νΚΑ Πάτρας: Εμείς συνεχίζουμε εξώστρεφα με σχέδιο για την πληττόμενη νεολαία | Απάντηση στην καταγγελία της ΑΡ.ΑΝ.

νΚΑ Πάτρας: Εμείς συνεχίζουμε εξώστρεφα με σχέδιο για την πληττόμενη νεολαία | Απάντηση στην καταγγελία της ΑΡ.ΑΝ.

Είμαστε δυστυχώς στη δυσάρεστη θέση να πρέπει να απαντήσουμε στις χυδαίες λασπολογίες από την πλευρά της ΑΡΑΝ που αναπαρήχθησαν από την πρόσφατη ανακοίνωσή της. Βρισκόμαστε σε μια συνθήκη όπου οι πολιτικές εξελίξεις είναι ραγδαίες και καλούμαστε να οργανώσουμε τους αγώνες ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική που εξαπολύει συνασπισμένο το μπλοκ κυβέρνησης, κεφαλαίου, Ε.Ε. με τη συναίνεση όλων των αστικών δυνάμεων. Ως νΚΑ επιλέγουμε να ρίξουμε όλες μας τις δυνάμεις στην ελπιδοφόρα ανασυγκρότηση της αντικαπιταλιστικής αριστεράς και την περαιτέρω ενδυνάμωση και διεύρυνση των σχημάτων, κινήσεων και συλλογικοτήτων, την ώρα που προσπαθούμε να συμβάλλουμε στην ενίσχυση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ στις αλεπάλληλες εκλογικές μάχες προσπαθώντας να ξαναζωντανέψουμε την ελπίδα στον κόσμο του αγώνα που μπορεί να απογοητεύτηκε από τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου, να δείξουμε πως υπάρχει εναλλακτική και προοπτική. Μας είναι πραγματικά θλιβερό να χρειάζεται να απαντήσουμε σε κείμενα που κανέναν άλλο σκοπό δεν έχουν από το να αποπροσανατολίσουν την αναγκαία συζήτηση για την αριστερά, αλλά και να αποκρύψουν βαρύτατες πολιτικές ευθύνες της συγκεκριμένης οργάνωσης για την κρίση εντός της ΕΑΑΚ. Είναι ενδεικτικό –και φαίνεται από την αρχή έως το τέλος της καταγγελίας- ότι δεν επιδιώκει να αναδείξει πραγματικά περιστατικά, αλλά να στοχοποιήσει και να καταγγείλει δημόσια, με τρόπο που καμία άλλη δύναμη δεν έχει κάνει το προηγούμενο διάστημα, το πολιτικό σχέδιο της νΚΑ αποδίδοντάς της τραμπούκικες και αντιδημοκρατικές συμπεριφορές ανάγοντάς τες, μάλιστα, σε αξιακή αντίληψη για την πολιτική αντιπαράθεση.

Δεν είναι τυχαίο ότι αυτή η καταγγελία έρχεται από μία δύναμη που μπροστά στα σκληρά διλήμματα που μπαίνουν από την ίδια την πραγματικότητα έχει επιλέξει να μην αναμετριέται και να υπεκφεύγει τις καθαρές απαντήσεις. Από το ίδιο το φοιτητικό κίνημα, που όχι απλά επέλεξε την πλήρη συστράτευση με το πολιτικό σχέδιο της ΛΑΕ-ΑΡΑΣ στις φοιτητικές εκλογές, αλλά δεν άρθρωσε καν κουβέντα όταν η σοσιαλδημοκρατία του Μερα25 (όπως ήταν δεδομένο) καπέλωσε με ανακοινώσεις και δηλώσεις βουλευτών του το κατέβασμα “ΕΑΑΚ-ΑΡΕΝ”. Συνεπώς, οι διαβεβαιώσεις πως «Οι ετερόκλητες προσπάθειες να ταυτιστούν με κοινοβουλευτικά ή μη κόμματα (εν. οι δυνάμεις της ΕΑΑΚ και της ΑΡΕΝ) θα πέσουν στο κενό» που έδωσαν τα μέλη της ΑΡΑΝ στην ανακοίνωση τους για τα αποτελέσματα των φοιτητικών εκλογών μπορούν να χαρακτηριστούν το λιγότερο υποκριτικές. Μέχρι και στο πεδίο των κεντρικών εκλογών όπου σε μια συνθήκη συσπείρωσης των αντιδραστικών πόλων του κεφαλαίου (από το 40% της ΝΔ μέχρι το 70% των μνημονιακών κομμάτων) και της σκληρής ήττας των πολιτικών σχεδίων “θολής” ή ανύπαρκτης ανυπακοής- έχει επιλέξει, παρά τα καλέσματα της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, τα οποία έχει κατ’ εξακολούθησίν απορρίψει, να μην συμβάλει στην (έστω και μειοψηφική) συσπείρωση της αντικαπιταλιστικής αριστεράς. Ακόμη περισσότερο, στην πόλη της Πάτρας, οι δυνάμεις της ΑΡΑΝ έχουν επιλέξει εδώ και καιρό να διαχωριστούν από τη συζήτηση και τις διεργασίες εντός της αντικαπιταλιστικής αριστεράς, πράγμα που αποτυπώνεται στην πλήρη ταύτιση με τις πολιτικές επιλογές του ΚΚΕ στην πόλη (ίδρυση διασπαστικού σωματείου στην Έρευνα, πορείες Πολυτεχνείου), με φανερή απαξίωση ακόμη και στο επίπεδο της κοινής δράσης, αγώνων και προσπαθειών στις οποίες είχε συμβολή η νΚΑ μαζί με άλλες δυνάμεις. Αντίθετα, από τις ανακοινώσεις και τη δημόσια αρθρογραφία το μόνο που βλέπουμε είναι μια αφ’ υψηλού και κάθε άλλο παρά προγραμματική κριτική, που στο τέλος της ημέρας δεν έχει και κανένα πρακτικό και πολιτικό δια ταύτα.

