νΚΑ Πάτρας: Οι συνδικαλιστικές διώξεις και η τρομοκρατία δεν θα περάσουν!

νΚΑ Πάτρας: Οι συνδικαλιστικές διώξεις και η τρομοκρατία δεν θα περάσουν!

Το φοιτητικό κίνημα θα τους σαρώσει!

Σε μια πρωτοφανή πειθαρχική ποινή προχώρησε ο πρόεδρος του τμήματος των Πολιτικών Μηχανικών Α. Τριανταφύλλου, απέναντι σε τέσσερις φοιτητές-συνδικαλιστές του συλλόγου φοιτητών της σχολής, ανάμεσα τους και δύο μέλη του σχήματος Ανακίνηση-Attack και της νΚΑ. Ο πρόεδρος του τμήματος επέβαλλε αποκλεισμό των τεσσάρων φοιτητών-τριών από την συμμετοχή τους στην εξεταστική του Ιουνίου (!), λόγω της συμβολής τους στην υλοποίηση των αποφάσεων των μαζικών Γενικών Συνελεύσεων του συλλόγου και των καταλήψεων ενάντια στο νομό για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια και το μεγάλο κίνημα των προηγούμενων μηνών. Είναι ενδεικτικό, πως η ποινή ανακοινώθηκε στους τέσσερις φοιτητές την τελευταία μέρα λειτουργίας του πανεπιστημίου πριν την περίοδο του Πάσχα, για να αποφευχθούν περαιτέρω αντιδράσεις.

Πρόκειται για απαράδεκτη ενέργεια πολιτικής και συνδικαλιστικής δίωξης, που παραπέμπει ευθέως σε άλλες εποχές. Έχοντας εξαπολύσει έναν πόλεμο λάσπης και κατασυκοφάντησης του αγώνα του φοιτητικού κινήματος το προηγούμενο διάστημα,  ο πρόεδρος του τμήματος κατ’ εφαρμογή του νόμου Κεραμέως-Χρυσοχοΐδη (ν. 4957/2022) διακηρύσσει ότι πράττει τα δέοντα (!) στο όνομα της νομιμότητας, απέναντι σε κομματικές ομάδες που κρατούν σε ομηρία τον ίδιο και τον πανεπιστήμιο. Από αυτή την «παράσταση», δεν θα μπορούσε να λείπει και η πρυτανική αρχή Μπούρα, η οποία έσπευσε να στηρίξει τον Τριανταφύλλου καταγγέλλοντας τις παράνομες καταλήψεις, που «καταπατούν θεμελιώδη δικαιώματα μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας», αλλά και τους «προπηλακισμούς» που δέχθηκε ο πρόεδρος του τμήματος. Είναι γνωστό βέβαια ότι ο ίδιος και άλλοι καθηγητές του τμήματος, με τραμπούκικες συμπεριφορές, έσπασαν τις κινητοποιήσεις των φοιτητών, τους έβριζαν και τους απειλούσαν χυδαία.

Η ενορχηστρωμένη προσπάθεια αντιστροφής της πραγματικότητας από τον πρόεδρο του τμήματος και την πρυτανική αρχή, έχει έναν και μόνο στόχο. Να υποβαθμίσουν και να καταστείλουν το μεγαλειώδες φοιτητικό κίνημα που έχει ξεκινήσει για την υπεράσπιση της δημόσιας εκπαίδευση. Έχουν αποδείξει στη πράξη, ότι βρίσκονται σε πλήρη σύμπλευση με την πολιτική της ΝΔ και όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων, που στοχεύει στην διάλυση του δημόσιου δωρεάν πανεπιστημίου. Δηλώνουν παρών, στην υπεράσπιση του επιχειρηματικού πανεπιστημίου, και όχι του δημόσιου όπως διακηρύττουν. Από τα δίδακτρα σε μεταπτυχιακά και προπτυχιακά, μέχρι την άμεση εμπλοκή πολυεθνικών εταιρειών σε προγράμματα σπουδών και την έρευνα, θέλουν ένα πανεπιστήμιο κομμένο και ραμμένο στις ανάγκες της αγοράς, και το καθηγητικό κατεστημένο σε ρόλο νεροκουβαλητή των συμφερόντων τους. Σε αυτό το πανεπιστήμιο δεν χωράει καμία φωνή αντίστασης, τους είναι εμπόδιο οι φωνές των φοιτητών και των εργαζομένων που διαμαρτύρονται και αγωνίζονται ενάντια σε αυτά τα σχέδια.

Κορύφωση αυτών των μεθοδεύσεων ήταν οι ψευδείς δηλώσεις περί ομηρίας του πρύτανη Μπούρα, την Παρασκευή 26/04 κατά την διάρκεια κινητοποίηση των φοιτητικών συλλόγων. Ο πρύτανης κλειδώθηκε μέσα στο γραφείο του, αρνούμενος εμμονικά -όπως μας έχει συνηθίσει- να δώσει εξηγήσεις στους φοιτητικούς συλλόγους που απαιτούσαν την απόσυρση των πειθαρχικών διώξεων.

Ο αγώνας του φοιτητικού κινήματος δεν καταστέλλεται, ούτε τρομοκρατείται. Οι πρωτοφανείς κινητοποιήσεις στην άλλη του κόσμου, στα μεγάλα πανεπιστήμια (π.χ. MIT, Harvard, Columbia) απέναντι στην ανοιχτή στήριξη στο δολοφονικό κράτος του Ισραήλ, δείχνει ότι υπάρχει ένα βαθύ ρεύμα εναντίωσης και αμφισβήτησης της επιχειρηματικής εκπαίδευσης, ενός πανεπιστημίου που είναι κομμένο και ραμμένο για τις ανάγκες της αγοράς. Που συνεργάζεται με επιχειρήσεις που στηρίζουν το κράτος-τρομοκράτη και σκοτώνει εκατοντάδες παιδιά καθημερινά. Αυτό το ρεύμα έχει βαθιές ρίζες και στο ελληνικό πανεπιστήμιο. Έχει ανοιχτούς λογαριασμούς, με όσους στερούν τις μορφωτικές ανάγκες της νέας γενιάς και δεν υποχωρεί!

Είναι γελασμένοι αν πιστεύουν πως με τις απειλές τους θα κάμψουν την αγωνιστική διάθεση του φοιτητικού κινήματος. Από την πλευρά μας, δεσμευόμαστε πως θα συνεχίσουμε μέχρι τέλους, την πάλη για δημόσια δωρεάν παιδεία χωρίς ταξικούς φραγμούς, ενάντια στην πολιτική κυβέρνησης-ΕΕ-κεφαλαίου, για ολόπλευρη μόρφωση και γνώση στο ύψος των αναγκών μας. Τους κάναμε ξεκάθαρο, πως δεν θα περάσουν οι διώξεις, θα τις πάρουν πίσω!

Καλούμε όλους τους φοιτητικούς συλλόγους, τα εργατικά σωματεία, φορείς της πόλης της Πάτρας, πολιτικές οργανώσεις να σταθούν στο πλευρό των τεσσάρων φοιτητών, να καταδικάσουν την προσπάθεια πειθάρχησης και ποινικοποίησης του αγώνα.

Να πάρουν πίσω εδώ και τώρα τις πειθαρχικές διώξεις.

Απαιτούμε την κατάργηση του ν. 4957/2022, και όλων των αντιεκπαιδευτικών νόμων.