Να μην κλείσουν οι φοιτητικές εστίες!

Να μην κλείσουν οι φοιτητικές εστίες!

Καταγγέλλουμε απερίφραστα το πρόσφατο μέτρο της κυβέρνησης να κλείσει εν μέσω πανδημίας τις φοιτητικές εστίες και να στείλει τους οικότροφους στην επαρχία. Αντί η κυβέρνηση να στηρίξει το δημόσιο σύστημα υγείας (προσλήψεις σε προσωπικό, νέες ΜΕΘ και υλικά για τα νοσοκομεία) και να προφυλάξει τον λαό με τα ατομικά μέτρα προστασίας που θα του παρέχονται δωρεάν, επιλέγει να κλείσει τις φοιτητικές εστίες, κάτι που και οι ίδιοι οι νοσοκομειακοί γιατροί καταγγέλλουν μέσω της ομοσπονδίας τους ως υγειονομική βόμβα. Μάλιστα, ήδη από την αρχική ανακοίνωση του μέτρου, τα αρμόδια Υπουργεία ενημερώθηκαν από αντιπροσωπεία μαχόμενων υγειονομικών για τους κινδύνους που ελλοχεύουν αν το μέτρο εφαρμοστεί, και τους οποίους, όχι μόνο στην Κυβέρνηση αγνοούσαν προτού ανακοινώσουν το μέτρο (όπως αναφέρουν οι υγειονομικοί), αλλά και δεν τους έλαβαν υπόψιν στη συνέχεια, ώστε να το ανακαλέσουν.

Για άλλη μία φορά η κυβέρνηση δείχνει ποιες είναι οι προτεραιότητές της. Δεν κόβει την χρηματοδότηση για τις στρατιωτικές δαπάνες, τα “σκάει” χοντρά στο κεφάλαιο (11 εκατομμύρια για την καμπάνια και άλλα 30 στις κλινικές), ενώ αφήνει τα νοσοκομεία πλήρως υποστελεχωμένα ακόμα και σε αυτήν την κατάσταση και ζητάει από τους γιατρούς να παραγγείλουν μάσκες από το διαδίκτυο. Φυσικά το Υπουργείο Υγείας τα διαψεύδει αυτά.

Η υποβάθμιση στα νοσοκομεία δεν είναι και πολύ ξέχωρη από αυτήν στις εστίες. Έχουν γίνει μέχρι τώρα ελάχιστες απολυμάνσεις, τα αντισηπτικά, που τοποθετήθηκαν στα κτήρια, εξαντλήθηκαν σχεδόν άμεσα και δεν ανανεώθηκαν. Οι εργαζόμενοι (τεχνικοί, φύλακες) της εστίας είναι ελλιπώς εξοπλισμένοι. Αν το κράτος βλέπει τις εστίες γενικά σαν βάρος, ειδικά τώρα τις βλέπει πολύ παραπάνω και επιλέγει να τις ξεφορτωθεί. Υπολόγιζαν όμως χωρίς τον ξενοδόχο.

Οι οικότροφοι στις εστίες της Αθήνας είχαν άψογα αντανακλαστικά και κατάφεραν να αμφισβητήσουν στην πράξη την κυβερνητική απόφαση. «Τόλμησαν» να …#μείνουνεσπίτι, κόντρα στις απειλές για κυρώσεις εφόσον δεν μετακινηθούν σε ξενοδοχεία, κόντρα στο κλίμα τρομοκρατίας και την αβεβαιότητα που κυβέρνηση και υπουργείο καλλιεργούν.

Στεκόμαστε αλληλέγγυοι-ες στους φοιτητές-τριες των εστιών σε όλη την Ελλάδα που μάχονται μέσα από τις Γενικές Συνελεύσεις τους και επιμένουν, όχι μόνο για να μην εκκενωθούν τα σπίτια τους, αλλά και για να αποτραπεί η επόμενη της εκκένωσης των εστιών, υγειονομική καταστροφή. Παλεύουμε από κοινού με όπλο μας την αλληλεγγύη, εστιακοί και μη, ενάντια στις πολιτικές και το ίδιο το σύστημα που στην κάθε ευκαιρία που θα του δίνει ο -κάθε- covid-19 θα βαθαίνει την επίθεση στην εργατική τάξη, τη νεολαία και τους εργαζομένους, στα πιο αδύναμα οικονομικά κομμάτια της κοινωνίας, τις -κάθε φορά- ευπαθείς ομάδες.

Να μην κλείσει καμία εστία. Περίθαλψη, σίτιση για τους φοιτητές και διασφάλιση της υγείας των εργαζομένων. Να παρέχονται τα μέτρα προστασίας στους εργαζόμενους της εστίας. Όσοι εργαζόμενοι ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες να πάρουν άδειες με πλήρεις αποδοχές.

Δωρεάν, δημόσιο σύστημα υγείας με πρόσβαση σε όλους. Δωρεάν τεστ για όλο τον πληθυσμό. προσλήψεις μόνιμου υγειονομικού προσωπικού, άνοιγμα ΜΕΘ, επιτάξεις και ένταξη στο δημόσιο σύστημα των ιδιωτικών μονάδων υγείας.

Σχετικές ανακοινώσεις:

Ανακοίνωση νΚΑ Θράκης για τις φοιτητικές εστίες

Ανακοίνωση νΚΑ Θεσσαλονίκης για τις φοιτητικές εστίες

νεολαία Κομμουνιστική Απελευθέρωση