Παρά τις πολλαπλές προκλήσεις στους φοιτητικούς συλλόγους συγκεκριμένα από την πλευρά της ΑΡΑΝ το προηγούμενο διάστημα εν όψει των φοιτητικών εκλογών, ήταν συνειδητή πολιτική μας επιλογή να μην δώσουμε συνέχεια και περαιτέρω δημοσιότητα σε γεγονότα που ζημιώνουν την αντικαπιταλιστική και ριζοσπαστική αριστερά. Γεγονότα που μόνο “μεμονωμένα” δεν θα μπορούσε να τα χαρακτηρίσει κανείς από πλευράς της ΑΡΑΝ, καθώς έχουν συμβεί κυριολεκτικά σε όλα τα φοιτητικά σχήματα όπου συνυπάρχουν (ή συνυπήρχαν) μέλη της νΚΑ και της ΑΡΑΝ.

Συγκεκριμένα:

1) Στους ΗΜΜΥ της Αθήνας ομάδα ατόμων, ανάμεσα τους και μέλη της ΑΡΑΝ επεδίωξαν κρυβόμενοι/ες πίσω από το σχήμα στο οποίο συμμετέχουν, να διαλύσουν την ιδρυτική διαδικασία σχήματος, φωνάζοντας, τραμπουκίζοντας και διώχνοντας κόσμο από τη διαδικασία. Επίφαση η πρόσφατη αποχώρηση μελών από το έτερο σχήμα καθως σύμφωνα με στελέχη της ΑΡΑΝ “εδώ θα γίνεται ότι λέμε εμείς”. Οι ίδιοι άνθρωποι προσπάθησαν να αποκλείσουν το καινούργιο σχήμα από το να έχει πολιτικό χώρο στη σχολή. Οι ίδιοι άνθρωποι, ανάμεσα τους πάλι και στελέχη της ΑΡΑΝ έβαλαν στο στόχαστρο το νεοσυσταθέν σχήμα στην Αρχιτεκτονική του ΕΜΠ την ημέρα των φοιτητικών εκλογών, προσπαθώντας να οικειοποιηθούν με τραμπούκικους όρους τους χώρους του σχήματος σε μια προσπάθεια κυριολεκτικά να το κρύψουν και να το «εξαφανίσουν». Αυτό εννοούν άραγε ως «συλλογικό κοινωνικό και πολιτικό πειραματισμό», την απόπειρα φίμωσης με οργανωτικούς όρους αριστερών, αγωνιστικών δυνάμεων;

2) Στο Γεωπονικό Αθήνας τα μέλη της νΚΑ κυριολεκτικά εξωθήθηκαν από τα μέλη της ΑΡΑΝ από το σχήμα (και αποκλείστηκαν από τα ηλεκτρονικά του μέσα) λόγω πολιτικής διαφωνίας σε σχέση με την πολιτική τοποθέτηση της καταγραφής ΕΑΑΚ- ΑΡΕΝ, τοποθέτηση που επιβλήθηκε με σκληρά οργανωτικούς όρους και σίγουρα όχι με τη λογική της “θέσης-αντίθεσης-σύνθεσης”. Είναι ενδεικτική η στάση άρνησης το σχήμα να κάνει διαδικασία, παράλληλα με την οποία τα μέλη της ΑΡΑΝ εν κρυπτώ αποφάσισαν και ανακοίνωσαν στο σχήμα ότι έχει κανονιστεί ενωτική διαδικασία με άλλο σχήμα του Φοιτητικού Συλλόγου. Αυτό εννοούν ξανά τα μέλη της ΑΡΑΝ όταν μιλούν για «γραμμή» των σχημάτων που «δεν προέρχεται από κάποιο πολιτικό και κομματικό φορέα»;

