Ο ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΙΔΕΙΑ ΔΕΝ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΕΊΤΕ-ΔΕΝ ΚΑΤΑΣΤΈΛΛΕΤΑΙ!

Ο ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΙΔΕΙΑ ΔΕΝ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΕΊΤΕ-ΔΕΝ ΚΑΤΑΣΤΈΛΛΕΤΑΙ!

Το Σάββατο το πρωί αστυνομικές δυνάμεις ΟΠΚΕ και ΜΑΤ εισέβαλαν στο χώρο των φοιτητικών εστιών του ΕΚΠΑ, πραγματοποιώντας στοχευμένη επίθεση σε κατειλημμένους χώρους συλλογικοτήτων, τρομοκρατώντας οικότροφους/ισσες και κάνοντας προσαγωγές. Πρόσχημα σύμφωνα με τη σύντομη ανακοίνωση της αστυνομίας αποτέλεσε ότι «άτομα τα οποία εμπλέκονται στους εμπρησμούς οχημάτων που έχουν σημειωθεί στην περιοχή, έχουν αναζητήσει καταφύγιο μέσα στο Πανεπιστήμιο». Μάλιστα, τονίζεται ότι «οι αστυνομικοί εντόπισαν στη φοιτητική εστία κράνη, κρότου λάμψης, μπουκάλια, κοντάρια». Η επέμβαση είχε προετοιμαστεί τις τελευταίες μέρες, όταν και η ΦΕΠΑ είχε κυκλωθεί από αστυνομικές δυνάμεις (ΔΕΛΤΑ, κρατική ασφάλεια), ενώ υπήρχε και παρακολούθηση μέσω ασφαλιτών και drone!
Άραγε, από που και ως που κρίνεται απαραίτητη η εισβολή της αστυνομίας σε πανεπιστημιακό χώρο με το πρόσχημα ότι έχουν προηγηθεί εμπρησμοί σε σημείο κοντά στις φοιτητικές εστίες; Tι σχέση έχει με την εγκληματικότητα η εύρεση χρησιμοποιημένων βομβίδων κρότου λάμψης (που προφανώς είχε αφήσει ως ενθύμιο η αστυνομία από προηγούμενες «επεμβάσεις» της στη ΦΕΠΑ!); Τι πληροφορίες συνδέουν τα γεγονότα με τις καταλήψεις συλλογικοτήτων, όπως οι Πολιτιστικές Ομάδες ΦΕΠΑ που είναι γνωστό ότι η μόνη «εγκληματικότητα» τους σχετίζεται με την κατάληψη ενός χώρου για τη διεξαγωγή δωρεάν και ανοιχτών πολιτιστικών μαθημάτων και εκδηλώσεων που συμμετέχει πλήθος κόσμου τη στιγμή που το Πανεπιστήμιο ήθελε να βάλει εταιρίες και είσοδο επί πληρωμή στο συγκεκριμένο χώρο;
Λίγη ώρα αργότερα ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις περικύκλωσαν το κτήριο και τον περιβάλλον χώρο της ΣΘΕ του ΑΠΘ στην Θεσσαλονίκη, την στιγμή που πραγματοποιούταν δράση φοιτητικών συλλόγων της σχολής. Το πρόσχημα αυτή την φορά ήταν οι «φθορές στην βιβλιοθήκη του βιολογικού», με την αστυνομία να προχωράει σε συλλήψεις 49 φοιτητ(ρι)ων, ενώ συνέχισε για ώρες να βρίσκεται εντός του κτηρίου προσπαθώντας να συλλέξει αποδεικτικά στοιχεία φτάνοντας στο σημείο να μαζεύει δακτυλικά αποτυπώματα από τον χώρο. Είναι πραγματικά άξιο απορίας το τι αποδεικνύει η εύρεση δακτυλικών αποτυπωμάτων φοιτητ(ρι)ων σε μια σχολή που τελεί εδώ και 2 μήνες υπό κατάληψη και γεννά ανησυχίες για το τι θέλει πραγματικά να κάνει η αστυνομία με αυτά τα στοιχεία, δεδομένου αντίστοιχων στημένων διώξεων στο παρελθόν.
Το μόνο που αποδεικνύουν τα ευρήματα της αστυνομία είναι ότι στην σχολή πραγματοποιούταν κατάληψη, ότι φοιτητικοί σύλλογοι οργανώνουν τον αγώνα τους και οργάνωσαν μια δράση επανοικειοποίησης ενός προαύλιου χώρου της σχολής τους. Συγκεκριμένα είναι ο χώρος ανάμεσα στο κτήριο της ΣΘΕ και του Βιολογικού, μπροστά απο την πασίγνωστη από τα προηγούμενα χρόνια βιβλιοθήκη του βιολογικού. Αυτή που αν και η κατασκευή της αφορά την ανακαίνιση ενός εσωτερικού χώρου διαρκεί