Όταν η πατριαρχία σηκώνει χέρι δε χωράει να κάνουμε τουμπεκί! Ούτε τρίχα από τα μαλλιά μας!

Ο άγριος ξυλοδαρμός της φοιτήτριας από τον Ν. Γκιτσάκη, ερευνητικό προσωπικό και διδάσκοντα του τμήματος Χωτροταξίας, άνοιξε τον ασκό του Αιόλου! Περιστατικά σεξιστικής βίας άρχισαν και ίσως συνεχίσουν για λίγες μέρες να βλέπουν το φως της δημοσιότητας στον τοπικό τύπο. Ο σεξισμός, η έμφυλη, ομοφοβική και τρανσφοβική βία δεν έπεσαν από τον ουρανό! Γνήσια τέκνα μιας πατριαρχίας, που εδώ και τουλάχιστον τρεις αιώνες βρίσκεται σε σχέση αλληλοτροφοδότησης με την οικονομική εκμετάλλευση στον καπιταλισμό, εντοπίζονται στην επιτέλεση της ανδρικής κυριαρχίας σε πολλαπλά πεδία της κοινωνικής έκφρασης. Η σωματική και ψυχολογική άσκηση σεξιστικής βίας σε χώρους εργασίας, σε παρέες, στη θεώρηση του καταμερισμού εργασίας, στο σχολείο, στην οικογένεια, στην αναπαραγωγή στερεοτύπων λεκτικά ή έμπρακτα, στο σεξουαλικό προσανατολισμό και την έκφρασή του, δείχνει πως η ανδρική κυριαρχία είναι τόσο βαθιά ριζωμένη, ώστε δεν χρειάζεται δικαιολόγηση. Επιβάλλεται η ίδια ως προφανής και καθολική.

Απέναντι σε αυτή την πολιτικά και κοινωνικά κατασκευασμένη «ανδρική τάξη», βαθιά ενσωματωμένη και αιμοδοτούμενη από την ιεράρχηση των καπιταλιστικών σχέσεων, πρέπει να δοθεί ανυποχώρητος αγώνας για να σπάσει η σιωπή της ντροπής, του ψυχικού πόνου, του καθωσπρεπισμού και του προνομίου της κοινωνικής θέσης εξουσίας – γοήτρου των δραστών, που θα επιχειρηθεί να κουκουλώσουν τα γεγονότα και να αμβλύνουν τις αντιδράσεις με επιφανειακές κινήσεις διαχείρισης, ώστε να λήξουν όλα αθόρυβα. Η απόσυρση τόσο της μήνυσης της φοιτήτριας όσο και της ξεδιάντροπης «αντι» – μήνυσης του Γκιτσάκη προς τη φοιτήτρια για «ψευδή καταμήνυση, απειλή και εξύβριση» (!!!), δείχνουν περίτρανα το μέγεθος της υποκρισίας και της προσπάθειας να καταλαγιάσει ο θόρυβος, με ημίμετρα. Η πολιτική μάχη όμως για την κοινωνική χειραφέτηση του συλλογικού υποκειμένου της τάξης και κάθε καταπιεσμένου και κακοποιημένου ανθρώπου, δεν κοπάζει με την απόσυρση των μηνύσεων, ούτε περιμένει την αστική δικαιοσύνη για να διεκδικήσει και να αποδώσει την κοινωνική δικαιοσύνη! Η μάχη αυτή δεν είναι συμβολική, είναι καθημερινή και διεξάγεται με όπλο την κινηματική φαρέτρα που επιβάλει το κοινωνικό δίκαιο και μόνο έτσι έχει κατακτηθεί η όποια νομική κατοχύρωση ενάντια στη σεξιστική βία και κακοποίηση.

