Όχι άλλο αίμα εργατών για τα κέρδη των αφεντικών

Την τελευταία τους πνοή άφησαν την Τρίτη οι δύο εργάτες που σακατεύτηκαν στο κάτεργο του Λάτση στις 8 Μαΐου.
Ο Μπάμπης Δευτεραίος και ο Ραμαντάν Ντελιλάι τραυματίστηκαν βαριά από την έκρηξη στα Ελληνικά Πετρέλαια, σε μια παλιά μονάδα στην οποία εκτελούνταν εργασίες συντήρησης.Η εταιρεία έσπευσε να αποποιηθεί κάθε ευθύνη για το εργοδοτικό έγκλημα, αποδίδοντας στο πόρισμά της – που κατά τραγική ειρωνεία εκδόθηκε την ίδια μέρα που άφησαν την τελευταία τους πνοή οι δύο εργάτες – το δυστύχημα σε «ανθρώπινο λάθος»! Λάθος προφανώς των ίδιων των εργατών, που βρέθηκαν τη λάθος ώρα, στο λάθος μέρος.
Το αίμα των νεκρών και των βαριά τραυματισμένων των ΕΛΠΕ όμως βαραίνει αποκλειστικά την εργοδοσία, που χρησιμοποιεί τους εργάτες ως φθηνή καύσιμη ύλη στη μηχανή της κερδοφορίας του κεφαλαίου. Έτσι εκτοξεύθηκαν τα κέρδη των ΕΛΠΕ σε 417 εκατ. ευρώ το 2014 έναντι 178 εκατ. ευρώ το 2013. Πιέζοντας για να γίνει γρήγορα η δουλειά, με εξαντλητικές υπερωρίες, χωρίς κανένα μέτρο ασφάλειας, με δεκάδες ανειδίκευτους εργάτες και αύξηση των εργαζομένων στους εργολάβους.
«Δεν χτύπησε καν ο συναγερμός. Δεν υπήρχε τρόπος διαφυγής. Θα θρηνούσαμε θύματα». «Ούτε καν μας έχουν μετρήσει, μας βάζουν και δουλεύουμε στοιβαγμένοι», κατήγγειλαν οι εργάτες μετά τη φονική έκρηξη της 8ης Μαΐου.
Βαρύτατες ευθύνες φέρουν όλες οι κυβερνήσεις, που επέτρεψαν στο κεφάλαιο να ξεσαλώσει, διαλύοντας τις εργασιακές σχέσεις, διογκώνοντας τις στρατιές των ανέργων, διαλύοντας τους όποιους ελεγκτικούς μηχανισμούς, αναγκάζοντας τους εργαζόμενους να κυνηγούν το μεροκάματο όπως – όπως, δημιουργώντας το φόντο για εργοδοτικά εγκλήματα όπως στα ΕΛΠΕ.
Βαρύτατες ευθύνες φέρει και η σημερινή κυβέρνηση, που παρά τα μεγάλα λόγια και τα κροκοδείλια δάκρυα για τους νεκρούς και σακατεμένους εργάτες ορκίζεται στην κερδοφορία του κεφαλαίου, διατηρεί άθικτο το μνημονιακό πλαίσιο και ετοιμάζεται να το ενισχύσει με τη νέα συμφωνία, ενώ αφήνει την τήρηση των κανόνων ασφαλείας και του εργατικού δικαίου στο… φιλότιμο των καπιταλιστών.
Εκφράζουμε τα βαθύτερα συλλυπητήρια στις οικογένειες των νεκρών εργατών και όσων δίνουν ακόμα τη μάχη για τη ζωή.
Όχι άλλο εργατικό αίμα στη μηχανή παραγωγής κερδών για το κεφάλαιο
Να πληρώσει η εργοδοσία για το νέο έγκλημα στα ΕΛΠΕ
Το κεφάλαιο να υποχρεωθεί να πληρώσει για μέτρα ασφάλειας και υγιεινής στους χώρους δουλειάς.
Να καταργηθεί το καθεστώς των εργολαβικών συνεργείων μέσα στις επιχειρήσεις.
Ίσα εργατικά δικαιώματα και μισθοί για όλους τους εργάτες.

νεολαία Κομμουνιστική Απελευθέρωση, 19/5/2015