3) Για τον ίδιο λόγο στην Νομική Κομοτηνής, μέλος της ΑΡΑΝ παρέκαμψε ακόμα και την εφορευτική επιτροπή, παρεμποδίζοντας μέλος του σχήματος από το να τυπώσει τα ψηφοδέλτια αν δεν δηλωνόταν η καταγραφή της αρεσκείας του. Η ΑΡΑΝ στο ίδιο σχήμα επεδίωξε (ανεπιτυχώς) να εμποδίσει το σχήμα από το να βγάλει καταγγελία στους μπράβους του Κούγια που προπηλάκισαν μέλη του, έπειτα από παρέμβαση του σχήματος σε εκδήλωση της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ. Στάση πρωτοφανής για οποιονδήποτε προοδευτικό (ούτε καν αριστερό) άνθρωπο και βαθιά αντισυντροφική, ειδικά στην περίπτωση που μιλάμε για βία που ασκήθηκε από τον μηχανισμό της ΔΑΠ στο ίδιο το σχήμα.

4) Και φτάνουμε στο επίμαχο ζήτημα του γεγονότος της “καταγγελίας” της ΑΡΑΝ όπου αναφέρει: “Η κατάσταση κορυφώθηκε όταν μετά από μια πολιτική διαφωνία που προέκυψε στο εσωτερικό του σχήματος για τον ορισμό εκπροσώπων στο Δ.Σ., η νΚΑ επέλεξε να μεταφέρει τη διαφωνία στο πεδίο της οργανωτικής αντιπαράθεσης.”. Αυτό που μάλλον βολικά ξεχνάει να αναφέρει είναι ότι η “διαφωνία” που προέκυψε για τον ορισμό εκπροσώπων στο ΔΣ κάθε άλλο παρά με κάποια “πολιτική” διαφωνία είχε να κάνει, αλλά αφορούσε ουσιαστικά για άλλη μια φορά τον αποκλεισμό μελών της νΚΑ από την ισότιμη εκπροσώπηση του σχήματος στο ΔΣ. Αποκλεισμός ο οποίος γίνεται προσπάθεια να επιβληθεί συστηματικά από την ΑΡΑΝ μήνες τώρα στο σχήμα και ειδικά τελευταία με την προσπάθεια να εξωθηθεί η νΚΑ από αυτό. Στη διαδικασία του ΔΣ, που επέλεξε να μην συζητήσει καν πριν μένοντας πιστή στο μοτίβο της μη διεξαγωγής σχήματος και ανοιχτής δημοκρατικής συζήτησης, αποφάσισε να επιβληθεί με τραμπούκικους και οργανωτικούς όρους, με τα μέλη της ΑΡΑΝ να σπρώχνουν τα μέλη της νΚΑ, να αρπάζουν τα πρακτικά του συλλόγου και να τους εμποδίζουν σωματικά, μπροστά σε όλες τις υπόλοιπες δυνάμεις του ΔΣ.

Η νΚΑ, όχι μόνο το 2010, αλλά σταθερά ακόμα και τα τελευταία χρόνια αναδεικνύει τις καταστροφικές συνέπειες όλων αυτών των εκφυλιστικών γεγονότων που κατέληγαν σε οπαδικά ξύλα μεταξύ οργανώσεων και έπαιξαν σημαντικό ρόλο ώστε να τραυματιστεί η ΕΑΑΚ και συνολικά η αντικαπιταλιστική αριστερά- όταν άλλες οργανώσεις (ανάμεσα τους και η ΑΡΑΝ) συχνά επέλεγαν τη σιωπή, ρίχνοντας νερό στο μύλο της αντιδραστικής αυτής πολιτικής πρακτικής.

Η νΚΑ προσπαθεί με σταθερό τρόπο όλα αυτά τα χρόνια, τα σχήματα που συμμετέχει να έχουν πραγματική δημοκρατική εσωτερική λειτουργία, που θα εμπλέκει όλους τους αγωνιστές και τις αγωνίστριες στη συζήτηση και στη λήψη αποφάσεων και δεν θα λειτουργούν με προσχηματικό τρόπο, ούτε θα επιβάλλονται κατευθύνσεις «εκ των άνωθεν».  Η αναφορά δε της ΑΡΑΝ στις καταγραφές είναι τουλάχιστον αστεία και στην καλύτερη περίπτωση διαστρέβλωση των όσων ειπώθηκαν, πόσο μάλλον “αποφασίστηκαν” στο σχήμα. Την ίδια στιγμή που η καταγραφή στην οποία αναφέρεται η ίδια για να εντοπίσει την “μεγάλη άνοδο της συνεργασίας ΕΑΑΚ-ΑΡΕΝ” δεν έχει καταγράψει/έχει καταγράψει λάθος όχι 1, όχι 2 αλλά κοντά στα 30 κατεβάσματα πανελλαδικά.