εδώ και 2,5 χρόνια και που το μόνο αποτέλεσμα που έχει είναι την μόνιμη δικαιολογία για την επέμβαση αστυνομικών δυνάμεων στον χώρο του ασύλου. Οι ζημιές που αναφέρουν σε δημοσιεύματα και σε δηλώσεις τους κυβερνητικά στελέχη προφανώς δεν υπάρχουν, αλλιώς θα βλέπαμε προφανώς αυτές και όχι σημαίες και πανό στα ευρήματα τους. Για αυτό άλλωστε βάλθηκαν χθες με τις ώρες να ψάχνουν μέσα στο κτήριο της ΣΘΕ, μήπως και μπορέσουν κάπως να στοιχειοθετήσουν κατηγορίες ενάντιων των αγωνιζόμενων φοιτητ(ρι)ων.
Μετά τις εισαγγελικές έρευνες για τις καταλήψεις, τις αστυνομικές επεμβάσεις στην κατάληψη της Νομικής του ΔΠΘ και την Πρυτανεία του ΑΠΘ, τις επιθέσεις της αστυνομίας στις πορείες των φοιτητικών συλλόγων χθες είδαμε τις δύο εισβολές της αστυνομίας στο άσυλο μέσα σε λίγη ώρα στην Αθήνα και την Θεσσαλονίκη. Οι σχεδόν ταυτόχρονες επιχειρήσεις που συνεχίστηκαν με την τοποθέτηση του ίδιου του Μητσοτάκη για αυτές, που μάλιστα απειλούσε με διαγραφές των φοιτητ(ρι)ων, όπως και η προθυμία των ΜΜΕ να αναπαράγουν την κυβερνητική προπαγάνδα, δείχνει την πολιτική προέλευση αυτών των κατασταλτικών ενεργειών και την ξεκάθαρη στόχευση που έχουν.
Η κυβέρνηση επανέρχεται ακόμα μια φορά με την γνωστή ρητορική της για το «άσυλο ανομίας» και τα «ορμητήρια εγκληματικότητα», προσπαθώντας να φτιάξουν ένα επικοινωνιακό show όπου η αστυνομία και το κράτος φαίνεται ότι κάνουν τη δουλειά τους, «προστατεύοντας τους πολίτες και την δημόσια περιουσία». Προσπαθούν να φτιάξουν ένα βολικό αφήγημα για να κρύψουν ότι οι μόνοι κίνδυνοι του δημοσίου πανεπιστήμιου είναι οι ίδιοι και η πολιτική τους. Με τη μείωση της κρατικής χρηματοδότησης, την ανύπαρκτη συντήρηση των κτιρίων, την διάλυση της φοιτητικής μέριμνας, την παράδοση πτυχών της λειτουργίας στην κερδοφορία των εργολάβων και την πλήρη υποβάθμιση τους με την πρόθεση ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων.
Οι κινητοποιήσεις των φοιτητ(ρι)ων συνεχίζονται για 10η εβδομάδα και παρά την ψήφιση του νόμου Πιερρακάκη οι φοιτητικοί σύλλογοι να για ακόμα μια εβδομάδα πήρα ξανά αποφάσεις μέσα από τις γενικές συνελεύσεις τους για την συνέχιση του αγώνα. Αυτή η κατάσταση προκαλεί ανησυχία στην κυβέρνηση που βλέπει ότι το φοιτητικό κίνημα ήρθε για να μείνει και ότι η σύγκρουση που ξεκίνησε για την δημόσια δωρεάν παιδεία των αναγκών μας θα κρατήσει καιρό. Για αυτό και επιστρατεύει την ακραία καταστολή σε μια απέλπιδα προσπάθεια να εκφοβίσει τους αγωνιζόμενους φοιτητ(ρι)ες. Ότι και να κάνουν όμως οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν το επόμενο διάστημα. Μέσα από τις γενικές συνελεύσεις, τις πορείες και τις καταλήψεις, μέσα από την αναβάθμιση του πολιτικού περιεχομένου και την συνολική σύγκρουση με την εκπαιδευτική αναδιάρθρωση οι φοιτητικοί σύλλογοι θα συνεχίσουν έναν αγώνα διαρκείας για την δημόσια δωρεάν παιδεία των αναγκών μας.

ΕΞΩ Η ΑΣΥΝΟΜΙΑ ΑΠ’ ΤΙΣ ΕΣΤΙΕΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΣΧΟΛΕΣ!

ΑΜΕΣΗ ΑΘΩΩΣΗ ΤΩΝ ΣΥΛΛΦΕΘΕΝΤΩΝ!

Ο ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΙΔΕΙΑ ΔΕΝ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΕΊΤΕ-ΔΕΝ ΚΑΤΑΣΤΈΛΛΕΤΑΙ!