Σχόλιο για τις κυβερνητικές εξαγγελίες για την 1η Μάη

Σχόλιο για τις κυβερνητικές εξαγγελίες για την 1η Μάη

ΝΑΡ για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση  – Γραφείο Τύπου

Σχόλιο για τις κυβερνητικές εξαγγελίες για την 1η Μάη

Απαράδεκτη και πλήρως αντιδημοκρατική παρέμβαση επιχειρεί η κυβέρνηση της ΝΔ στις εκδηλώσεις της Εργατικής Πρωτομαγιάς, με την προκλητική απόφαση να μεταφέρει τον εορτασμό της το Σάββατο 9 Μαΐου, με πρόσχημα την προφύλαξη από τον κορονοϊό.

Καταρχάς, η Εργατική Πρωτομαγιά δεν είναι κρατική γιορτή για να αποφασίζει η κυβέρνηση πότε θα πραγματοποιηθεί. Είναι απεργία, είναι παγκόσμια μέρα τιμής και αγώνα της εργατικής τάξης, κατακτήθηκε με αγώνες και αίμα και δεν μπορεί καμία κυβέρνηση να την «ετεροχρονίσει».

Δεύτερο, η επιλογή της κυβέρνησης της ΝΔ μόνο τυχαία δεν είναι. Κτυπώντας την εργατική 1η Μάη, εξαπολύει προληπτικά πυρά για να κτυπήσει τους εργατικούς λαϊκούς και νεολαιίστικους αγώνες της επόμενης μέρας, καθώς θέλει να ρίξει τα βάρη της κρίσης και της πανδημίας στις πλάτες των εργαζομένων και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων, σύμφωνα με τα συμφέροντα του κεφαλαίου και τις κατευθύνσεις της ΕΕ. Δεν είναι τυχαίο, απ’ αυτή την άποψη, πως και η «μεταφορά του εορτασμού» γίνεται ημέρα Σάββατο, για να περιοριστούν οι όποιες επιπτώσεις στην καπιταλιστική κερδοφορία.

Τρίτο, το δήθεν ενδιαφέρον της κυβέρνησης για μη εξάπλωση της πανδημίας είναι υποκριτικόόταν δεν ενισχύει αποφασιστικά τη δημόσια υγεία και δεν επιτάσσει τον ιδιωτικό τομέα υγείας, όταν δεν υποχρεώνει λήψη των απαραίτητων μέτρων στους χώρους εργασίας, κυρίως του ιδιωτικού τομέα, που εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι συνεχίζουν να παράγουν, υπό καθεστώς εκμετάλλευσης και ελλιπέστατων μέτρων υγιεινής και ασφάλειας. Πολύ περισσότερο όταν δύο ημέρες μετά αρχίζει η περίοδος σταδιακής άρσης των περιορισμών στη λειτουργία καταστημάτων και στις μετακινήσεις.

Εξάλλου το ταξικό εργατικό κίνημα και οι μαχόμενες συλλογικότητες του κόσμου της εργασίας, έχουν αποδείξει όλο αυτό το διάστημα πως όχι μόνο έχουν υψηλότατο επίπεδο κοινωνικής ευθύνης για τη μη διάδοση του κορονοϊού, αλλά μπορούν να λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα προστασίας στις κινητοποιήσεις τους.

Η επίθεση που δέχεται η εργατική τάξη, οι εργαζόμενοι και οι άνεργοι, τα φτωχά λαϊκά στρώματα και η νεολαία είναι καθόλα πραγματική και εξαιρετικά βίαιη. Μάλιστα η κυβέρνηση, δεν μένει καθόλου «ανενεργή» την περίοδο αυτή, αλλά αντίθετα αξιοποιεί εμφανώς την καραντίνα για να ετοιμάσει την επίθεση σε μισθούς και συντάξεις, να προωθήσει υπεραντιδραστικές νομικές ρυθμίσεις, όπως το αντιεκπαιδευτικό και αντιπεριβαλλοντικό νομοσχέδιο, που επιμένει να συζητηθούν.

Δεν απαντιούνται όλα αυτά βεβαίως από τον υποταγμένο κυβερνητικό συνδικαλισμό τύπου ΓΣΕΕ, που έβαλε λουκέτο όλο αυτό το διάστημα στηρίζοντας με «θρησκευτική ευλάβεια» τις κυβερνητικές επιλογές. Αλλά ούτε με αναστολή κινητοποιήσεων, με αναβολές για «να τα πούμε μετά» ή με συμβολικές εκδηλώσεις και διασπορά κινήσεων. Τώρα χρειάζεται πραγματικός αγώνας και συγκέντρωση δυνάμεων! Τώρα χρειάζεται μια μαζική, ταξική, αγωνιστική Εργατική Πρωτομαγιά, με απεργία και διαδηλώσεις στα κέντρα των πόλεων, με τα κατάλληλα μέτρα προφύλαξης που επιτάσσουν οι συνθήκες.

Το ΝΑΡ και η νεολαία για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση στηρίζουν στην Αθήνα την πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση εργατικών σωματείων και ταξικών συλλογικοτήτων στα Χαυτεία, στις 10.30 π.μ., και την πορεία που θα ακολουθήσει προς τη Βουλή.

Γραφείο Τύπου του ΝΑΡ για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση, 28/4/2020