Το πανεπιστήμιο σε live μετάδοση; Δεν θα τους αφήσουμε!

Το πανεπιστήμιο σε live μετάδοση; Δεν θα τους αφήσουμε!

Το Πανεπιστήμιο Κρητης βρίσκεται για ακόμα μια φορά πρωτοπόρο στην υλοποίηση των σχεδίων για την αντιδραστική μετάλλαξη του πανεπιστημιου! Πράγματι, η πρυτανεία Κοντάκη υπέγραψε συμφωνία με ιδιωτική εταιρεία για την τοποθέτηση καμερών και συστημάτων ελέγχου της εισόδου οχημάτων στις πανεπιστημιουπόλεις του Ηρακλείου και του Ρεθύμνου. Πρόκειται για εφαρμογή της κατεύθυνσης η οποία με τον πιο εμφατικό τρόπο προωθείται από την κυβέρνηση της ΝΔ  και θέλει σχολές αστυνομοκρατούμενες και καθολικά εποπτευόμενες, με κάμερες , μπάρες εισόδου ( τουρνικέ), και βέβαια με την ΟΠΠΙ που πάνω από δύο χρόνια προσπαθούν ανεπιτυχώς να εγκαταστήσουν αλλά τρώνε πόρτα από το φοιτητικό κίνημα. Μπορεί μέχρι στιγμής να μην γίνεται λόγος για κάμερες εξω από αμφιθέατρα, αλλά είναι προφανές ότι η τοποθέτηση τέτοιων συστημάτων οπουδήποτε στο campus αποτελεί το πρώτο βήμα για την νομιμοποίηση ακόμα και της ωμότερης εφαρμογής του μέτρου αυτού. Μετά την άμεση κινητοποίηση των φοιτητικών συλλόγων το σχέδιο φαίνεται να αναστέλλεται για την ώρα, αλλά δεν πρέπει να επικρατήσει κανένας εφησυχασμός!

Προφανώς, για το υπουργείο παιδείας αλλά και την πρυτανεία τα πραγματικά προβλήματα του πανεπιστημίου Κρήτης δεν είναι οι ελάχιστες εστίες σε κακή κατάσταση, το πολύ μικρό ποσοστό φοιτητών που έχει δωρεάν σίτιση, η υποστελέχωση και υποχρηματοδότηση των σχολών μας! Άλλωστε για αυτά φαίνεται ποιες είναι οι λύσεις τις οποίες προτιμούν- ανέγερση εστιών με ΣΔΙΤ και ενοίκιο, περαιτέρω μείωση των καρτών σίτισης για να μη δυσαρεστηθεί ο εργολάβος, εξοντωτικά προγράμματα σπουδών με περιορισμένες θέσεις σε υποχρεωτικά μαθήματα και σεμινάρια. Αυτή η κατάσταση φαίνεται να θεωρείται στην καλύτερη περίπτωση αναγκαίο κακό, προκειμένου να μην χαλάσουν τα ψηλά σκορ  που πετυχαίνει το ίδρυμα στις αξιολογήσεις ( με τα κριτήρια της αγοράς και της κυρίαρχης αντεκπαιδευτικής πολιτικής)…

Τελικά, που αποσκοπεί η τοποθέτηση καμερών στους χώρους του πανεπιστημίου; Κανένα δεν ξεγελούν τα κυβερνητικά αφηγήματα περί προστασίας της ακαδημαικής κοινότητας από την εγκληματικότητα. Είναι ξεκάθαρο ότι στόχος είναι ο πλήρης έλεγχος του χώρου και ο περιορισμός κάθε δραστηριότητας πέρα από το αποστειρωμένο μάθημα, την κατευθυνόμενη  έρευνα και την πάντα ευπρόσδεκτη κερδοσκοπία των επιχειρήσεων. Τελικά, επιδιώκεται η αναίρεση του δημόσιου χαρακτήρα του πανεπιστημιακού χώρου, με την διαμόρφωση ενός περιβάλλοντος που περισσότερο θυμίζει ένα δυστοπικό σουπερ μάρκετ μιας κατακερματισμένης και επιφανειακής κατάρτισης παρά ένα πεδίο κοινωνικοποίησης, συζητήσεων και ελεύθερης διαμόρφωσης των συνειδήσεων της νέας γενιάς. Και εξυπακούεται πως σε έναν τέτοιο χώρο δεν θα έχουν θέση οι ανεξάρτητες διαδικασίες των φοιτητικών συλλόγων και οι συλλογικοί αγώνες που εδω και δεκαετίες  διεκδικούν μόρφωση, δουλειά και ελευθερίες για τη νέα γενιά και όλη την κοινωνία!

Η φετινή χρονιά είναι κρίσιμη όσον αφορά την μάχη του φοιτητικού κινήματος απέναντι στην εκπαιδευτική αναδιάρθρωση που στη βάση των κατευθύνσεων ΕΕ-ΟΟΣΑ-κεφαλαίου έρχεται να ολοκληρώσει την οικοδόμηση του σύγχρονου επιχειρηματικού πανεπιστημίου , φιλόξενου για τους ιδιώτες και τα αντεκπαιδευτικά πειράματα του υπουργείου παιδείας, απροσπέλαστου για μεγάλο τμήμα της πληττόμενης νεολαίας και αποστειρωμένου από κάθε μορφή συλλογικης ζωής και διεκδίκησης. Σημαντικές μάχες δίνονται πανελλαδικά ενάντια στην διάλυση των προγραμμάτων σπουδών και των πτυχίων, για τα ζητήματα φοιτητικής μεριμνας και ενάντια στην καταστολή και την στοχοποίηση όποιου αντιστέκεται. Είδαμε πριν λίγους μήνες στο πανεπιστήμιο Κρήτης αλλά και σε άλλα πανεπιστήμια πανελλαδικα να επιχειρείται η διενέργεια ηλεκτρονικών εκλογών με ενιαία ψηφοδέλτια, αντιπαραθετικα στους φοιτητικούς μας συλλόγους και τις διεκδικήσεις τους! Όμως αυτα τα σχέδια ματαιώθηκαν τραγικά, χάρη στην απαξίωση της τεράστιας πλειοψηφίας των φοιτητών/τριων και την πίεση του φοιτητικού κινήματος. Οι κάμερες θα έχουν την ίδια τύχη! Είναι χρέος των φοιτητικού κινήματος, των συλλόγων, της ΕΑΑΚ και κάθε αγωνιστικής δύναμης να συγκρουστούν με αυτά τα σχέδια και να διεκδικήσουν πραγματική ενίσχυση της παιδείας με βάση τις ανάγκες μας και τις τεράστιες αντικειμενικές δυνατότητες της εποχής μας!

νεολαία Κομμουνιστική Απελευθέρωση
οργάνωση σπουδάζουσας Κρήτης

10/02/2023