, μαχητικού ανατρεπτικού φοιτητικού κινήματος που θα βάζει συνολικό φραγμό στις επιδιώξεις σε όποια κυβέρνηση και αν προκύψει, στις επιταγές της ΕΕ-ΟΟΣΑ-ΣΕΒ. Που θα κατακτά νίκες και θα ανοίγει το δρόμο για την ανατροπή των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων στην εκπαίδευση και τη ζωή μας. Ενός φοιτητικού κινήματος που οι σύλλογοι και οι αγώνες του θα είναι στα χέρια των ίδιων των πληττόμενων φοιτητών, με καθοριστικό το ρόλο του αγωνιστικού δυναμικού που υπάρχει μέσα στις σχολές, συγκροτημένο στη βάση των γενικών συνελεύσεων, των συντονιστικών τους και πολύμορφων αγωνιστικών δράσεων. Ενός φοιτητικού κινήματος που δεν θα υποτάσσεται στα δίπολα που προσπαθούν να του θέσουν και δεν θα ενσωματώνεται σε κοινοβουλευτικές προτάσεις και σχέδια «ρεαλιστικής ανυπακοής» εντός των ορίων που βάζει το σύστημα.

Από την πλευρά μας, ως νεολαία Κομμουνιστική Απελευθέρωση, δεσμευόμαστε ότι θα συνεχίσουμε να συμβάλλουμε στην ανάπτυξη ενός πολιτικού φοιτητικού κινήματος ανατροπής, στο πλάι του μαχόμενου εργατικού και κοινωνικού κινήματος και στη συγκρότηση της ανεξάρτητης αντικαπιταλιστικής αριστεράς μέσα στα πανεπιστήμια.

Απέναντι στην σταθερότητα που προσπαθούν να επιβάλουν τα αστικά επιτελεία για την επόμενη μέρα, θα γίνουμε η σφήνα στα σχέδια τους!

νεολαία Κομμουνιστική Απελευθέρωση
11/05/2023