Οι ελεύθεροι χώροι μας ανήκουν!

Οι ελεύθεροι χώροι μας ανήκουν!

Ανακοίνωση της νεολαίας Κομμουνιστική Απελευθέρωση

ΟΙ ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΧΩΡΟΙ ΜΑΣ ΑΝΗΚΟΥΝ! ΔΕΝ ΘΑ ΤΟΥΣ ΧΑΡΙΣΟΥΜΕ!

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΝΕΟΛΑΙΑ!

Η περίοδος σταδιακής άρσης των μέτρων αντιμετώπισης της πανδημίας φέρνει στην επιφάνεια ολοένα και περισσότερα στοιχεία των κυβερνητικών σχεδίων για την επόμενη μέρα. Η επίθεση στους εργαζόμενους προχωράει ακάθεκτη με fast track διαδικασίες (φοροελαφρύνσεις στην εργοδοσία και επιδόματα πείνας στους εργαζομένους, απελευθέρωση των απολύσεων μετά τις 15 Ιούνη, νομοσχέδια για εκπαίδευση και περιβάλλον κ.α.) ενώ παράλληλα, εντείνεται η επικοινωνιακή και πολιτική προετοιμασία για ένα ενδεχόμενο δεύτερο κύμα της πανδημίας στην Ελλάδα. Μεθοδευμένα με βοηθό τα συστημικά media η συζήτηση μετακινείται μέσω «ατομικής ευθύνης» στον δήθεν ανεύθυνο λαό και την παράλληλη στοχοποίηση όλων όσων μέχρι στιγμής σήκωσαν ανάστημα για να μην πληρώσει ο λαός τα σπασμένα, αποκρύπτοντας έτσι την ευθύνη της κυβέρνησης που δεν έχει κάνει τίποτα για την ουσιαστική θωράκιση του δημόσιου συστήματος υγείας.

Για αυτό τον λόγο η κυβέρνηση ενισχύει την αστυνομία με προσλήψεις και εξοπλισμό, αλλά και την «απελευθερώνει» από κάθε περιορισμό. Συγκροτούν τον εκτελεστικό βραχίονα του κράτους για την προώθηση αυτής της βάρβαρης πολιτικής. Στην αρχή έβγαλε την αστυνομία στους δρόμους να ελέγχει κάθε μας μετακίνηση και στη συνέχεια τα ΜΑΤ στις πλατείες. Τα περιστατικά καταστολής και αστυνομικής βίας στις πλατείες Αγ. Παρασκευής, Κυψέλης & στην Καλλιθέα της Θεσσαλονίκης αποτελούν τα πρώτα δείγματα γραφής στις νέες συνθήκες του δόγματος «νόμος και τάξη». Το μήνυμα είναι σαφές, οι ελεύθεροι χώροι είναι κέντρα υψηλού υγειονομικού κινδύνου (!;!) όταν αξιοποιούνται ελεύθερα από την νεολαία και τους εργαζόμενους, αλλά και ιδανικοί για κυβερνητικές φιέστες υπό τις τυμπανοκρουσίες των ΜΜΕ.

Η απάντηση λοιπόν είναι αυταρχισμός και προκλητική καταστολή στην νεολαία που αξιοποιεί τις πλατείες και τους λιγοστούς ελεύθερους χώρους πρασίνου στην πόλη, και ευθεία επίθεση στις δυνάμεις τις αντικαπιταλιστικής αριστεράς ως υποκινητών των κινητοποιήσεων. Η τακτική της κυβέρνησης οδηγεί επί της ουσίας σε διευκολύνσεις στην εκμετάλλευση πάρκων πλατειών και παραλιών από το κεφάλαιο και συρρίκνωση των ελεύθερων χώρων στην πόλη για τον λαό. Προωθούν διπλασιασμό των τραπεζοκαθισμάτων και επέκτασή τους και στους δρόμους, την στιγμή που ποινικοποιείται το να κάθεται κάποιος με την παρέα του σε μια πλατεία!

Πρόκειται για μια τακτική που συνδέεται άμεσα με την συνολικότερη προσπάθεια εμπορευματοποίησης κάθε τετραγωνικού της ζωής μας. Είδαμε άλλωστε μέσα στην πανδημία να περνάνε fast track νόμους που πλήττουν το περιβάλλον και μας στερούν το δημόσιο χώρο, όπως η ίδρυσης εταιρείας Α.Ε. για τη διαχείριση του Εθνικού Κήπου και του Φιλοπάππου ή το πράσινο φως για μπουλντόζες στο Ελληνικό. Όλα αυτά, ενώ σύμφωνα με τον ΠΟΥ (Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας) η ελάχιστη αναλογία πρασίνου στις πόλεις δεν πρέπει να είναι κάτω από 9μ2/ κάτοικο και στις ελληνικές πόλεις με δυσκολία προσεγγίζουμε τα 2-2,5 μ2/ κάτοικο.

Ήρθε λοιπόν ο καιρός να διδαχτούμε από την πανδημία! Με τον κορωνοϊό αναδείχθηκε η ανάγκη υπεράσπισης του φυσικού περιβάλλοντος απέναντι στα συμφέροντα που το θυσιάζουν για τα κέρδη αλλά και τη διαμόρφωση των πόλεων όχι μόνο με γνώμονα τα κέρδη του κεφαλαίου. Θέλουμε πλατείες, πάρκα, ελεύθερους δημόσιους χώρους για να κοινωνικοποιηθούμε, να διασκεδάσουμε φθηνά, να αθληθούμε, να φλερτάρουμε, να παίξουμε με τα παιδιά μας.

Οι πλατείες και οι ελεύθεροι χώροι ανήκουν στον λαό και όχι στα κέρδη τους!