Σε Ελλάδα και Ιταλία αγώνας για Μόρφωση – Δουλειά – Ελευθερία

Σε Ελλάδα και Ιταλία αγώνας για Μόρφωση – Δουλειά – Ελευθερία

Η νεολαία Κομμουνιστική Απελευθέρωση στέλνει από την Ελλάδα, την αλληλεγγύη της στον αγώνα των χιλιάδων μαθητών στην γειτονική Ιταλία, στον αγώνα της νεολαίας για παιδεία, εργασία και ζωή με αξιοπρέπεια.

Εδώ και μήνες οι μαθητές στα σχολεία ξεσηκώθηκαν, με μαζικές διαδηλώσεις και καταλήψεις σε πολλές μεγάλες πόλεις, διεκδικώντας ουσιαστικά μέτρα προστασίας στην εκπαίδευση λόγω του κορονοϊού, και αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για την παιδεία και τα σχολεία, που υποφέρουν από ελλείψεις σε προσωπικό και υποδομές.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, ήρθε η δυσάρεστη είδηση, του εργατικού δυστυχήματος, στην ουσία της εργοδοτικής δολοφονίας του 18χρονου μαθητή Λορέντζο Παρέλι, ο οποίος την τελευταία ημέρα της πρακτικής – μαθητείας του (η οποία είναι υποχρεωτική για όλους τους μαθητές στην Ιταλία) σε μεταλλουργική/σιδηρουργική εταιρία, καταπλακώθηκε από έναν βαρύ σωλήνα με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του. Από την έρευνα προκύπτει πως δεν είχαν τηρηθεί ούτε στο ελάχιστο τα απαραίτητα μέτρα προστασίας.

Η είδηση του άδικου θανάτου του Λορέντζο, γέμισε οργή όλη τη νεολαία της Ιταλίας, η οποία διαδήλωσε μαζικά σε δεκάδες πόλεις, και δέχτηκε την κρατική καταστολή. Με κεντρικά συνθήματα τα «Ξέρουμε ποιος φταίει» και «Σε σχολείο και Δουλειά δεν θα πεθαίνουμε», οι χιλιάδες μαθητές που αγωνίζονται καταδεικνύουν τον πραγματικό εχθρό. Το κεφάλαιο, την εργοδοσία και το κράτος, που θέλουν τα παιδιά (και συνολικά τους εργαζόμενους) να δουλεύουν σε άθλιες συνθήκες εργασίας, χωρίς κανένα μέτρο προστασίας, για τα συμφέροντα τους.

Η νεολαία στην Ιταλία, όχι μόνο δεν φοβήθηκε την καταστολή, αλλά συνεχίζει μαζικά, πολύμορφες κινητοποιήσεις, καταλήψεις σε εκατοντάδες σχολεία της χώρας, και οργανώνει διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα στις 18 Φλεβάρη. Δυστυχώς άλλο ένα νέο παιδί, ο 16χρονος Τζουζέπε Λενότσι, σκοτώθηκε πρόσφατα κατά την πρακτική του σε τροχαίο δυστύχημα, στο εταιρικό όχημα που επέβαινε.

Από την Ελλάδα ως την Ιταλία, σε κάθε μικρή και μεγάλη πόλη αυτού του κόσμου ένα είναι το συμπέρασμα. Ο καπιταλισμός δολοφονεί. Το σύστημα του κέρδους και της εκμετάλλευσης, που θέλει το λαό και τη νεολαία να δουλεύουν σε συνθήκες εργασιακού μεσαίωνα, με ελάχιστες απολαβές, ώστε να πλουτίζει το κεφάλαιο, πρέπει να ανατραπεί.

Η αγωνιζόμενη νεολαία και ο λαός, η εργατική τάξη θα τους χαλάσουν τα σχέδια.

Δύναμη και Αλληλεγγύη στη νεολαία της Ιταλίας που θέλει να ανασάνει, στους σαράντα τραυματίες μαθητές της διαδήλωσης στο Τορίνο, στους κομμουνιστές που αγωνίζονται για μια κοινωνία ελεύθερη, δίκαιη, δίχως εκμετάλλευση.

English Version: From Italy to Greece, struggle for Education – Work – Freedom – Νεολαία Κομμουνιστική Απελευθέρωση (nka.gr)