νΚΑ: Η χρονιά θα ανοίξει με τους δικούς μας όρους. Παιδεία και υγεία το κόκκινο πανί!

νΚΑ: Η χρονιά θα ανοίξει με τους δικούς μας όρους. Παιδεία και υγεία το κόκκινο πανί!

Ανακοίνωση νΚΑ για το άνοιγμα της εκπαίδευσης

Το νέο κύμα της πανδημίας στο οποίο βρισκόμαστε έχει αναδείξει με τον πιο σκληρό για την κοινωνία τρόπο τις τεράστιες και εγκληματικές ευθύνες που έχει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας για τη δολοφονική διαχείρισή της, υποτάσσοντας την υγεία του λαού στην καπιταλιστική κερδοφορία. Παραβλέποντας τον αριθμό των κρουσμάτων που χτυπάει καθημερινά αρνητικό ρεκόρ, τους εξαντλημένους υγειονομικούς και το διαλυμένο ΕΣΥ, την απουσία δωρεάν rapid και pcr τεστ, η κυβέρνηση συνεχίζει να λαμβάνει μέτρα που όχι μόνο δεν έχουν κανέναν υγειονομικό αντίκρισμα (όπως η απαγόρευση της μουσικής στην εστίαση) αλλά θέτουν σε μεγάλο κίνδυνο τους εργαζόμενους και την νεολαία.  Ιδαίτερα η μείωση του χρόνου καραντίνας για τους νοσούντες ανοίγει την όρεξη στους εκβιασμούς της εργοδοσίας να γυρίσουν οι άνθρωποι στις δουλειές έστω και άρρωστοι! Με αντίστοιχο τρόπο και χωρίς καμία ουσιαστική μέριμνα προετοιμάζεται και το «άνοιγμα» της εκπαίδευσης, με την κυβέρνηση να αρνείται πεισματικά να πάρει τα ελάχιστα μέτρα προστασίας της υγείας.

Τα σχολεία ανοίγουν με δια ζώσης λειτουργία χωρίς την αραίωση των τμημάτων και διατηρώντας το αντιεπιστημονικό ποσοστό 50%+1 για το κλείσιμο των τμημάτων, θέτονας σε κίνδυνο την υγεία τόσο των μαθητών όσο και των εκπαιδευτικών που όλο το προηγούμενο διάστημα έδωσαν σημαντικούς αγώνες για την ασφαλή λειτουργία των σχολικών μονάδων. Την ίδια στιγμή, μάλιστα, που το υπουργείο αρνείται να προσλάβει μόνιμο εκπαιδευτικό και καθαριστικό προσωπικό η αξιολόγηση των σχολικών μονάδων συνεχίζεται κανονικά. Απαιτείται εδώ και τώρα η δημιουργία τμημάτων με 15 μαθητές ανά τάξη, η παροχή δωρεάν τεστ για όλους τους μαθητές και εκπαιδευτικούς χωρίς αποκλεισμούς έτσι ώστε να εξασφαλιστεί η ασφαλής, δια ζώσης λειτουργία των σχολικών μονάδων.

Η κατάσταση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση είναι εξίσου ανησυχητική. Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της υπουργού Παιδείας τα ανύπαρκτα μέχρι τώρα υγειονομικά πρωτόκολλα θα μείνουν «ως έχουν», ενώ την ίδια στιγμή εξαγγέλλεται εξ’ ολοκλήρου δια ζώσης εξεταστική. Η απουσία εκπαιδευτικού και καθαριστικού προσωπικού και στοιχειωδών υγειονομικών μέτρων, η μη παροχή δωρεάν rapid και pcr τεστ για το σύνολο της ακαδημαϊκής κοινότητας, η χρόνια υποχρηματοδότηση των ιδρυμάτων και ο συνωστισμός στα ΜΜΜ δημιουργούν μια εκρηκτική συνθήκη. Είναι αναγκαία η λήψη όλων των απαραίτητων υγειονομικών μέτρων για να εξασφαλιστεί η ασφαλής, δια ζώσης λειτουργία των πανεπιστημίων χωρίς να αποκλειστεί από την εκπαιδευτική διαδικασία ή την εξεταστική κανένας φοιτητής/ρια που νοσεί ή ανήκει σε ευπαθή ομάδα.

Το μόνο που ενδιαφέρει την κυβέρνηση είναι η συνέχιση της ταξικής και αντιεκπαιδευτικής της πολιτικής. Στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση συνεχίζει σε αυτές τις συνθήκες την πολιτική της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής, την Τράπεζα Θεμάτων και τις εξετάσεις τύπου PISA,  παρά την τραγική κατάσταση των σχολείων, την επέλαση της πανδημίας και τα καταστροφικά αποτελέσματα από την περσινή εφαρμογή των μέτρων αυτών.

