Οι “Ανυπότακτοι Μαθητές” στο πλευρό των μαθητών του 5ου λυκείου Ζωγράφου

Τον τελευταίο καιρό τα προβλήματα των σχολείων γίνονταν όλο και περισσότερα Έτσι, πριν από περίπου 15 μέρες το 5ο λύκειο κατελήφθη από τους μαθητές . Τα αιτήματα τους είναι τα εξής:

1) Απαιτούμαι να μην εφαρμοστεί η εγκύκλιος που στάλθηκε από το Υπουργείο Παιδείας στο διευθυντή του σχολείου μας. Σύμφωνα με αυτή, τα τμήματα κατεύθυνσης της τρίτης λυκείου θα πρέπει να συγχωνευτούν άμεσα, παρ” ότι βρισκόμαστε στη μέση της σχολικής χρονιάς . Αν αυτό πραγματοποιηθεί, θα έχουμε 28 παιδιά σε κάθε τμήμα (πράγμα απαράδεκτο μιας και με τόσα παιδιά είναι αδύνατον να γίνει μάθημα). Σε άλλα σχολεία της γειτονιάς και όχι μόνο, αυτή η εγκύκλιος έχει ήδη εφαρμοστεί και έχουν γίνει συγχωνεύσεις τμημάτων με 30 παιδιά σε κάθε τάξη. Επίσης, πολλά σχολεία έκλεισαν ενώ άλλα συγχωνεύθηκαν. Το 5ο λύκειο απειλείται κι αυτό.
2) Δε θέλουμε ένα σύλλογο ή ένα διευθυντή που να απειλεί τα παιδιά καλώντας την αστυνομία. Θέλουμε ένα σύλλογο να στέκεται στο πλάι μας και να βοηθάει στην επίλυση των προβλημάτων μας. Θέλουμε να συνεργάζονται καθηγητές, μαθητές και γονείς για ένα ελεύθερο, δημόσιο και δωρεάν σχολείο, χωρίς αυταρχισμό, απειλές και αστυνόμευση. Στο σχολείο μας αντιμετωπίζουμε τέτοια προβλήματα αυταρχισμού, κυρίως από τη μεριά του διευθυντή και κάποιων μεμονωμένων μελών του Δ.Σ. του περσινού συλλόγου γονέων. Επιπλέον, για το διευθυντή συγκεκριμένα υπάρχουν παράπονα από γονείς, καθηγητές και κυρίως από τα παιδιά, αφού τους απαγορεύει να μπαίνουν στο σχολείο μετά τις 8.15 και έχει ο ίδιος κατηγορηθεί για τοποθέτηση καμερών στο χώρο του σχολείου, πράγμα απαράδεκτο που προσβάλλει τους καθηγητές και τους μαθητές και απαγορεύεται από το νόμο.
3) Η σωστή συντήρηση του σχολείου. Στο σχολείο μας λείπουν σαπούνια, χαρτιά τουαλέτας και σφουγγάρια πίνακα. Επίσης υπάρχει έλλειψη πετρελαίου και ορισμένες φθορές, όπως σπασμένα τζάμια, που μπορούν να γίνουν πολύ επικίνδυνα.

Μετά από μια βδομάδα κατάληψης, οι μαθητές παρέδωσαν το σχολείο στο διευθυντή και του έδωσαν 5 μέρες διορία, ώστε να τηρήσει τις υποχρεώσεις του και να εκπληρώσει τα αιτήματα της κατάληψης. Υποσχέθηκε στους μαθητές ότι την επόμενη μέρα που θα άνοιγε το σχολείο δεν θα έμπαιναν οι απουσίες, κάτι το οποίο δεν έγινε . Την επόμενη εβδομάδα τηρήθηκαν τα πιο επιφανειακά και «εύκολα» αιτήματα, όπως η αντικατάσταση του τζαμιού και η προμήθεια πετρελαίου και με όλα τα άλλα και πιο σημαντικά δεν ασχολήθηκαν καν. Τη Τετάρτη λοιπόν, το 15μελές πήρε την απόφαση να ξανακλείσει το σχολείο .

Η Πρωτοβουλία Ανυπότακτων Μαθητών στηρίζει το 5ο λύκειο Ζωγράφου και συμπαραστέκεται στα προβλήματά του. Θα είναι στο πλευρό του στον αγώνα του για ένα σχολείο πιο φιλικό προς όλους .