νΚΑ: Τράπεζα… προβλημάτων για τα σχολεία

νΚΑ: Τράπεζα… προβλημάτων για τα σχολεία

Για 2η σερί μέρα κατέρρευσε η τράπεζα θεμάτων στα σχολεία δημιουργώντας έξτρα άγχος στους μαθητές και τις μαθήτριες που πήγαν να δώσουν τις ενδοσχολικές τους εξετάσεις. Το υπουργείο επιμένει παρά την χθεσινή ταλαιπωρία των παιδιών, ότι η τράπεζα πρέπει να εφαρμοστεί κανονικά και να μην βάλουν θέματα οι καθηγητές. Ανένδοτη η κυβέρνηση της ΝΔ δεν τα παρατάει με την τράπεζα που χρυσοπλήρωσε 1 εκατομμύριο € κάνοντας τη χάρη στον ΟΟΣΑ που την πρότεινε σε μελέτη του, ως εργαλείο αξιολόγησης μαθητών, εκπαιδευτικών και σχολείων.

Άρα προειδοποιεί εμμέσως τους μαθητές και τις μαθήτριες ότι θα συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν αντίστοιχη ταλαιπωρία και τις επόμενες μέρες των εξετάσεων;

Δεν είναι όμως το μόνο πρόβλημα η κατάρρευση του συστήματος αποστολής θεμάτων. Πολλοί εκπαιδευτικοί έχουν καταγγείλει ότι η τράπεζα δεν έστελνε 3 πιθανές επιλογές για το αντίστοιχο θέμα εξέτασης, αλλά λιγότερες, με αποτέλεσμα να καταργείται στην πράξη η δυνατότητά τους να επιλέξουν κάποιο θέμα που θα είναι πιο κοντά στις δυνατότητες των μαθητών της τάξης τους. Επίσης υπάρχουν καταγγελίες για θέματα που είχαν στοιχεία εκτός ύλης, ήταν κακοδιατυπωμένα ή έλειπαν απαραίτητα δεδομένα για να λυθούν.

Το υπουργείο όμως δεν θέλει να υποχωρήσει ακόμα και μετά το φιάσκο, γιατί ξέρει ότι η τράπεζα θεμάτων είναι ένα κεντρικό εργαλείο ώστε να δημιουργούνται ταξικοί φραγμοί μέσα από εξεταστικά φίλτρα, που θα πετάξουν παιδιά εκτός του σχολείου και θα τα αποθαρρύνει να συνεχίσουν μέχρι και στο πανεπιστήμιο. Ταυτόχρονα θέλει να το χρησιμοποιήσει ως ένα κριτήριο κατηγοριοποίησης των σχολείων, που αξιολογώντας τα «αντικειμενικά» αποτελέσματα των εξετάσεων  θα νομιμοποιεί τα εκπαιδευτικά voucher και την ελεύθερη επιλογή σχολείου,   θα δίνει και την αντίστοιχη χρηματοδότηση μόνο στα σχολεία που «αξίζουν».  Τα μαθησιακά αποτελέσματα με τον μανδύα των αδιαμφισβήτητων αντικειμενικών τεχνοκρατικών τεκμηρίων  και εξετάσεων, όποια μορφή και αν έχουν εφαρμοστεί  από όλες τις κυβερνήσεις (ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ) αποσκοπούν και υπηρετούν την εναρμόνιση και την εκ βάθρων αναδιαμόρφωση όλων των πλευρών της εκπαίδευσης

Οι μαθητές και οι μαθήτριες δεν πρέπει να ανεχτούν αυτή την παρωδία. Να σηκώσουν κεφάλι και να απαιτήσουν:

  • Όλα τα επόμενα μαθήματα των ενδοσχολικών εξετάσεων να δοθούν με θέματα από τους καθηγητές των τμημάτων.
  • Η τράπεζα θεμάτων δεν παίρνει διορθώσεις, αλλά πρέπει να καταργηθεί εδώ και τώρα!
  • Να καταργηθεί η ΕΒΕ και όλοι οι φραγμοί που βάζουν στα παιδιά των πιο λαϊκών οικογενειών για να τα πετάνε έξω από τα σχολεία και τα πανεπιστήμια.