Μας γεννιούνται ειλικρινείς προβληματισμοί και ερωτήματα σχετικά με τον σκοπό δημοσίευσης μιας τέτοιας καταγγελίας και μάλιστα σε αυτήν την τόσο πυκνή περίοδο, που τελικά μόνο ως απολογητής άλλων πολιτικών σχεδίων λειτουργεί. Αρνούμαστε να πιστέψουμε ότι μια οργάνωση της ριζοσπαστικής αριστεράς μπήκε στη διαδικασία να καταγγείλει τη νΚΑ αγνοώντας τα πραγματικά περιστατικά ή έχει τόσο περίσσιο θράσος για να εγκαλεί τη νΚΑ για τα παραπάνω περιστατικά. Δεν μπορούμε να ερμηνεύσουμε αυτή την κίνηση σαν κάτι άλλο πέρα από μια απέλπιδα προσπάθεια αλλαγής της πολιτικής συζήτησης εσωτερικά και εξωτερικά, αυτοσυγκρότησης με τη δημιουργία τεχνητών «σκιάχτρων», ως μια βαλβίδα αποσυμπίεσης από τα δύσκολα πολιτικά ερωτήματα της περιόδου αλλά και την αναμέτρηση με τα πολιτικά όρια των σχεδίων που όλες οι δυνάμεις της αριστεράς έχουν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο επιλέξει το προηγούμενο διάστημα και από τα οποία δεν μπορεί καμία δύναμη –ούτε η νΚΑ- να υπεκφύγει.

Από την πλευρά μας επιλέγουμε να μην δώσουμε καμία συνέχεια σε αυτές τις πρακτικές και την παραφιλολογία. Κάνουμε όμως ξεκάθαρο σε κάθε τόνο και προς πάσα κατεύθυνση, πως για εμάς η πολιτική φυσιογνωμία της αριστεράς, μακριά από ξύλα και τραμπουκισμούς, είναι αξιακή τοποθέτηση (και το έχουμε αποδείξει πολλαπλές φορές στον κόσμο του αγώνα) και άρα είναι αδιαπραγμάτευτη η πολιτική και φυσική ακεραιότητα των μελών μας.

Καλούμε την ΑΡΑΝ αλλά και όλες τις οργανώσεις με αναφορά στην αντικαπιταλιστική και ριζοσπαστική αριστερά το επόμενο διάστημα να προχωρήσουμε στην αναγκαία πολιτική συζήτηση που έχουμε ανοίξει σε όλα τα επίπεδα με πολιτικούς, προγραμματικούς όρους για την ουσιαστική πολιτική ανασυγκρότηση του κινήματος και της πρωτοπορίας του, την συσπείρωση και την διεύρυνση του πόλου της αντικαπιταλιστικής αριστεράς στην κοινωνία και τους κοινωνικούς χώρους.

Όσες δυνάμεις επιλέγουν σε αυτή την συγκυρία την μικροπολιτική, την καταγγελιολογία και την εσωστρέφεια τους από την άλλη, δικαίωμα τους να το κάνουν. Μην περιμένουν όμως να ακολουθήσουμε σε αυτή την κατρακύλα.

Η νΚΑ έχει καταθέσει σαφή πολιτική πρόταση για το Φοιτητικό Κίνημα και την φοιτητική αριστερά επάνω στην οποία θα ρίξει όλες τις δυνάμεις της. Το επόμενο διάστημα εντείνουμε την πλατιά μας εξόρμηση στη νεολαία! Συνεχίζουμε αποφασιστικά τις προετοιμασίες για ένα ακόμα πιο μαζικό και επιτυχημένο Φεστιβάλ Αναιρέσεις που επιδιώκουμε να είναι πολιτικό γεγονός για όλη τη νεολαία και οργανώνουμε την προεκλογική μας παρέμβαση για ακόμα μεγαλύτερη ενίσχυση της αντικαπιταλιστικής αριστεράς και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ στις επικείμενες εκλογές ειδικά στη νεολαία! Μόνο εκεί -και ούτε χιλιοστό χαμηλότερα- βάζουμε τον πολιτικό πήχη της επόμενης περιόδου, με εξωστρέφεια και μαχητικότητα!

νεολαία Κομμουνιστική Απελευθέρωση
οργάνωση Πάτρας

01/06/2023