Η διοίκηση του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, τη στιγμή που πλήθος ακαδημαϊκών μελών του εκδίδουν τόμους επιστημονικών δημοσιεύσεων για τις διακρίσεις, το κοινωνικό φύλο, το σεξισμό κ.ο.κ. αρκέστηκε σε μια μουδιασμένη, λακωνική ανακοίνωση, η οποία απλά ενημερώνει ότι διατάχθηκε ΕΔΕ, ότι επιβλήθηκε αναστολή καθηκόντων στον Γκιτσάκη και το περιστατικό απλά προκάλεσε «θλίψη». Αυτό φυσικά, γιατί μετά από τις διαστάσεις που πήρε το θέμα δεν μπορούσε να κάνει και αλλιώς… Ωστόσο τα ψηφίσματα καταδίκης της επίθεσης με μπογιές που δέχτηκε πριν 3 μήνες ο πρόεδρος των ΕΛΠΕ, καλεσμένος στα πλαίσια μαθήματος του στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ, μέλος της επιτροπής του «υπερταμείου» των ιδιωτικοποιήσεων και περιφερειακού συμβούλου Γ. Σταμπουλή, από τμήματα, σύγκλητο και κοσμητείες ξεπηδούσαν το ένα μετά το άλλο και κάθε άλλο παρά μουδιασμένες ήταν. Το δε τμήμα Χωροταξίας τότε διατύπωνε ότι «η επίθεση συνιστά συνειδητή άσκηση βίας». Το πανεπιστήμιο δεν απέδειξε τώρα ότι έχει ξεκάθαρη θέσει συμφερόντων να υπερασπιστεί. Το κάνει κάθε μέρα πράξη μέσα από την υπερεκμετάλλευση εργαζομένων φοιτητών, μεταπτυχιακών, υποψήφιων διδακτόρων και εξωτερικών συνεργατών, σε εργαστήρια, ερευνητικά έργα, με απλήρωτες πρακτικές, ανασφάλιστη εργασία, άντληση υπεραξίας από την πνευματική και χειρονακτική εργασία των χαμηλότερων σε ιεραρχία μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας, υπερεντατικοποίηση των σπουδών και επιβολή των επιχειρηματικών βουλήσεων και αναγκών στην παραγωγή της ακαδημαϊκής γνώσης και του προσανατολισμού της έρευνας. Είναι απολύτως λογικό λοιπόν τα πανεπιστημιακά όργανα να υπερασπίζονται με σθένος τα συμφέροντα των ισχυρών συνεργατών τους και να στέκονται αμήχανα μπροστά στον αυταρχισμό και την εξουσιαστική βία που ασκείται σε μια φοιτήτρια.

Λοιπόν καθαρά και ξάστερα: Ο Γκιτσάκης και ο κάθε επίδοξος νταγκλαράς δε θα τη γλιτώσει με συμβιβασμούς! Η ξευτίλα της αποποίηση των ευθυνών του, οι κινήσεις αντιπερισπασμού με μήνυση προς το θύμα και η προσπάθειά του να τη γλιτώσει στα μουλωχτά, μας εξοργίζουν ακόμα περισσότερο! Δεν θα έχει τόπο να σταθεί στην πόλη από την κοινωνική χλεύη που τον περιμένει!

Στους δράστες σεξιστικών επιθέσεων, στην αυθαιρεσία και τον αυταρχισμό όσων επιχειρούν να αξιοποιήσουν κοινωνικές θέσεις εξουσίας για να κανιβαλίσουν στους πιο αδύναμους κοινωνικά έχουμε ένα μήνυμα: «Ούτε μια τρίχα απ’ τα μαλλιά μας!». Θα μας βρίσκουν συνέχεια μπροστά τους, φανερά, με τη δυναμική και τα όπλα του κινήματος και την ευθύνη μιας πολιτικής υπογραφής, της οποίας ο αντισεξισμός δεν εξαντλείται σε ανακοινώσεις – πυροτεχνήματα!

Να αποπεμφθεί τώρα από κάθε θέση εργασίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ο Ν. Γκιτσάκης!
Οι σεξιστικές επιθέσεις και ο ξυλοδαρμός συνιστούν ποινικό αδίκημα και απαιτούμε την εφαρμογή του όποιου νομικού πλαισίου έχει κατακτήσει το γυναικείο και λοατ κίνημα!
Να πληρώσει για την ψυχική και σωματική φθορά που προκάλεσε!
Καμία/ας θύμα σεξιστικής κακοποίησης μόνη/ος! Κάθε επίθεση ή απειλή, είναι επίθεση και απειλή στα σώματα όλων μας!

Για έναν κόσμο απαλλαγμένο από ταξική και έμφυλη εκμετάλλευση και κάθε μορφή καταπίεσης!

Ν.Α.Ρ.-ν.Κ.Α. Μαγνησίας
οργανώσεις της ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α.