Στην τριτοβαθμια εκπαίδευση  προχωράει στην εσπευσμένη εφαρμογή του νόμου Κεραμέως, όσο και οι εξαγγελίες για την κατάθεση νέου νόμου πλαισίου για την τριτοβάθμια τους επόμενους μήνες. Την ώρα που η κρατική χρηματοδότηση των ιδρυμάτων μειώνεται κατακόρυφα, η φοιτητική μέριμνα παραπαίει και δεν δίνεται ούτε ένα ευρώ για την κάλυψη των υγειονομικών αναγκών φοιτητών/ριων και εργαζομένων, εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ δίνονται από ιδιωτικά ιδρύματα για την εγκατάσταση τουρνικέ σε τέσσερα πανεπιστημιακά ιδρύματα και εκατομμύρια ευρώ για την εκπαίδευση και τον εξοπλισμό της πανεπιστημιακής αστυνομίας. Οι προτεραιότητες της κυβέρνησης είναι παραπάνω από σαφείς. Πλήρης εξυπηρέτηση των αναγκών του κεφαλαίου και της κερδοφορίας του σε βάρος της δημόσιας παιδείας και υγείας σε συνδυασμό με την αξιοποίηση της πανδημίας για την υλοποίηση και θεσμοθέτηση αντιδραστικών τομών σε όλα τα επίπεδα.

Το ζήτημα της ασφαλούς, δια ζώσης λειτουργίας της εκπαίδευσης, της συνολικής πάλης για την ανατροπή της πολιτικής των ταξικών φραγμών, του αυταρχισμού και της επιχειρηματικής λειτουργίας, πρέπει να γίνει υπόθεση του πανεκπαιδευτικού κινήματος, της αλλά και ολόκληρης της κοινωνίας. Κόντρα στις λογικές «υπεύθυνης αντιπολίτευσης» τύπου ΣΥΡΙΖΑ-ΚΙΝΑΛ απαιτείται ουσιαστική ρήξη με την εγκληματική διαχείριση της πανδημίας και κοινή ανατρεπτική δράση όλων των μαχόμενων δυνάμεων με πολιτικό πλαίσιο που θα απαιτεί:

  • Άμεση ενίσχυση του ΕΣΥ, προσλήψεις μόνιμου υγειονομικού προσωπικού, δημιουργία κλινών ΜΕΘ, άμεση επίταξη των ιδιωτικών κλινικών χωρίς αποζημίωση.
  • Δωρεάν rapid και PCR τεστ χωρίς αποκλεισμούς, ουσιαστική δημόσια ιχνηλάτηση των κρουσμάτων.
  • Μείωση τού αριθμού των μαθητών ανά τμήμα στα σχολεία, μέχρι 15 μαθητές ανά τάξη. Δωρεάν παροχή υγειονομικού εξοπλισμού σε μαθητές και εκπαιδευτικούς, δωρεάν τεστ για όλους τους μαθητές και εκπαιδευτικούς ανεξαιρέτως. Μόνιμες προσλήψεις εκπαιδευτικού και καθαριστικού προσωπικού. Άδειες ειδικού σκοπού για όλους τους εκπαιδευτικούς που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.
  • Καμία αξιολόγηση των σχολικών μονάδων.
  • Άμεση πρόσληψη διδακτικού και καθαριστικού προσωπικού σε όλα τα πανεπιστημιακά ιδρύματα.
  • Εγκατάσταση κλιμακίων του ΕΟΔΥ σε όλα τα ιδρύματα για τη δωρεάν διεξαγωγή rapid τεστ για όλους τους/τις φοιτητές/ριες και τους/τις εργαζόμενους/ες. Δωρεάν παροχή όλου του απαραίτητου υγειονομικού εξοπλισμού (μάσκες, αντισηπτικά κλπ), συχνή απολύμανση των χώρων διδασκαλίας.
  • Ασφαλής, δια ζώσης εξεταστική με εναλλακτικούς τρόπους εξέτασης για όσους φοιτητές αδυνατούν να παραστούν σε αυτήν. Διπλή εξεταστική για όλους/ες και διπλές ημερομηνίες. Κανένας αποκλεισμός φοιτητή/ριας από την εξεταστική. Πύκνωση των δρομολογίων των ΜΜΜ.
  • Εδώ και τώρα αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για την παιδεία και την υγεία, όχι για στρατό, αστυνομία, κανάλια, κεφάλαιο.
  • Ούτε σκέψη για πανεπιστημιακή αστυνομία και νέο νόμο. Κατάργηση του Νόμου Κεραμέως – Χρυσοχοΐδη.
  • Να καταργηθούν από φέτος και για πάντα η ΕΒΕ, η Τράπεζα Θεμάτων, οι εξετάσεις τύπου PISA . Όχι στους ταξικούς φραγμούς. Αύξηση του αριθμού των εισακτέων!

Μόνο ο λαός μπορεί να σώσει το λαό!

νεολαία Κομμουνιστική Απελευθέρωση
12/01/2022